ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΥΣΟΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΕΣ ΕΛΠΕ και ΠΕΤΡΟΛΑ

ΔΥΣΟΣΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΕΣ ΕΛΠΕ και ΠΕΤΡΟΛΑ 2 Γράφει ο  Ντίνος Ρούσσης

Πέρα από τα άλλα, τα πολλά, που ταλανίζουν την δύσμοιρη πόλη μας (αποκλεισμός από τη θάλασσα, παροπλισμένα πλοία στον Κόλπο, ναυάγια, κυκλοφοριακό, κρυφοί λογαριασμοί, έλλειψη υποδομών και μεγάλων έργων, έλλειψη πρασίνου, έλλειψη ποδηλατοδρόμων, έλλειψη κανονικών πεζοδρομίων, έλλειψη έστω και μιας αίθουσας Τέχνης, έλλειψη Μουσείων, Αρχαιολογικού, Βιομηχανικού, Λαογραφικού κλπ, γειτνίαση με τη χωματερή Λιοσίων και λοιπών σημαντικών και ασήμαντων) έχουμε και τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ανατολικά και δυτικά, να μας υπενθυμίζουν την ματαιότητα των εγκοσμίων.

Ειδικά τα εκσυγχρονισμένα, τα νεότευκτα διυλιστήρια ΕΛΠΕ Ελευσίνας, η πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ δηλαδή, που είναι στις δυτικές παρυφές της πόλης έχουν γίνει το βάσανο αυτής της πόλης και των κατοίκων των γύρω περιοχών, Εργατικών Κατοικιών και Μάνδρας.
Άλλοτε με φωτιές που σχίζουν τον ουρανό και την ψυχή μας, άλλοτε με μια δυσοσμία να σου καίει τα πνευμόνια και συνήθως με τις σειρήνες να αντηχούν και να σου προκαλούν τρόμο όπως οι σάλπιγγες της Αποκαλύψεως. Το μεγάλο μαρτύριο όμως των κατοίκων είναι η προσπάθεια να μας πείσουν ότι αυτά είναι φυσικά φαινόμενα είτε αποκυήματα της μαζικής αρρωστημένης φαντασίας μας.

Τα ΕΛΠΕ λειτουργούν άψογα διατείνονται οι διοικούντες τα, οι οσμές και η δυσοσμία προέρχονται από αλλού, από μία μυστήρια και ανεξερεύνητη πηγή, από ένα ιδιότροπο φυσικό φαινόμενο, από κάτι άλλο τέλος πάντων, όχι και ποτέ από τα ΕΛΠΕ. Οι τοπικοί άρχοντες εκμαυλίζονται με δωρεές και χορηγίες, η Κεντρική Κυβέρνηση δεν τολμά να θίξει τους οικονομικά ισχυρούς για λόγους που δεν είναι του παρόντος σημειώματος. Και μένουν οι διαμαρτυρίες μας για το βάσανο της ζωής μας και οι αέναες προσπάθειες των τοπικών αρχόντων να παρακάμπτουν την πραγματικότητα, να δικαιολογούν τα φαινόμενα χωρίς να θίξουν τα ΕΛΠΕ.

