ΕΛΛΑΔΑ

Ξυλόλιο

Επρεπε να εξαϋλωθούν τριάντα άνθρωποι για να αρχίσουμε
να μιλάμε σοβαρά για το ξυλόλιο;

H τελευταία νύχτα του Φεβρουαρίου του 2023 στα Τέμπη καταυγάστηκε από μια πελώρια έκρηξη, ένα μανιτάρι ύψους μεγαλυτέρου των 70 μέτρων, που απλώθηκε μέχρι εκατό μέτρα μακριά, σκοτώνοντας ακαριαία τα περισσότερα από τα μισά θύματα της σύγκρουσης της επιβατικής αμαξοστοιχίας με μια εμπορική που κινούνταν στην ίδια γραμμή. Από τους 57 νεκρούς, οι τριάντα χάθηκαν –κυριολεκτικά- εξαιτίας του ξυλολίου που μετέφερε το εμπορικό τρένο.

Παύλος Μεθενίτης / Νησίδες – efsyn.gr

Δεκατέσσερις μήνες μετά, δεν ξέρουμε επακριβώς την ποσότητα του επικίνδυνου φορτίου που εξερράγη, ποιος ήταν ο φορτωτής και ποιος ο παραλήπτης του, ποιος δημόσιος λειτουργός επέβλεψε και αδειοδότησε τη μεταφορά του, ούτε βέβαια το γιατί οι αρμόδιες Αρχές, δηλαδή η Δικαιοσύνη και η Εκτελεστική Εξουσία, άργησαν τόσο πολύ και τόσο ύποπτα να ερευνήσουν, όπως όφειλαν να κάνουν από την πρώτη στιγμή, την ύπαρξη του ξυλολίου στο τρένο.

Εάν δεν ήταν οι συγγενείς των θυμάτων, που φώναξαν κινητοποιώντας τον Τύπο και την κοινωνία, που προσέλαβαν ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για να ξεψαχνίσουν κυριολεκτικά το χώμα με τα υπολείμματα των παιδιών τους ώστε να βρεθούν στοιχεία, εάν δηλαδή δεν έκαναν αυτοί οι χαροκαμένοι άνθρωποι τη δουλειά του Κράτους, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για την ύπαρξη του ξυλολίου στο τρένο και την τραγική σχέση του με το Εγκλημα των Τεμπών.

Η εγκυκλοπαίδεια του «Παπύρου» αναφέρει πως «το ξυλόλιο ή ξυλένιο είναι μια συνοπτική ονομασία τριών μονοκυκλικών οργανικών ενώσεων, αρωματικών υδρογονανθράκων, ισομερών μεταξύ τους διμεθυλοβενζολίων, που περιγράφονται από τον χημικό τύπο (CH3)2C6H4. Και τα τρία ξυλόλια (ορθοξυλόλιο, μεταξυλόλιο, παραξυλόλιο) προκύπτουν ως προϊόντα κλασματικής απόσταξης της λιθανθρακόπισσας και του αργού πετρελαίου…». Το ξυλόλιο, λέει η Βικιπαιδεία, είναι ένα «άχρωμο, εύφλεκτο, ελαφρώς λιπαρό υγρό μεγάλης βιομηχανικής αξίας», μέτριας οξείας τοξικότητας – καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιφέροντας πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία και έμετο. Είναι επίσης ερεθιστικό για το δέρμα, ενώ η μακροχρόνια έκθεση σε ατμούς ξυλολίου μπορεί να προκαλέσει το «Σύνδρομο του οργανικού διαλύτη» (CSE) που είναι μιας μορφής εγκεφαλοπάθεια.

ξυλόλιο
Photo/Giannis Papanikos

Με ξυλόλιο νοθεύονται τα καύσιμα, γιατί είναι φτηνό – ένας τόνος ξυλολίου κοστίζει 200 ευρώ, ενώ το χιλιόλιτρο της βενζίνης κυμαίνεται γύρω στα 1.500. Συνεπώς, η Μαφία των Καυσίμων αποκομίζει τεράστια κέρδη από τη νόθευση των καυσίμων με ξυλόλιο, όταν μάλιστα αυτό δεν είναι ανιχνεύσιμο, ακόμα και αν αποτελεί το 30 ή και το 40% της βενζίνης που βάζουμε στο όχημά μας. Για να ανιχνευθεί με σιγουριά πρέπει ο διαλύτης να φτάνει στο 50% του καυσίμου. Βέβαια, το ξυλόλιο, αν και αυξάνει τα οκτάνια θεαματικά, ξεπερνώντας ενίοτε και τα 100, είναι καταστρεπτικό για τον καταλύτη και τον θάλαμο καύσης του οχήματος, που καίει αυτή τη μουσαντέ σούπερ…

Το ξυλόλιο της νοθείας προέρχεται κυρίως από τη Βουλγαρία (απ’ όπου εισάγεται νομίμως από τις εταιρείες χρωμάτων) και παρανόμως από τη Μαφία των Καυσίμων, που έχει πλημμυρίσει την αγορά με νοθευμένη βενζίνη. Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, τα «κλεφτομάγαζα», δηλαδή τα πρατήρια που πουλούν νοθευμένα καύσιμα, όλο και αυξάνονται. Πέρσι, μόνο στον νομό Αττικής υπολογίζονταν γύρω στα 130 -150. Παρ’ όλους τους ελέγχους και τις κατασχέσεις μεγάλων φορτίων ξυλολίου, οι βενζινοπώλες που δεν πειθαρχούν στους μαφιόζους εκβιάζονται και ενίοτε εκτελούνται εν ψυχρώ, όπως έγινε με τον 38χρονο βενζινοπώλη στον Γέρακα, το 2022…

Επρεπε να εξαϋλωθούν τριάντα άνθρωποι για να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά για το ξυλόλιο;

Παρόμοια Άρθρα

Ένα Σχόλιο

  1. Χριστός Ανέστη χρόνια πολλά..
    Συγνώμη αλλά είδα ότι δεν κάνατε ούτε μια αναφορά στον Βελόπουλο και στον δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη του ραδιοφωνικού σταθμού focus103,6 Θεσσαλονίκης και αυτό είναι λάθος! Ο πρώτος που έβγαλε την είδηση για ξυλολιο ήταν ο Δαμιανίδης, αλλά και ο Βελόπουλος στην Βουλή από την πρώτη στιγμή του εγκλήματος και τους χλεύασαν τους κορόιδεψαν όλοι οι υπόλοιποι εκτός λίγων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button