ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα ελέγξει ο Μ. Σελέκος την οικονομική διαχείριση του Δ. Μαραβέλια;

Πώς θα ελέγξει ο Μ. Σελέκος την οικονομική διαχείριση του Δ. Μαραβέλια; 2

Κομβικό σημείο για τα πολιτικά πράγματα της πόλης θα αποτελέσει το είδος του οικονομικού ελέγχου που θα ασκήσει η νέα δημοτική αρχή στα πεπραγμένα της διοίκησης Μαραβέλια. Αυτό δείχνει η στάση πολλών δημοτών, που απαιτούν να γίνει ο έλεγχος αυτός, αλλά και σχετικές συζητήσεις που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάποιοι, όπως ο Βαγγέλης Ντηνιακός δεν διστάζουν να αφήσουν ακόμα και υπονοούμενα για υπόγεια επαφή της σημερινής δημοτικής αρχής με την προηγούμενη. Προσώρας, η δημοτική αρχή κάνει πίσω στην υπόσχεση για διαχειριστικό έλεγχο, ενώ από την άλλη περιγράφει μια νοσηρή κατάσταση στο Δήμο. Πώς συνδυάζονται αυτά;


Πολιτικό ρίσκο

 
Το κρίσιμο, φυσικά, είναι τι είδους έλεγχος θα γίνει, γιατί ήδη ο νέος δήμαρχος έχει ανακοινώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα πραγματοποιηθεί από ορκωτούς λογιστές και όχι από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή θα έχει “λάιτ” μορφή. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση από αυτά που είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας, αμέσως μετά την περιφανή εκλογή του, τον περασμένο Μάιο.
Θα είναι μεγάλο πολιτικό ρίσκο για τον Μιχάλη Σελέκο να επιτρέψει  το “φούντωμα” της φημολογίας περί “έλεγχου χαδιού”. Το συντριπτικό εκλογικό ποσοστό του στις δημοτικές εκλογές είχε το νόημα της απέχθειας προς την προηγούμενη δημοτική αρχή, επομένως θα εκληφθεί σαν “προδοσία” από μέρος του εκλογικού σώματος η συγκεκριμένη στρατηγική της “λήθης”.
Απλή διεκπεραίωση ή ουσιαστικός έλεγχος;
Ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές, που εξήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Μ. Σελέκος, είναι μια απλή διεκπεραιωτική διαδικασία, τίποτε περισσότερο από το “νίπτομεν τα χείρας μας”. Αντίθετα, ουσιαστικός έλεγχος είναι ο διαχειριστικός, από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Το ΚΚΕ σε όλους τους τόνους καταδικάζει το “σύστημα”. Τώρα που έχει και την ευκαιρία να το ελέγξει, γιατί κάνει πίσω;
Πιο συγκεκριμένα, ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές δεν προχωράει πιο πέρα από μια λογιστική πιστοποίηση ότι για κάθε δαπάνη υπάρχει το ανάλογο παραστατικό. Αντίθετα, οι
Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ελέγχουν και την νομιμότητα – σκοπιμότητα των
δαπανών. Φυσικά, η πρόσκλησή τους για έλεγχο στα οικονομικά τού Δήμου δεν
νοείται άνευ αιτιολογίας, ώστε να μην θεωρηθεί σαν πολιτική “δίωξη”. Γι’ αυτό
ίσως ο Μιχάλης Σελέκος διατύπωσε την άποψη ότι «είναι μεγαλοστομία πως ένας έλεγχος θα αποδείξει ευθύνες ή όχι, γιατί μπορεί να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ”.
Υπάρχουν, λοιπόν, σημεία της διαχείρισης Μαραβέλια που μπορούν να αποτελέσουν βάση ελέγχου;
Η απάντηση είναι θετική, καθώς, ενδεικτικά, έχουν γίνει καταγγελίες για κατάτμηση
έργων και απ’ ευθείας αναθέσεις (απαγορεύεται “διά ροπάλου”), για τεράστιες απώλειες νερού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο (ξεπερνούν σε αξία το 1.000.000 €!), για μη είσπραξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Πράξη Εφαρμογής 2/87 του Άνω Δάσους, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις του Δ. Μαραβέλια το 2008, για τις αποδείξεις που κόπηκαν (ή δεν κόπηκαν) σε χορηγούς  – επαγγελματίες της πόλης του διαβόητου Μπιτς βόλεϊ του Δάσους κτλ.
Τον περασμένο Ιούνιο: “Θα κάνουμε διαχειριστικό έλεγχο”
Ας θυμηθούμε τι είχε πει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο νέος δήμαρχος τον περασμένο Ιούνιο, λίγο μετά την εκλογή του.
Ερώτηση: Θα κάνετε διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά του Δήμου;
Απάντηση: Θα επιδιώξουμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα γι’ αυτά μέσα από διαχειριστικό έλεγχο που θα κάνουμε και το αποτέλεσμα θα το παρουσιάσουμε στον κόσμο. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, καθαροί και να έχουν όλοι την πλήρη εικόνα των οικονομικών του Δήμου.
Η απάντηση του δημάρχου, λοιπόν, αναφέρεται σε διαχειριστικό έλεγχο και όχι έλεγχο από ορκωτούς λογιστές. Έχει, ίσως, αξία να αναφερθούμε και σε ένα μικρό ιστορικό της συνέντευξης αυτής: Ενώ η ερώτησή μας περιλάμβανε τον όρο “διαχειριστικός έλεγχος”, η απάντηση του Μ. Σελέκου περιείχε μόνο τη λέξη “έλεγχος”. Λίγο πριν δημοσιευτεί η συνέντευξη στην έντυπη εφημερίδα μας, ζητήσαμε τηλεφωνικά από τον δήμαρχο διευκρίνηση. Τότε, λοιπόν, μάς μίλησε σαφώς για “διαχειριστικό έλεγχο”.
“Διαφάνεια παντού”
 
