ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Έρευνα για τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη – “Σιγή ιχθύος” για δυτική Αττική και δυτική Αθήνα

Συνολικά 55 χημικές ενώσεις με οσμή ταυτοποιήθηκαν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μετά από έρευνα του ΑΠΘ. Η Δυτική Αθήνα, από τη μεριά της, χρόνια ζητάει μια αντίστοιχη έρευνα, ή την δημοσιοποίηση στοιχείων μετρήσεων των ΕΛΠΕ, αλλά δεν λαμβάνει απάντηση.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, τον εξαμηνιαίο έλεγχο πραγματοποιεί η Περιφέρεια Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΑΠΘ, για τα αίτια της δυσοσμίας στον Εύοσμο και το Κορδελιό.

Δυσοσμία και στη δυτική Αθήνα

Αντίστοιχα παράπονα γίνονται τακτικά και στο Χαϊδάρι και φυσικά ευρύτερα στην Δυτική Αττική και Δυτική Αθήνα, χωρίς αντίστοιχη ευαισθητοποίηση των αρχών. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” προσπάθησε επανειλημμένα στο παρελθόν να αποσπάσει απαντήσεις για τη δυσοσμία, αλλά τα ΕΛΠΕ αδιαφόρησαν επιδεικτικά. (Βλέπε “Σιγή ιχθύος” από τα ΕΛΠΕ για τις έντονες μυρωδιές που φτάνουν στο Χαϊδάρι). Θεωρείται εύλογο ότι αντίστοιχο επιβαρυντικό ρόλο έχει και ο ΧΥΤΑ Φυλής. Αλλά όσο δεν υπάρχει σοβαρή μελέτη με δημοσιευμένα στοιχεία, αντίστοιχη αυτής στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν και φυσικά ούτε λόγος για μέτρα.  

Απέφυγε να τις χαρακτηρίσει μη επικίνδυνες

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε η καθηγήτρια χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, Kωνσταντίνη Σαμαρά. Ανέφερε ότι οι ενώσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των καρκινογόνων και δεν είναι τοξικές. Αλλά ορισμένες από αυτές ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ναυτίες κ.α, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η ίδια, απέφυγε να τις χαρακτηρίσει μη επικίνδυνες.

Τα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης βρέθηκαν μέχρι στιγμής να αποτελούν την κύρια πηγή προέλευσής της δυσοσμίας. Εκεί, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου,  εντοπίστηκε και η μεγαλύτερη συγκέντρωση των 55 χημικών ενώσεων. Κάποιες από αυτές, όπως οι μερκαπτάνες, βρέθηκαν σε δεκαπλάσιες τιμές, από ό,τι σε άλλες περιοχές όπου έγιναν μετρήσεις.

“Να δοθεί λύση”

«Στόχος μας είναι να δώσουμε λύση στο πρόβλημα και όχι να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Έχουμε αποστείλει τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ζητάμε, μεταξύ άλλων να πάρει άμεσα μέτρα και να επανεξετάσει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των ΕΛΠΕ, ανέφερε ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Tζιτζικώστας.  Όπως είπε, τα αποτελέσματα έχουν σταλεί και στην εισαγγελία αλλά και σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, όπως το Υπουργείο Υγείας. Ολοκληρωμένα συμπεράσματα θα εξαχθούν με την ολοκλήρωση της τρέχουσας μελέτης μέχρι το τέλος της άνοιξης.

“Για πρώτη φορά στην Ελλάδα”

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται ένα τόσο εξειδικευμένο πρόγραμμα, για τον εντοπισμό σε βάθος, των αιτιών που προκαλούν δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη εδώ και 40 χρόνια», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Πρόσθεσε πως το 12μηνο πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 δειγματοληψίες την εβδομάδα, με σύνολο 400 δείγματα στο τέλος του προγράμματος.
Ανέφερε ακόμη, πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι πλέον ενήμερο για την κατάσταση και οφείλει να δώσει λύσεις στο πρόβλημα. «Είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί» είπε.

“Δεν είναι μυρωδιά φάντασμα”

Η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, σημείωσε πως η σύμβαση της Περιφέρειας με το ΑΠΘ, άρχισε να υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. «Δεν είναι μυρωδιά φάντασμα. Από κάπου προέρχεται και οφείλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και να δώσουμε λύσεις» δήλωσε.