Φαινόμενα, έτσι τα ονοματίζουν και όχι απάνθρωπη πραγματικότητα, τις φωτιές και τους καπνούς τα ονοματίζουν οπτικά φαινόμενα, την αποπνικτικές οσμές τις ονοματίζουν φαινόμενα δυσοσμίας. Φαινόμενα πάντως. Φαινόμενα μαζικής κοροϊδίας, φαινόμενα υποβιβασμού της νοημοσύνης μας, φαινόμενα εκμαυλισμού συνειδήσεων και άλλα πολλά φαινόμενα. Εκτός από τα φαινόμενα όμως υπάρχουν οι δωρεές και οι χορηγίες.
Συμπτωματικά τέτοιου είδους φαινόμενα, και κυρίως φαινόμενα δυσοσμίας για να περιοριστούμε μόνο σε αυτά, παρουσιάζονται συνεχώς και αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια στην Ελευσίνα και το Κορδελιό Θεσσαλονίκης ( τώρα τελευταία και στον Πειραιά, Κερατσίνι και Δραπετσώνα). Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό αυτών των πόλεων που ταλανίζονται από φαινόμενα δυσοσμίας είναι η γειτνίαση με διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα (ή εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαιοειδών στο Κερατσίνι, πάλι πετρέλαια όμως). Οι οσμές γκαζιού, πετρελαίου και η δυσώδης χαρακτηριστική οσμή από μερκαπτάνες οι υπεύθυνοι μας διαβεβαιώνουν ότι δεν προέρχονται από της εγκαταστάσεις πετρελαίου, αλλά από αγνώστου ταυτότητας πηγές.
**
Τον περασμένο Αύγουστο είχαμε ένα εντονότατο επεισόδιο δυσοσμίας στην Ελευσίνα, τόσο έντονο που επηρέασε και τους εξόχως ανθεκτικούς τοπικούς μας άρχοντες.
Βασιλείου Γιάννης, αντ/άρχης Δυτικής Αττικής: «Επειδή από τις συσκέψεις που έγιναν και πέραν των υποθέσεων, δεν εντοπίστηκε με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο η πηγή της έντονης δυσοσμίας της 21ης Αυγούστου, ούτε όμως και από την διερεύνηση που έγινε, αναζητώντας πηγές δυσοσμιών εκτός του διυλιστηρίου των ΕΛ-ΠΕ» (23 Αυγ 2017).
Λοιπόν προς γνώση όσων τους πνίγει η δυσωδία και οι δυσοσμίες του γκαζιού και του πετρελαίου «δεν εντοπίστηκε με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο η πηγή της έντονης δυσοσμίας».

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που βγάζει ανακοίνωση και η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αττικής (29 Αυγ) :«Να παρέμβει η πολιτεία με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα έντονα φαινόμενα δυσοσμίας, για τον εντοπισμό των εστιών προέλευσης αυτών με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και τη λήψη μέτρων για την εξουδετέρωσή τους». Να παρέμβει η πολιτεία απαιτούν. Αλλά η πολιτεία δεν παρεμβαίνει. Ούτε η Κυβέρνηση παρεμβαίνει. Τα επαναλαμβανόμενα έντονα φαινόμενα δυσοσμίας παραμένουν.

Φαινόμενα δυσοσμίας ταλαιπωρούν και τον Πειραιά. Συντονίζονται οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά και Δυτικής Αττικής, Γαβρίλης και Βασιλείου, και σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν: «Μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί η πηγή των δυσάρεστων οσμών, τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των ρυπαντών και η επίδρασή τους στη δημόσια υγεία. Είναι προφανές ότι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια έντονων και δυσάρεστων οσμών δημιουργούν δικαιολογημένα έντονη ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών και υποβαθμίζουν συστηματικά την ποιότητα ζωής.

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το «Δημόκριτο» προωθείται η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για τη διερεύνηση του ζητήματος των οσμών».

Στην κατοπινή συνάντησή τους με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο διαγράφονται τα περί Πολυτεχνείου και Δημόκριτου. Αυτά είναι σοβαρά πράγματα. Το δελτίο τύπου του Υπουργείου μετά την συνάντηση αναφέρει: «Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η άμεση δειγματοληψία ατμοσφαιρικών ρύπων στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά, σε συνεργασία με κατάλληλο εργαστήριο, ώστε να διαπιστωθεί η πηγή των αερίων ρύπων και της δυσοσμίας, η αναβάθμιση του δικτύου σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και η οργάνωση μικτών κλιμακίων ελέγχου με τους Επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και των εμπλεκόμενων Δήμων, με σκοπό τον έλεγχο δραστηριοτήτων οι οποίες μπορεί να συνδέονται με τα περιστατικά ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά …. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διοικητικές και επιστημονικές πρωτοβουλίες, ώστε εντός μίας εβδομάδας να ανακοινωθεί το πλήρες σχέδιο των ενεργειών, που θα στηρίζονται στην αξία και τη στρατηγική σημασία που έχει η βιώσιμη ανάπτυξη για τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά» (20 Σεπτ.2017).

Εννοείται ότι δεν έγινε τίποτα. ΤΙΠΟΤΑ! Ίσως μας πούνε, ως συνήθως, ότι φταίει η γραφειοκρατία. Εκτιμώ ότι το ΤΙΠΟΤΑ οφείλεται στην ανεπάρκεια της Διοίκησης και στην υποχωρητικότητα της Κυβέρνησης απέναντι στους οικονομικά ισχυρούς.

