ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιμ. Αυγουλέας: Στην Ελλάδα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα για να μειωθεί αποφασιστικά ο πληθωρισμός

Με αφορμή την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όσα συμπεριλαμβάνει εκεί σε σχέση και με τον πληθωρισμό, αλλά ούτως ή άλλως και με αυτό που λέει πως η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να βιώσει άλλο ένα έτος μέτριας ανάπτυξης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Ναι μεν, Αλλά» και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αλλά και κάτοχος Διεπιστημονικής Έδρας Τραπεζικού Δικαίου και Διεθνών Χρηματοοικονομικών αγορών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συνήθως είναι πολύ συγκρατημένο, εκφράζει ελαφρά αισιοδοξία για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίαςκυρίως για τις αναπτυσσόμενες αγορές της ΑσίαςΓια την Ευρώπη προβλέπει αναιμική ανάπτυξη

Προβλέπει όμως-κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό-αποκλιμάκωση του πληθωρισμού πρώτα στις ανεπτυγμένες χώρες και μετά στις αναπτυσσόμενες. Και αυτή την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού την προβλέπει συνεκτιμώντας το γεγονός ότι οι αλυσίδες παραγωγής που εξαρτώνται από την Κίνα-η Κίνα έχει ανοίξει, δεν είναι κλειστά πια τα λιμάνια της και οι βιομηχανίες της λόγω covid, υπάρχει μια φιλελευθεροποίηση στο συγκεκριμένο καθεστώς. Από την άλλη μεριά, έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, οπότε αφού οι πολίτες αγοράζουν λιγότερα και οι τιμές δεν ανεβαίνουν, αυξάνεται η προσφορά, δεν αυξάνεται η ζήτηση».

Όσον αφορά τώρα, το πώς συνδέεται αυτό με την παγκόσμια ανάπτυξη, ο κ. Αυγουλέας σημείωσε «όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο βελτιώνονται και οι προσδοκίες των οικονομικών παραγόντων. Διότι, οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν κάνει τους πάντες πολύ απαισιόδοξους. Επίσης πρέπει να πούμε ότι σχετικά με το μέτωπο της Μέσης Ανατολής, ούτε η Παλαιστίνη, ούτε το Ισραήλ είναι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο ή άλλες πηγές ενέργειας, όπως ας πούμε φυσικό αέριο. Καμία από αυτές δεν είναι παραγωγός φυσικού αερίου ή εξαγωγέας πετρελαίου. 

Το μεγάλο σοκ, η μεγάλη κρίση στις ενεργειακές αγορές ήρθε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, διότι υπήρχε μια σειρά χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως η Γερμανία, που ήταν απολύτως εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Βέβαια, τώρα γίνονται μεγάλα βήματα προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως το υγρό υδρογόνο».

«Η Ελλάδα έχει υπερπληθωρισμό, καλπάζοντα πληθωρισμό λόγω των αδύναμων δειγματοληπτικών ελέγχων επί των διυλιστηρίων και των πολυεθνικών, οι οποίες ελέγχουν τα καταναλωτικά προϊόντα» επισήμανε ο κ. Αιμίλιος Αυγουλέας στο τέλος της συζήτησης με τη δημοσιογράφο σημειώνοντας παράλληλα το εξής «ο πληθωρισμός είναι ένα είδος φόρου στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα αλλά με το κουπόνι απλά ενισχύει τη ζήτηση, που σημαίνει μεγαλύτερη αύξηση των τιμών

Η λύση λοιπόν, είναι στην αύξηση της προσφοράς, της παραγωγής και για αυτό η χώρα είναι σε φάση αναιμικής ανάπτυξης, διότι το οικονομικό μοντέλο δεν έχει αλλάξει. Δηλαδή, το οικονομικό μοντέλο είναι ακόμη ήλιος και θάλασσα, δηλαδή τουρισμός.

Κι αν δείτε, οι περισσότερες επενδύσεις γίνονται κυρίως με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, χρηματοδοτούμε τους επενδυτές για να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι αλλά το αντίθετο. 

Εκείνο που λείπει είναι σοβαρές και μεγάλου όγκου επενδύσεις στην πρωτογενή οικονομία και στην αγροτική παραγωγή, γιατί αυτό θα αύξανε την προσφορά αγροτικών προϊόντων και θα έπεφταν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ τουλάχιστον για τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα.

Και δυστυχώς, τα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης δεν πήγαν στην πρωτογενή οικονομία, όπως θα έπρεπε. Εντάξει, υπάρχει και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά είναι χτεσινά νέα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί αλλά οριακά, στην Ελλάδα όμως, πρέπει παρθούν δραστικά μέτρα για να μειωθεί αποφασιστικά ο πληθωρισμός».

Πηγή: ertnews.gr / Νικόλ Παπαδοπούλου

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x