ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Σαρωτικός διαχειριστικός έλεγχος στον Δήμο. Αναμένεται να σπάσουν “αποστήματα”

Ο κύβος ερρίφθη! Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου την έναρξη Διαχειριστικού Ελέγχου, από το 2000 μέχρι σήμερα, για σοβαρότατες υποθέσεις όπως η Πράξη Εφαρμογής, η διερεύνηση των οποίων ενδέχεται να οδηγήσει στην αποκάλυψη πολιτικών και ποινικών ευθυνών προηγούμενων δημοτικών αρχών. Είναι επίσης πιθανόν, για κάποιες από αυτές, να μην αποδειχτεί κακοδιαχείριση, οπότε θα κλείσει ένας πολύχρονος κύκλος φημών και αρνητικών σχολίων για το τοπικό πολιτικό σύστημα. Για την διενέργεια του Ελέγχου ζητείται η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα θέματα που “βάζει στο τραπέζι” η δημοτική αρχή είναι πράγματι αυτά που ξεσήκωναν επί χρόνια αντιδράσεις από πολλές πλευρές, καθώς υπήρχαν χειροπιαστές ενδείξεις ότι “κάτι δεν πάει καλά”, χωρίς ωστόσο να επιλαμβάνεται με αυτές ούτε η δικαιοσύνη ούτε άλλες αρμόδιες αρχές. Η πρωτοβουλία της διοίκησης Σελέκου δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί θετικά, αλλά, από την άλλη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η καθυστέρηση 1,5 χρόνου, όπως και η αρχική της εμμονή να αρνείται τον Διαχειριστικό Έλεγχο (παρόλο που προεκλογικά τον υποσχόταν και οι δημότες τον ζητούσαν) με το αιτιολογικό ότι θα παραλύσει η λειτουργία του Δήμου!
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μοσχονάς.
Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται:
“Τα στοιχεία που μας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση είναι ποικίλα και πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά αφορούν:
1. Στον τρόπο διαχείρισης κατά τον παρελθόν του ζητήματος των μισθώσεων των ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου καθώς και στο ζήτημα του ιδιαιτέρως υψηλού ποσού ανείσπρακτων μισθωμάτων, το οποίο παραλάβαμε.
2. Στις δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη κοινοποιηθεί στον Δήμο, οι οποίες αφορούν σε ανεξόφλητα τιμολόγια, πολλών ετών, τουλάχιστον 15ετίας, χωρίς να υφίσταται προφανής νομικός ή ουσιαστικός λόγος μη εξόφλησής τους κατά το παρελθόν.
3. Στα δεσμευμένα οικόπεδα του Δήμου, που έχουν φτάσει εδώ και καιρό στα όρια του αποχαρακτηρισμού, γεγονός που οδηγεί στην έγερση υπέρογκων οικονομικών αξιώσεων, επιδιώξιμων και δικαστικά, από την πλευρά των ιδιοκτητών τους. Οι υπέρογκες αυτές διεκδικήσεις είναι προφανές πως θα «γονατίσουν» οικονομικά τον Δήμο.
4. Στα τεράστια ποσά επιδοτήσεων προς διάφορους τρίτους.
5. Στην διαχείριση των οικονομικών των σχολικών επιτροπών, με αφορμή και το ελλειμματικό προϋπολογισμό της β΄ βάθμιας σχολικής επιτροπής για το έτος 2014.
6. Στην είσπραξη σε γη και χρήμα από την πράξη εφαρμογής 2/87. Ειδικότερα για το θέμα αυτό θα ήταν απαραίτητο η διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου να αφορά στα έτη από το 1987 μέχρι σήμερα.
7. Στην σύναψη προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου με τρίτους, με οικονομικό αντικείμενο που υπερέβαινε τα όρια του νόμου σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών.”

Θέματα ικανά να διαλύσουν τον Δήμο Χαϊδαρίου

Τα θέματα, λοιπόν, που μπαίνουν στον Διαχειριστικό Έλεγχο είναι “καυτά” και αφορούν συνολικά πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είτε οφείλονται στον Δήμο είτε ο ίδιος καλείται (ή θα κληθεί) να πληρώσει και είναι ικανά να τον «γονατίσουν» οικονομικά, όπως αναφέρει η δημοτική αρχή. Προφανώς η τελευταία θορυβήθηκε με όσα διαπίστωσε και ζητάει την αρωγή του Υπ. Οικονομικών για επίσημο – τελικό έλεγχο.
Στην επιστολή του προς το Υπ. Οικονομικών το Δ.Σ. σημειώνει: “Θεωρούμε επιβεβλημένη την ουσιαστική διερεύνηση των ανωτέρω θεμάτων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος και της ανάγκης για έγκαιρη ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας. Είναι δεδομένη η ουσιαστική συμβολή της Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου μας στη διαδικασία αυτή.
Προφανής σκοπός και μέλημά μας είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών της πόλης μας, γι’ αυτό και ευελπιστούμε στην άμεση αρωγή των υπηρεσιών σας για την επίτευξη του σκοπού αυτού”.
Δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένος ο κάθε δημότης με την εξέλιξη αυτή, το ίδιο φυσικά και το “Χαϊδάρι Σήμερα”, το οποίο με επιμονή και επί χρόνια βάζει το θέμα της δημοτικής περιουσίας, των ανείσπρακτων ενοικίων, του “σπασίματος έργων σε 45άρια” κτλ. 
Ελπίζουμε ότι θα σπάσουν “αποστήματα” που βαραίνουν την πόλη ακόμη και για δεκαετίες. Ενδεικτικά, πριν δύο ακριβώς μήνες δημοσιεύσαμε το κείμενο Θέλετε πράγματι “σύγκρουση με οικοπεδοφάγους”; Ιδού η Ρόδος, ιδού και ο… Διαχειριστικός! Με αυτό καλούσαμε τη δημοτική αρχή να εντάξει στον Έλεγχο, που τότε εξήγγειλε, και την πολύκροτη υπόθεση της ένταξης του Άνω Δάσους στο σχέδιο (είσπραξη σε γη και χρήμα από την πράξη εφαρμογής 2/87). Σήμερα, από την ίδια θέση, καλούμε την δημοτική αρχή να μην περιμένει την περάτωση του Ελέγχου (ώστε να μην βρεθεί και η ίδια ελεγχόμενη), αλλά να καλέσει τους υπόχρεους στην καταβολή όποιου ποσού μέχρι σήμερα εκκρεμεί, αναναμένοτας την τελική εκτίμηση των Ελεγκτών για το συνολικό ύψος της οφειλής. 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button