ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Σιγή ιχθύος” από τα ΕΛΠΕ για τις έντονες μυρωδιές που φτάνουν στο Χαϊδάρι

"Σιγή ιχθύος" από τα ΕΛΠΕ για τις έντονες μυρωδιές που φτάνουν στο Χαϊδάρι 2
 
Επί ένα μήνα παλεύει το “Χαϊδάρι Σήμερα” να πάρει μια απάντηση από τα ΕΛΠΕ για τις οσμές υδρόθειου (;) που απλώνονταν καθημερινά στην πόλη, στις αρχές του Ιανουαρίου (φυσικά το πρόβλημα επανέρχεται και άλλες μέρες). Εδώ και ένα μήνα, λοιπόν, παίζεται ένα κρυφτούλι από την εταιρεία και ο καθένας… μπορεί να υποθέσει τον λόγο. Ή να πιστέψει κανείς ότι η εταιρεία αδιαφορεί για το Χαϊδάρι και τις εφημερίδες του;
Επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου της Εταιρείας “Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ” στις 7 Ιανουαρίου, αφού ήδη είχαμε δεχτεί δεκάδες τηλεφωνήματα δημοτών, αλλά και ανακοινώσεις από οικολογικές οργανώσεις, που κατήγγειλαν ότι η μυρωδιά κλούβιου αυγού γίνεται αντιληπτή σε πολλά σημεία του Χαϊδαρίου. Θέσαμε σε υπάλληλο (το όνομά της είναι στη διάθεσή μας) το ερώτημα αν τα ΕΛΠΕ γνωρίζουν κάτι σχετικό και αν υπάρχει κάτι να ανακοινωθεί στους πολίτες, οι οποίοι ανησυχούσαν.
Η υπάλληλος του Γραφείου Τύπου της εταιρείας μάς διαβεβαίωσε με μεγάλη προθυμία ότι την επομένη κιόλας θα μάς καλέσει για να μάς δώσει στοιχεία, αφού ρωτήσει πρώτα το αρμόδιο τμήμα. Δεν μάς κάλεσε. Επανήλθαμε οι ίδιοι, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Επί πολλές ημέρες καλούσαμε το Γραφείο Τύπου, αλλά με διάφορα προσχήματα απέφευγαν να αναφερθούν στο ζητούμενο. “Μα θέλουμε να γράψουμε σχετικά με το θέμα, και δεν θα έχουμε τη θέση της εταιρείας σας”, είπαμε σε άλλη υπάλληλο που σήκωνε το τηλέφωνο (η πρώτη δεν ξαναεμφανίστηκε). “Τι να σας πω, κάντε ό,τι νομίζετε”, ήταν η τελευταία κουβέντα της.
Σήμερα, λοιπόν, ένα μήνα μετά, δεν έχουμε πληροφορηθεί από τα ΕΛΠΕ αν τα ίδια ευθύνονται για την έντονη μυρωδιά υδρόθειου στην πόλη μας. Δεν μάθαμε ακόμη τι κατέγραψαν τα όργανα μέτρησης που διαθέτουν, στην περίπτωση που η μυρωδιά δεν προέρχεται από τις δικές τους εγκαταστάσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΕΛΠΕ αρνούνται να απαντήσουν στα ερωτήματά μας για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα ίδια ερωτήματα είχαμε θέσει και τον Ιανουάριο του 2012: “Ιδιαίτερα ενδιαφέρει το Χαϊδάρι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία ορισμένες φορές γίνεται αντιληπτή ως έντονη δυσοσμία, κυρίως νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες και την οποία οι δημότες αποδίδουν στα ΕΛΠΕ. Σχετικά με τους μηχανισμούς που προκαλούν τη μεταφορά τής ρύπανσης από το Θριάσιο στην περιοχή μας δημοσιεύσαμε την αποκαλυπτική “Έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Περιβάλλοντος”, που επιβεβαιώνει τη σημαντική επιβάρυνση της Αθήνας από τις βιομηχανίες του Θριάσιου (βλέπε εδώ). 
Ζητήσαμε λοιπόν από τον αρμόδιο του Διυλιστηρίου να περιγράψει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της μονάδας μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επένδυσης.”  Και πάλι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Σημαντικά θέματα δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής δεν συγκίνησαν την εταιρεία, ώστε να βοηθήσει να διαφωτιστεί η τοπική κοινωνία. Κατά τα άλλα, η καμπάνια για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι το πρώτο μέλημά της…

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button