Είναι αναντίρρητο πως η πολιτική βούληση της διοίκησης του Δήμου για σοβαρό έλεγχο επί οικονομικών πεπραγμένων και η διευκόλυνσή του θα είναι καταλυτική για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα του Δήμου, ή, σε αντίθετη περίπτωση, να εκκαθαριστούν οι υποψίες και οι αμφιβολίες της κοινής γνώμης.
Κύκλοι της σημερινής δημοτικής αρχής διατυπώνουν την ανησυχία τους, διότι, λέει, ο διαχειριστικός έλεγχος από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης θα επιβάλει το “κλείσιμο” του Δήμου για δέκα ημέρες. Και λοιπόν; Αν πράγματι αυτό χρειαστεί, ας αναστείλουν μερικές υπηρεσίες τη λειτουργία τους για λίγες μέρες. Οι αναγκαίες καθημερινές υπηρεσίες (αποκομιδή σκουπιδιών κτλ.) δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσουν.
Ο δημότης δικαιούται να μάθει τι έχει συμβεί, άλλωστε το σύνθημα “διαφάνεια παντού” ήταν βασικό προεκλογικό όπλο του Μ. Σελέκου. Η αλήθεια δεν μπορεί παρά να αποτελεί επιδίωξη
όλων. Η πολιτική τάξη έχει την υποχρέωση και το δικαίωμα να υπερασπιστεί την τιμή της, σε μια εποχή που η αξιοπιστία της βρίσκεται στο ναδίρ.

Αν υπάρχει ασθένεια, χρειάζεται τσεκάπ!

Για την οικονομική κατάσταση του Δήμου απαιτείται, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος, μια ξεκάθαρη παρουσίαση – ανάλυση. Η προηγούμενη δημοτική αρχή ισχυριζόταν ότι άφησε πλεόνασμα ύψους 1.500.000 ευρώ (!), ενώ ο Μιχάλης Σελέκος το αμφισβητεί, λέγοντας μάλιστα ότι “ο Δήμος δεν έχει χρήματα για να αγοράσει ούτε σακούλες σκουπιδιών”.

Στην πρόσφατη Λαϊκή Συνέλευση του Δάσους ο δήμαρχος περιέγραψε την κατάσταση του Δήμου με τα μελανότερα χρώματα, λέγοντας με έμφαση πως δεν περίμενε ότι θα ξεπηδούσαν τόσα πολλά προβλήματα. Ανέφερε, μεταξύ πολλών άλλων, πως βρήκε δημοτικές υπηρεσίες απογυμνωμένες από προσωπικό, για τις οποίες είχε δρομολογήσει ιδιωτικοποίηση η προηγούμενη δημοτική αρχή (λ.χ Καθαριότητα – Πράσινο, Παιδικοί Σταθμοί, Πολιτισμού Αθλητισμός). Αποδυναμωμένη είναι και η Αυτεπιστασία, που διαθέτει μόνο έναν υδραυλικό, έναν ηλεκτρολόγο, κανέναν ελαιοχρωματιστή και ξυλουργό! Σοβαρή είναι και η έλλειψη ρευστότητας, σε σημείο που χρειάστηκαν προσπάθειες για να αγοραστεί κάλυμμα φρεατίου, που έσπασε στην οδό Κορυτσάς λόγω της βροχόπτωσης! Τόνισε πως όλο το καλοκαίρι δεν μαζεύτηκε ούτε σκουπίδι, υπήρχε παντελής έλλειψη εργατών, αλλά και μηχανολογικού εξοπλισμού στην Καθαριότητα.

Αν πράγματι αυτή είναι η οικονομική θέση του Δήμου, η δημοτική αρχή οφείλει να προχωρήσει σε ενδελεχή και ουσιαστικό οικονομικό έλεγχο, για να φανεί τι έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ. Δεν μπορεί από τη μια να περιγράφεις μια τόσο νοσηρή κατάσταση και από την άλλη να διστάζεις να κάνεις τον σωστό διαγνωστικό έλεγχο για τη εξακρίβωση της ασθένειας. Ας μην ξεχνά ο δήμαρχος πως τα σωστά (οικονομικά) τσεκάπ σώζουν (πολιτικές) ζωές…

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button