Προχθές του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Ελευσίνας, η κατάσταση με την δυσοσμία εκτραχύνθηκε, έγινε ανυπόφορη. Αντ/αρχης και Δήμαρχος επισκέπτονται τα ΕΛΠΕ. Τους διαβεβαιώνουν ότι το διυλιστήριο λειτουργεί χωρίς προβλήματα και να ψάξουν αλλού. Ο αντ/αρχης κάνει ένα βήμα προς την επιστημονική τεκμηρίωση του φαινομένου «Μπορεί το διυλιστήριο να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, όπως μας διαβεβαίωσαν, όμως αυτό δεν αναιρεί ότι κάτω από ορισμένες καιρικές συνθήκες, να εγκλωβίζονται οσμές και να μην διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας κατά καιρούς το φαινόμενο». Από πού προέρχονται οι οσμές οι οποίες εγκλωβίζονται είναι το ζητούμενο, αλλά εδώ σιγή, κουβέντα.

Ο λαλίστατος δήμαρχος δεν ανακοινώνει ΤΙΠΟΤΑ, σαν να μη συνέβη ΤΙΠΟΤΑ. Ο δήμαρχος και πρόεδρος της «Ελευσίνα-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 21» ελπίζει σε γενναίες χορηγίες από ΕΛΠΕ, και αυτή η αναμονή του επιβάλλει την σιωπή. Δεν μυρίζει, δεν μιλάει, δεν διεκδικεί, δεν … αλλά παίρνει χορηγίες. Συνεχίζει ο αντ/αρχης «Ζητήσαμε δε, τόσο εμείς όσο και η διεύθυνση περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής από τα ΕΛ.ΠΕ να εκδώσουν δελτίο τύπου, όπου θα διατυπώνουν επίσημα την θέση τους» (23 Απρ 2018). Τα ΕΛΠΕ, όσο γνωρίζω μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκδώσει δελτίο τύπου. Δεν ασχολούνται με τέτοια ασήμαντα πράγματα. Το ζητήσανε οι τοπικοί μας άρχοντες και έφυγαν. Αυτό. Τίποτα άλλο.
**
Αρχές Μαΐου (Πέμπτη 3 Μαΐου) ένα αποπνικτικό επεισόδιο δυσοσμίας βασανίζει τον Πειραιά.
Κοινή δήλωση του αντ/αρχη Πειραιά και του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Γαβρίλη και Βρεττάκου. Με απόφαση του δημάρχου κλείνουν την Παρασκευή τα σχολείου λόγω δυσοσμίας, το Σάββατο με πρωτοβουλία του δημάρχου πραγματοποιείται μεγάλη αγωνιστική κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών της OIL ONE.
Ο δικός μας αντ/αρχης Βασιλείου ανακοινώνει (3 Μαΐου): «Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πλέον! Μετά από επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειαρχη Πειραιά Γαβρίλη Γιώργο, με ενημέρωσε ότι στην περιοχή της Δραπετσώνας εμφανίστηκε σήμερα η ίδια δυσοσμία ‘γκαζιού’ που υπήρχε πριν από λίγες στην Ελευσίνα.

Η δυσοσμία ήταν δε τόσο έντονη, που τα σχολεία της περιοχής δεν λειτούργησαν!
Επειδή λοιπόν το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο, αφού σημειώθηκε και πέρσι, ενώ πλην υποθέσεων κανένας επίσημος φορέας δεν έχει τεκμηριώσει επιστημονικά την πηγή προέλευσης της, υπάρχει άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών από την ίδια πλέον την Κυβέρνηση, γιατί μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση κάνεις δεν μπορεί να κρύβεται πλέον!».
Την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση λοιπόν την έχει η ίδια η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της.
Τα ΕΛΠΕ ακόμη δεν έχουν βγάλει ανακοίνωση.
Ο δήμαρχός μας, ο Τσουκαλάς, δεν μιλάει. Ο Πολιτισμός του υπάκουου, του υποτακτικού δημάρχου κυριαρχεί στην πόλη μας. Δεν μυρίζει, δεν μιλάει, δεν διεκδικεί για να παίρνει χορηγίες.

Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πλέον! Η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες, δεν μπορεί να κρύβεται.
Αναμένω ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής. .

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button