ΔΗΜΟΤΙΚΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε ο Διαχειριστικός Έλεγχος στον Δήμο για καταγγελίες που αφορούν προηγούμενες διοικήσεις

Μια σημαντική εκκρεμότητα στα δημοτικά μας πράγματα μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Χτες το απόγευμα η δημοτική αρχή ανακοίνωσε την έναρξη του Διαχειριστικού Ελέγχου, που αναμενόταν εδώ και ένα και πλέον χρόνο (αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 24-03-2016). Θα διενεργηθεί από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Ικανοποιείται λοιπόν ένα αίτημα της πλειοψηφίας των δημοτών, που στις εκλογές του Μαΐου 2014 έδωσαν με την ψήφο τους και αυτή την εντολή στη διοίκηση του Μιχάλη Σελέκου, η οποία, από την ημέρα που ανέλαβε, πέρασε από διαφορετικές φάσεις, κατά και υπέρ του ελέγχου.

Η ίδια η δημοτική αρχή πάντως με την χτεσινή ανακοίνωσή της εκπέμπει το μήνυμα της πολιτικής αμφιθυμίας σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο, μια και δηλώνει ότι τον κάνει όχι γιατί πιστεύει ότι κάτι δεν έγινε καλά στο παρελθόν, αλλά “για να προστατέψει τη λειτουργία και τους εργαζόμενους του Δήμου μας από τη λασπολογία και τη σκανδαλολογία”, όπως λέει. Για τη διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης “η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε πιστά από όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν χρειάζεται ελέγχους για να αποδειχτεί”. Άρα, καταλαβαίνουμε λάθος ότι τους θεωρούν περιττούς; Μάλλον όχι, αφού ακολούθως λέει χωρίς περιστροφές ότι ζήτησε τον έλεγχο για να διερευνηθούν καταγγελίες άλλων παρατάξεων και όχι για δικές της αμφιβολίες σχετικά με την χρηστή διοίκηση στο παρελθόν. Αν δεν πρόκειται για ατυχή διατύπωση, δείχνει ότι σύρεται στον έλεγχο και ότι δεν αποτελεί δική της πολιτική επιλογή. Από την άλλη όμως, συχνά δηλώνει αδυναμία να παράγει έργο, αποδίδοντας την ευθύνη στο παρελθόν, ωστόσο όταν οι καταγγελίες μένουν στα λόγια, φαίνονται σαν πρόφαση…

Ιστορικό δισταγμού και παλινδρομήσεων

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο Μιχάλης Σελέκος λίγο μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές (Ιούνιος 2014), είχε μιλήσει ξεκάθαρα για διαχειριστικό έλεγχο: “Θα επιδιώξουμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα μέσα από διαχειριστικό έλεγχο. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, καθαροί και να έχουν όλοι την πλήρη εικόνα των οικονομικών του Δήμου.” Ωστόσο στις αρχές Νοέμβρη του ίδιου χρόνου μάς είπε ότι ο έλεγχος θα γίνει από ορκωτούς λογιστές και όχι το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, διότι “θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας στο Δήμο, θα κλείσουν οι υπηρεσίες του για διάστημα από μερικούς μήνες ίσως και για κάποια χρόνια”!

Στο τέλος του ίδιου μήνα άλλαξε στάση και δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο, ζητώντας από την αντιπολίτευση να προσδιορίσει πεδία για την έρευνα. Στις 24 Δεκεμβρίου του 2014 ο δήμαρχος ήταν πια σίγουρος για την επιλογή του διαχειριστικού ελέγχου: «Τη δέσμευσή μας την κάνουμε πράξη, γιατί θέλουμε στοχευμένα να κάνουμε τον έλεγχο. Μην ανησυχείτε, θα έρθει η ώρα για πολλούς και για πολλά. Όλα θα έρθουν στο φως. Όσοι έχουν ευθύνες θα απολογηθούν». 


Η πρώτη επίσημη αναφορά σε διαχειριστικό έλεγχο έγινε διά στόματος του Παναγιώτη Μοσχονά, αντιδημάρχου Οικονομικών, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29 Νοεμβρίου 2015, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2016.

Τον Ιανουάριο του 2016 η εφημερίδα μας ζήτησε να ενταχθεί στον διαχειριστικό έλεγχο και η υπόθεση των ανείσπρακτων εισφορών σε γη και χρήμα από την ένταξη του Άνω Δάσους στο σχέδιο, μετά τις καταγγελίες του αντιδήμαρχου Κώστα Βορέα για “επίθεση οικοπεδοφάγων ενάντια στη δημοτική περιουσία”. Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη προανάκριση με εισαγγελική παραγγελία.

