ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου σε παράσταση στη Γερμανία για το μαρτυρικό Στρατόπεδο Χαϊδαρίου

H θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου ταξίδεψε στην πόλη Landau του κρατιδίου Ρηνανίας – Παλατινάτου στη Γερμανία στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής μαθητών με το γερμανικό σχολείο IGS Landau υπό την αιγίδα και συγχρηματοδότηση του Ελληνικογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ).

Με στόχο την προώθηση της ιστορικής μνήμης και της ιστορικο-πολιτικής εκπαίδευσης οι  Έλληνες και οι Γερμανοί μαθητές σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας, γλωσσικής διαμεσολάβησης, πολύωρων προβών και κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τον Β΄Π.Π. και το Ολοκαύτωμα παρουσίασαν και στην Γερμανία το θεατρικό έργο του Ελληνοεβραίου σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα και ιδρυτή της Λυρικής Σκηνής, Ρενάτο Μόρντο «Χαϊδάρι – 12 εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς», ο οποίος είχε υπάρξει κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έγκλειστος στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου και αναφέρεται στις δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες ζωής μέσα σ΄ αυτό. To συγκεκριμένο έργο είχε ανέβει αμέσως μετά την κατοχή στο θέατρο «Κοτοπούλη» για λίγες παραστάσεις.

Το κείμενο βρέθηκε ξανά πρόσφατα στο Μάιντζ της Γερμανίας, όπου ο Ρενάτο Μόρντο πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Περισσότερα για το έργο εδώ: “Χαϊδάρι – 12 εικόνες σκλαβιάς και λευτεριάς” Βρέθηκε το χαμένο κατοχικό θεατρικό

Η θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου σε παράσταση στη Γερμανία για το μαρτυρικό Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 3

Η θεατρική διασκευή του έργου που παρουσιάστηκε ταυτόχρονα σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) ενθουσίασε και συγκίνησε το γερμανικό κοινό, στο οποίο παρευρέθηκε και η επικεφαλής διεθνούς συνεργασίας – επίτροπος για τα προγράμματα της Ε.Ε. στα σχολεία της Rheinland-Pfalz, κα. Bettina Münch-Rosenthal.

Το έργο είχαν παρουσιάσει οι δύο ομάδες, Γερμανών και Ελλήνων μαθητών και πέρυσι τον Μάιο στο 6ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου με απόλυτη επιτυχία.

Εκτός από την κοινή θεατρική παράσταση, οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε σημαντικά μνημεία της πόλης του Landau, όπως το σπίτι του προπάππου της Άννας Φρανκ, επισκέφτηκαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Osthofen και την μαγευτική πόλη της Χαϊδελβέργης.

Την οργάνωση του προγράμματος και την συνοδεία των μαθητών ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Μοθρωντού Μαρία, Δαλαβίκα Ελισάβετ και Μακροπούλου Δανάη.

Η θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου σε παράσταση στη Γερμανία για το μαρτυρικό Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 5
Η θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου σε παράσταση στη Γερμανία για το μαρτυρικό Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 7
Η θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου σε παράσταση στη Γερμανία για το μαρτυρικό Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 9
Η θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου σε παράσταση στη Γερμανία για το μαρτυρικό Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 11
Η θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου σε παράσταση στη Γερμανία για το μαρτυρικό Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 13

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button