ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για τον Διονύσιο Σολωμό – Βράβευση σχολείων που συμμετείχαν σε μαθητικό διαγωνισμό βίντεο

Εκδήλωση για τον Διονύσιο Σολωμό – Βράβευση σχολείων που συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό βιντεογραφημάτων με θέμα: «Η εφηβική ματιά στον Ύμνο για την Ελευθερία, 200 χρόνια από τη σύνθεσή του»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγάλεω, πραγματοποίησε εκδήλωση για τον Διονύσιο Σολωμό την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 και ώρα 11.00-13.00 στο Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος». Η εκδήλωση απευθυνόταν στους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων αρμοδιότητας Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας που συμμετείχαν στον διαγωνισμό βιντεογραφημάτων με θέμα: «Η εφηβική ματιά στον Ύμνο για την Ελευθερία, 200 χρόνια από τη σύνθεσή του», που συντόνισαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ΠΕ02 και υποστήριξαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ΠΕ86 της Δ.Δ.Ε Γ΄ Αθήνας. Χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Μακρή Δήμητρα, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, η κ. Παυλάκου Σοφία, Πρόεδρος της εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά και ο κ. Πυρπυρής Παναγιώτης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ02.

Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή η συμμετοχή της διεθνούς φήμης Λιβανέζας τραγουδίστριας της όπερας, TaraMaalouf, η οποία απέδωσε στην ελληνική γλώσσα τη «Γαλήνη» και τον «Εθνικό Ύμνο», μεταφέροντας την Ελλάδα και τον Διονύσιο Σολωμό στον Λίβανο.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Πολυξένη Κ. Μπίστα, τέως Σχολική Σύμβουλος, η οποία με την ποίηση του Διονυσίου Σολωμού και την εισήγησή της με θέμα: «Πάντ΄ανοιχτά, πάντ΄ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου», μας ταξίδεψε δημιουργικά στην εποχή των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Ενθουσιώδης ήταν η αντίδραση των παρευρισκομένων στο κατάμεστο «Γιάννης Ρίτσος» στην παρουσίαση των ποιημάτων που συνέθεσαν οι μαθητές/τριες του τμήματος ένταξης και του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής του 17ου Γυμνασίου Περιστερίου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Λιάπη Ευαγγελία. Η Τσιομπανάς Ανίσια Εβελίνα, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του 3ου ΓΕ.Λ. Αγ. Αναργύρων, ερμήνευσε με υποδειγματικό τρόπο τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», ένα από τα κορυφαία ποιητικά συνθέματα του Διονύσιου Σολωμού και εντυπωσίασε με την άρτια εμφάνισή της.

Ο κ. Σαβοριανάκης Παναγιώτης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ02, αναφέρθηκε στον Διονύσιο Σολωμό και στον  μαθητικό διαγωνισμό  βιντεογραφημάτων που διοργάνωσε η Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας με θέμα: «Η εφηβική ματιά στον Ύμνο για την Ελευθερία, 200 χρόνια από τη σύνθεσή του». Ακολούθησε η βράβευση των σχολείων και η παρουσίαση των βιντεογραφημάτων που δημιούργησαν οι μαθητές/τριες με τη συνδρομή των επιβλεπόντων καθηγητών/τριών. 

Στην κατηγορία Βιντεογραφήματα Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ. Αιγάλεω για το βιντεογράφημα μαθητών/τριών της Γ΄ Λυκείου με επιβλέποντες την κ. Κρανίτη Μαρία και τον κ. Φώτογλου Θεόδωρο, με τίτλο «Ο Σολωμός μας επισκέπτεται ξανά».

Στην κατηγορία Βιντεογραφήματα Γυμνασίου, το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου για το βιντεογράφημά του με τίτλο «Ύμνος εις την Ελευθερία», το οποίο δημιούργησαν μαθήτριες της Β΄ Τάξης, με επιβλέπουσα την εκπαιδευτικό κα Μπίντζιου Αλεξία. Το 2ο Βραβείο δόθηκε στο 7ο Γυμνάσιο Περιστερίου για το βιντεογράφημα με τίτλο «Η εφηβική ματιά στον Ύμνο για την Ελευθερία, 200 χρόνια από τη σύνθεσή του… εστιάζει, μελετά και συνυπάρχει μουσικώ τω τρόπω» και επιβλέπουσες καθηγήτριες την κ. Γουβιέλου Όλγα και τη Διευθύντρια του σχολείου, κ. Παπαμάρκου Μελπομένη. Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Βιντεογραφήματα Γυμνασίου απονεμήθηκε στο 11ο Γυμνάσιο Ιλίου, για το βιντεογράφημα με τίτλο «Ύμνος εις την Ελευθερία. Μια εφηβική ματιά 200 χρόνια μετά», το οποίο δημιούργησαν μαθητές/τριες του σχολείου, με επιβλέπουσες τις εκπαιδευτικούς Συγγενιώτη Ευαγγελία, Υποδιευθύντρια του σχολείουκαι Ζαφειροπούλου Αθανασία.

Στην κατηγορία Βιντεογραφήματα Γενικού Λυκείου, που ήταν και η κατηγορία με τις περισσότερες συμμετοχές, Ειδικός Έπαινος απονεμήθηκε στο 1ο ΓΕ.Λ. Αιγάλεω, για το βιντεογράφημα με τίτλο «Ύμνος στην Ελευθερία» που δημιούργησε μαθήτρια του σχολείου, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κα Βενετικίδου Ελένη και στο 3ο ΓΕ.Λ. Αιγάλεω, για το βιντεογράφημά του με τίτλο «Μουσική εκτέλεση του ύμνου εις την Ελευθερία», με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κα Βενιζέλου Δήμητρα. Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε στο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Αγ. Αναργύρων για το βιντεογράφημα με τίτλο «Ελευθερία», που δημιούργησαν μαθήτριες με επιβλέπουσα την εκπαιδευτικό κα Αργυρίου Ευφροσύνη-Μαρία. Το 2ο Βραβείο κέρδισε το 11ο ΓΕ.Λ. Περιστερίου για το βιντεογράφημά του με τίτλο «Το διαχρονικό μήνυμα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν», με επιβλέπουσα την κα Τοπάλη Βασιλική. Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στο 3ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Ιλίου, για το βιντεογράφημά του με τίτλο «Ελευθερία: Όνειρο ή ουτοπία», που δημιούργησαν μαθητές του σχολείου με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Ζιάννη-Κοντονή Φωτεινή και την κα Πιτρόπου Αικατερίνη.

Η Διεύθυνση ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, τους/τις επιβλέποντες/ουσες εκπαιδευτικούς, τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, τους/τις Συμβούλους Εκπαίδευσης, ΠΕ02 Φιλολογίας & ΠΕ86 Πληροφορικής, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που αξιολόγησαν τα βιντεογραφήματα, και όσους και όσες μας τίμησαν με την παρουσία τους. Τέλος, ευχαριστούμε τον Δήμο Αιγάλεω για τη συνεργασία του στη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button