 

Στο τέλος Μαρτίου 2016 ανακοινώθηκε η οριστική απόφαση για διαχειριστικό έλεγχο. Σημειώσαμε τότε: “Ο κύβος ερρίφθη! Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου την έναρξη Διαχειριστικού Ελέγχου, από το 2000 μέχρι σήμερα, για σοβαρότατες υποθέσεις, η διερεύνηση των οποίων ενδέχεται να οδηγήσει στην αποκάλυψη πολιτικών και ποινικών ευθυνών προηγούμενων δημοτικών αρχών.”
Τα κείμενα που δημοσιεύουμε στο τέλος του παρόντος δημοσιεύματος είναι διαφωτιστικά για τις φάσεις από τις οποίες πέρασε το ζήτημα του Διαχειριστικού Ελέγχου, ο οποίος τελικά ξεκινά με καθυστέρηση σχεδόν τριών χρόνων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:

Ξεκίνησε στο δήμο μας η διαδικασία του Διαχειριστικού Ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία είχε ζητηθεί από την Δημοτική Αρχή και αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 24-03-2016. 


Επαναλαμβάνουμε ότι η Δημοτική Αρχή ζήτησε τον έλεγχο προκειμένου, να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις σε ανοιχτά θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έχουν γίνει από την πλειοψηφία των πολιτικών παρατάξεων και αφορούν προηγούμενες Διοικήσεις.


Τονίζουμε ξανά ότι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε πιστά από όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν χρειάζεται ελέγχους για να αποδειχτεί, την βίωσαν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία με τα υπέρογκα τροφεία, δημοτικά τέλη και συνδρομές στις δομές του Δήμου. Την γνώρισαν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στο Δήμο με τη συρρίκνωση και διάλυση κρίσιμων δομών για την ίδια την λειτουργία του, όπως η καθαριότητα, η αυτεπιστασία κλπ.


Θέλουμε και με αυτή την κίνηση να προστατέψουμε τη λειτουργία και τους εργαζόμενους του Δήμου μας από τη λασπολογία και τη σκανδαλολογία. Να μην αφήσουμε αυτούς που διαμορφώνουν την πολιτική τους ταυτότητα φορώντας τον μανδύα της κάθαρσης για να κρύψουν την συμφωνία τους με όλο το αντιδραστικό, αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των πολιτικών δυνάμεων που τσακίζουν το λαό μας, να κατηγορούν για αδράνεια και αδιαφορία τη σημερινή Δημοτική Αρχή.


Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:


* Η πρώτη φάση της διαδικασίας αυτής περιλαμβάνει τον έλεγχο των συμβάσεων μίσθωσης των ακινήτων του Δήμου μας, τις προγραμματικές συμβάσεις και τις επιδοτήσεις προς τρίτους ( νομικά πρόσωπα κλπ).


* Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την υπόθεση της Πράξης Εφαρμογής 2/87 και την εισφορά σε γη και χρήμα καθώς και των δεσμευμένων ακινήτων από τον Δήμο που νε ευθύνη των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών δεν αποζημιώθηκαν οι ιδιοκτήτες τους και βρίσκονται στα όρια πλέον του αποχαρακτηρισμού.


Η Δημοτική αρχή με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα, θα συμβάλλει στην διερεύνηση όλων των υποθέσεων με τις οποίες θα ασχοληθούν οι επιθεωρητές – ελεγκτές. Παράλληλα, θα συσταθεί άμεσα και αντίστοιχη επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου για να προσκομισθούν όποια επιπρόσθετα στοιχεία μπορεί να υπάρχουν.


Για την πορεία του ελέγχου η Δημοτική Αρχή θα ενημερώνει υπεύθυνα, όποτε κρίνεται αναγκαίο, το Δημοτικό Συμβούλιο στις συνεδριάσεις του και τους συμπολίτες μας με δελτία Τύπου και ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Σαρωτικός διαχειριστικός έλεγχος στον Δήμο. Αναμένεται να σπάσουν “αποστήματα”

 

– Θέλετε πράγματι “σύγκρουση με οικοπεδοφάγους”; Ιδού η Ρόδος, ιδού και ο… Διαχειριστικός!

 

– Σημαντικές εξελίξεις: Διαχειριστικός έλεγχος στον Δήμο και μηνυτήρια αναφορά στον Στ. Μπαλοδήμα

 

– Δήμος Χαϊδαρίου: Ξεκινά διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος 15ετίας

 

– “Πέπλο σιωπής στα 3.500.000 που χρωστούν μεγαλοοφειλέτες στον Δήμο”

 

– Έρευνα για 2,5 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον). Διαχειριστικός έλεγχος “κομματάκι – κομματάκι” στον Δήμο

 

– Κώστας Ασπρογέρακας: Μιχάλη, υπάρχουν και τα “ξεχασμένα” εκατομμύρια του Άνω Δάσους…

 

– Αλλάζει στάση για τον διαχειριστικό έλεγχο ο Μιχάλης Σελέκος!

 

– Μ. Σελέκος: Ο διαχειριστικός έλεγχος θα παραλύσει τον Δήμο!

 

– Πώς θα ελέγξει ο Μ. Σελέκος την οικονομική διαχείριση του Δ. Μαραβέλια;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button