“Δεν μετρούσαν οσμές”

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι από τη δεκαετία του ΄80, που ξεκίνησε το πρόβλημα, το ΥΜΑΘ είχε δώσει εντολή να γίνουν μετρήσεις, χωρίς όλα αυτά τα χρόνια οι σταθμοί να μετρούν τις οσμές. «Η Πολιτεία δεν ασχολήθηκε εδώ και 40 χρόνια να μετρήσει αυτές τις ενώσεις. Αποφασίσαμε να κινηθούμε συστηματικά και για αυτό απευθυνθήκαμε στους πλέον ειδικούς» τόνισε. Ανέφερε ακόμη πως στο θέμα των μετρήσεων, συνέβαλλαν με την ενημέρωση που έδιναν και οι κάτοικοι της περιοχής. Συγκεκριμένα ειδοποιούσαν για τα έκτακτα περιστατικά εμφάνισης οσμών. «Σήμερα δεν ανακοινώνουμε μόνο τα αποτελέσματα, ανακοινώνουμε και προτάσεις. Ζητάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να λάβει υπόψη τα συμπεράσματα της έρευνας και τις προτάσεις που καταθέτουμε ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα».

Προτάσεις

Αναφερόμενος στις προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, είπε ότι είναι οι εξής:
-Τοποθέτηση κλειστών συστημάτων και αξιοποίηση της κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στη μονάδα αφυδάτωσης της ελαιώδους λάσπης από τον καθαρισμό των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, τον ελαιοδιαχωριστή και το βιολογικό καθαρισμό των ΕΛΠΕ.
-Απομάκρυνση της μονάδας αφυδάτωσης της λάσπης από το συγκεκριμένο σημείο, για να μη βρίσκεται τόσο κοντά στην κατοικημένη περιοχή.
-Αποκατάσταση των παλαιών μη χρησιμοποιούμενων σκαμμάτων αποβλήτων εντός των ΕΛΠΕ.

Συμπεράσματα μετρήσεων

Σύμφωνα με όσα είπε η κα. Σαμαρά, από τις μετρήσεις προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
-Ταυτοποιήθηκαν 55 ενώσεις με οσμή διαφορετικού χαρακτήρα, στις οποίες περιλαμβάνονται οχτώ μερκαπτάνες, που προκαλούν δυσοσμία, η οποία γίνεται άμεσα αντιληπτή.
-Η συχνότητα ανίχνευσης στο Κορδελιό ποικίλει.
-Δεν υπάρχει συσχέτιση της δυσοσμίας με πιθανές διαρροές φυσικού αερίου.
-Δεν προκύπτει συσχέτιση με πιθανές διαρροές υγραερίου.
-Δυο μερκαπτάνες μετρήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι οποίες είναι άμεσα αισθητές στην οσμή. Αυτές είναι οι ενώσεις που αντιλαμβάνονται οι πολίτες και που προκαλούν την ενόχληση.
-Η συγκέντρωσή τους ήταν σημαντικά υψηλότερη στο Κορδελιό, συγκριτικά με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη.
-Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών καταγράφηκαν στις έκτακτες δειγματοληψίες (καταγγελλόμενα επεισόδια δυσοσμίας).
-Υπάρχει συσχέτιση με τη θερμοκρασία. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μετρώνται στις ζεστές μέρες.
-Υπάρχει συσχέτιση με την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου. Όταν επικρατεί άπνοια οι συγκεντρώσεις είναι αυξημένες. Στις έκτακτες δειγματοληψίες (επεισόδια) έπνεαν Β – ΒΔ άνεμοι.
-Καταγράφηκαν υψηλές συγκεντρώσεις εντός των ΕΛΠΕ, με τις πιο υψηλές στη δεξαμενή και τη μονάδα ξήρανσης της λάσπης. Οι συγκεντρώσεις εκεί ήταν υπερδεκαπλάσιες του Κορδελιού.

Σχετικά δημοσιεύματα για τη Δυσοσμία στη δυτική Αθήνα:

– Τα ΕΛΠΕ σιωπούν σε ερωτήσεις μας που αφορούν τις οσμές στο Χαϊδάρι, τη Λίμνη Κουμουνδούρου και τα ανταποδοτικά οφέλη

– Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δάσους για ΕΛΠΕ: Ανησυχούμε για ατυχήματα και ρύπανση

– Έντονες οσμές: Στήνεται Σταθμός Μέτρησης Ρύπων στο Ποικίλο

– Πώς φτάνουν οι ύποπτες οσμές στο Χαϊδάρι; Αποκαλυπτική Έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Περιβάλλοντος

Αναφορά στον Υπουργό Περιβάλλοντος για τη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ

– ΔΥΣΟΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΕΣ ΕΛΠΕ και ΠΕΤΡΟΛΑ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button