Χαϊδάρι Σήμερα

Έστω και μετά από δισταγμό και παλινδρομήσεις, η δημοτική αρχή προχωράει οριστικά πια σε διαχειριστικό έλεγχο στον Δήμο, για προηγούμενες οικονομικές χρήσεις, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο (17 Δεκεμβρίου). Στην ίδια συνεδρίαση ανακοινώθηκε η απόφαση για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά του Σταύρου Μπαλοδήμα, προηγούμενου οικονομικού υπολόγου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για έλλειμμα στη διαχείρισή του.

Η αρχική θέση της δημοτικής αρχής Σελέκου για τον διαχειριστικό έλεγχο, όπως διατυπώθηκε πέρυσι με την ανάληψη της διοίκησης, ήταν κάθετα αρνητική, με αιτιολογία ότι θα σταματήσει η λειτουργία του Δήμου. Το θέμα επανήλθε αρκετές φορές στην επιφάνεια, με πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, ωριμάζοντας σταδιακά. Πιθανώς, περιστατικά που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα (ή βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης) γκρέμισαν τους τελευταίους δισταγμούς. Επιπλέον, η σημερινή δημοτική αρχή αντιμετώπιζε πολιτικό πρόβλημα, καθώς από τη μια δηλώνει αδυναμία να παράγει έργο, αποδίδοντας την ευθύνη στο παρελθόν, από την άλλη, όταν αυτό μένει στα λόγια, φαίνεται σαν πρόφαση, που δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται διαρκώς. Όπως δήλωσε στο Δ.Σ. ο Παναγιώτης Μοσχονάς, τον έλεγχο θα διενεργήσουν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θα συσταθεί και διαπαραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης του έργου.

 
Ώρα για έλεγχο

Να τι ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Παναγιώτης
Μοσχονάς: «Όπως είχαμε
πει και σε προηγούμενη συνεδρίαση,
ξεκινά διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο.
Η απόφαση της διοίκησης είναι να γίνει από
τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα προτείνουμε να συσταθεί μια
διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία και
θα διατυπώνει κάποια ερωτήματα, αν
έχει. Δηλαδή θα μπορεί να παρακολουθεί
το θέμα πιο στενά Για τη συγκρότηση της
επιτροπής θα έρθουμε σε επαφή το επόμενο
διάστημα, για το ποιοι συνάδελφοι θα
συμμετάσχουν και για να κινηθεί και
επίσημα η διαδικασία προς τους ελεγκτές
δημόσιας διοίκησης».

Ο Δημήτρης Τσατσαμπάς, εξέφρασε την ικανοποίηση της παράταξης “Χαϊδάρι Ξανά”: «Άκουσα θετικά τις αποφάσεις για διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου, αν και κάπως καθυστερημένα. Έχει περάσει ένας χρόνος που είσαστε δημοτική αρχή. Εμείς το λέγαμε αυτό από την αρχή και αργότερα. Χαιρόμαστε που συμβάλαμε και εμείς από τη θέση μας, σε αυτή την απόφαση. Κατά καιρούς ακούγαμε δικαιολογίες όπως, το ότι θα υπάρχουν προβλήματα στις υπηρεσίες του Δήμου και ότι το κόστος θα είναι υψηλό και για αυτό δεν μπορεί να γίνει. Νομίζω ότι ξεπεράστηκαν αυτά. Δεν μας ενοχλεί ότι θα γίνει εις βάθος 15ετιας. Άλλωστε και εσείς θα έχετε διαπιστώσει ότι τα ζητήματα προκύπτουν κατά την τελευταία 8ετια και όχι πολύ πιο πριν. Ωστόσο δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Τέλος θέλω να προσθέσω ότι εμείς δεν διαφωνούμε, ότι τον αναθέτετε σε Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, αλλά το έργο τους όπως ξέρετε είναι στοχευόμενο και προϋποθέτει να γίνει μια δουλειά από τις υπηρεσίες του Δήμου, πιθανόν και από επιτροπές, προκειμένου να εντοπίσουν ζητήματα ώστε με αυτά να ασχοληθούν οι ελεγκτές. Αυτοί ανακριτικό και προέλεγχο δεν κάνουν».

Με το θέμα αυτό σχετίζεται η πρόσφατη ανάρτηση άρθρου του Δημήτρη Τσατσαμπά στην ιστοσελίδα του, στο οποίο άφησε σαφείς αιχμές για παρασκηνιακή σχέση του Μ. Σελέκου με τον Δ. Μαραβέλια. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας απάντηση της δημοτικής αρχής στην τοποθέτησή του για προσωρινή ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των εκτός κάδων σκουπιδιών, μεταξύ άλλων έγραψε για “…επί χρόνια παρασκηνιακή, αλλά γνωστή πια, αλληλεγγύη του Μ. Σελέκου προς τον κ. Μαραβέλια, που τον οδήγησε μέχρι και στην αθέτηση της υπόσχεσής του για έλεγχο των πεπραγμένων της 8ετίας του.”
Όπως δήλωσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο Δ. Τσατσαμπάς, πιστεύει ότι και η αναφορά του αυτή έπαιξε επίσης τον ρόλο της στην οριστικοποίηση της απόφασης της δημοτικής αρχής να αλλάξει στάση για τον διαχειριστικό έλεγχο.Μηνυτήρια αναφορά
Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης του Δήμου, Ελένη Θερμού, ανακοίνωσε την εκκρεμούσα απόφαση του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με την υπόθεση ελλείμματος που διαπιστώθηκε στο ταμείο:
«Θέλω να σας ενημερώσω
ότι συνεδρίασε την Παρασκευή η Σχολική
Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
και αποφασίστηκε για τον προηγούμενο
οικονομικό υπόλογο να προχωρήσουμε σε μηνυτήρια
αναφορά κατά πλειοψηφία (7 ναι, 4 όχι).
Ο μόνος που πήρε θέση στην ανακοίνωση αυτή ήταν ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος: «Για την Επιτροπή Παιδείας, με ανακοινώσεις πολύ προσεκτικά διατυπωμένες θεωρήσαμε ότι έπρεπε να να γίνει αυτή η
μηνυτήρια αναφορά και να πάρει το δρόμο
της. Πέρα από το αίσθημα αλληλεγγύης σε
κάθε άνθρωπο που περνά μια δυσκολία στη
ζωή του, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει
να ακολουθεί τους δρόμους της κανονικότητας,
πολύ περισσότερο που μερικές φορές
κάποιοι άνθρωποι επικαλούνται τα
αισθήματα όλων μας, τα οποία έτσι και
αλλιώς υπάρχουν. Αλλά η συνολική τους
ιστορία και διαγωγή, κάθε άλλο παρά
ενισχύουν αυτή την άποψη!». 

“Προέκυψε έλλειμμα”
Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, κ. Ελένη Θερμού, είχε παρουσιάσει την υπόθεση: Διαπιστώθηκε από έλεγχο πως ο ισολογισμός ήταν ελλειμματικός κατά 7.026 ευρώ. Αναφέρεται συγκεκριμένα στα πρακτικά της συνεδρίασης της Σχολικής Επιτροπής (6/2015): “Την 24/10/2014 ο απερχόμενος Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οικονομικός υπόλογος αυτής, με το αριθμ. πρωτ. 154/24-10-2014 έγγραφό του παρέδωσε στην νέα Πρόεδρο τρία βιβλιάρια Τραπέζης και συγκεκριμένα ένα βιβλιάριο της Eurobank με υπόλοιπο 61.096,81 ευρώ, ένα βιβλιάριο της Τράπεζας Πειραιώς με υπόλοιπο 48.235.47 ευρώ και ένα βιβλιάριο Εθνικής Τράπεζας με υπόλοιπο 0,92 ευρώ και σφραγίδα στρογγυλή και τετράγωνη της Σχολικής Επιτροπής.
Διενεργήθηκε έλεγχος του συνόλου των οικονομικών στοιχείων για τα έτη 2013 και 2014 και προέκυψε η ύπαρξη ελλείμματος ύψους 7.026,30 ευρώ, ποσό το οποίο ούτε είναι κατατεθειμένο σε τραπεζικό λογαριασμό ούτε υπάρχουν παραστατικά/τιμολόγια δαπανών, από τα οποία να προκύπτει ότι το ποσό αυτό δαπανήθηκε για τις ανάγκες της Σχολικής Επιτροπής.”

 

Η νέα Επιτροπή κάλεσε τον κ. Μπαλοδήμα να δώσει εξηγήσεις, αλλά αυτός δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση. Όπως είπε η κ. Θερμού, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που συγκλήθηκε με σκοπό να αποφασιστεί ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης, ο κ. Μπαλοδήμας κατάθεσε το ολόκληρο το ποσό σε λογαριασμό της Επιτροπής. 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