ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑ

Θέλετε πράγματι “σύγκρουση με οικοπεδοφάγους”; Ιδού η Ρόδος, ιδού και ο… Διαχειριστικός!

Τουλάχιστον 14 χρόνια είναι γνωστό ότι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας στο Χαϊδάρι με την Πράξη Εφαρμογής 2/87 δεν έχουν πληρώσει στον Δήμο σημαντικά ποσά που οφείλουν από την ένταξη του Άνω Δάσους στο σχέδιο. Το 2002 το θέμα αυτό ήρθε στην επιφάνεια μετά από γνωμάτευση – καταπέλτη των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Κατ’ επανάληψη το ζήτημα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και συστήθηκαν γι’ αυτό διαδοχικές Επιτροπές μηδενικού αποτελέσματος. Καραμπινάτη διαχρονική και διαπαραταξιακή ανικανότητα – απροθυμία υπεράσπισης του ταμείου του Δήμου.

Από το 2008 το “Χαϊδάρι Σήμερα” ερευνά και βγάζει στην επιφάνεια στοιχεία. Οι κάτοικοι και ο Σύλλογος του Δάσους δημοσίευσαν κείμενα – φωτιά, μιλώντας για σκάνδαλο και “Βατοπαίδι του Χαϊδαρίου”. Οι Ασπρογέρακας – Τερζάκης υπολόγισαν τη ζημιά του Δήμου σε 11 εκατ. ευρώ (!) και έκαναν αναλυτική παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2013.

Έκτοτε, η υπόθεση (για μια ακόμη φορά) ξεχάστηκε. Και δεν είναι μόνο οι πολιτικές ηγεσίες του Δήμου που αδρανούν. Το ίδιο και δικαστικοί – εισαγγελείς που κατοικούν στην πόλη και διαβάζουν “Χαϊδάρι Σήμερα”. 


Άμοιρο δημόσιο συμφέρον…


Διαχειριστικός Έλεγχος τώρα!

Αν αναρωτιέστε γιατί θυμηθήκαμε και πάλι τα παραπάνω, είναι γιατί ο νέος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Βορέας, σε δήλωση που έκανε στην εφημερίδα μας μίλησε για “οικοπεδοφάγους στο Χαϊδάρι που έχουν κάνει σημαντική επίθεση”. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” τον ρώτησε αν “η δημοτική αρχή έχει παραιτηθεί από την ιδέα είσπραξης μεγάλων ποσών που χρωστούν ιδιοκτήτες οι οποίοι κατείχαν ακίνητη περιουσία κατά την ένταξη του Άνω Δάσους στο σχέδιο πόλης”.

Να τι μάς απάντησε:Δεν έχουμε εγκαταλείψει τίποτα. Για τα περιουσιακά τού Δήμου το πρώτο που θα κάνουμε είναι να συγκαλέσουμε την Επιτροπή Δημοτικής Περιουσίας, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Πρέπει όμως να ενημερωθούν και τα μέλη της νέας, διευρυμένης σύνθεσής της, να δουν τους φακέλους και τα θέματα που θα συζητηθούν. Αυτό επείγει να γίνει. Καθυστερήσαμε αρκετά.”


Δεν θέλουμε αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια των προθέσεων του κ. Βορέα. Δεν μπορούμε όμως και να μην επισημάνουμε την απαράδεκτη απραξία της δημοτικής αρχής, η οποία εδώ και 1,5 και πλέον χρόνο δεν έχει κάνει τίποτε και τώρα εξαγγέλλει μια ακόμη Επιτροπή διερεύνησης του θέματος.

Δεν χρειάζονται άλλες Επιτροπές και καθυστερήσεις. Εδώ έχουμε μια καραμπινάτη υπόθεση στην οποία πρέπει να γίνει Διαχειριστικός Έλεγχος τώρα για να πιστοποιηθεί το ύψος της οικονομικής απώλειας του Δήμου, όπως και να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Υπάρχει η Έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης του 2002 (ο πιο αδιαμφισβήτητος λόγος για να ζητηθεί η παρέμβασή τους), υπάρχει η “Έκθεση Πάτρα” (δικηγόρος που ανέλαβε για λογαριασμό του Δήμου να ερευνήσει την υπόθεση), υπάρχουν τα τεχνικά και νομικά στοιχεία που λεπτομερώς έχουν καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο οι Κ. Ασπρογέρακας (δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος) και Γ. Τερζάκης (νυν πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου). Τι να “μελετήσει”, λοιπόν, μια νέα Επιτροπή; Όχι άλλο “τροχαδάκι επί τόπου”!

Έχουν ειπωθεί όλα. Πράξεις δεν έγιναν!

Να τι είχαν γράψει οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης το 2002 για την Πράξη Εφαρμογής 2/87 με την οποία εντάχθηκε στο σχέδιο το Άνω Δάσος: 

 

(σελ. 21 της Έκθεσης): «Σύμφωνα με τα αναφερθέντα στα πρακτικά συνεδρίασης της 31ης Οκτωβρίου 2000 του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Χαϊδαρίου, μέχρι τότε, δεν ασχοληθεί συστηματικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των άρθρων 240 και 245 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με τα θέματα της δημοτικής περιουσίας, με συνέπεια να μην υπάρχει κτηματολόγιο. Η παράλειψη αυτή είχε ως συνέπεια, κατά την άποψή μας, να μην γίνει επισταμένη μελέτη της Πράξη Εφαρμογής 2/87 πριν την κύρωση όπως και μετά την οριστικοποίησή της, ώστε να εντοπιστούν τα οικόπεδα στα οποία ο Δήμος θεμελίωνε δικαιώματα κυριότητας και στη συνέχεια να υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις ιδιοκτησίας, ώστε τα οικόπεδα αυτά είτε να μην καταχωρηθούν ως αγνώστων ιδιοκτητών ή μετά την κύρωση της 2/87 Π.Ε. να εκδοθούν οι σχετικές διορθωτικές πράξεις.»


Να τι είχε γράψει σε επιστολή του προς το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ο Κυριάκος Ντηνιακός στις 20 Μαΐου 2006, λίγο πριν αποχωρήσει από τη διοίκηση του Δήμου:


“… Οι ανωτέρω (κληρονόμοι της Π.Β.) δεν εδήλωσαν το σύνολο των ιδιοκτησιών τους ούτε προσκόμισαν τα κατά τον νόμο στοιχεία με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην υπολογισμό των υποχρεώσεών τους, πολύ δε περισσότερο διότι ως κρίσιμος χρόνος ελήφθη μεταγενέστερος του νομίμου με αποτέλεσμα να διαμοιραστεί η εισφορά σε γη και χρήμα σε δύο ιδιοκτήτες, γεγονός που σημαίνει σοβαρή ζημιά του Δήμου. Μετά από σχετικές οχλήσεις του Δήμου οι υπόχρεοι με υπεύθυνες δηλώσεις αναδέχονται τις συνέπειες από τον εσφαλμένο υπολογισμό εισφορών”.  

Να τι είχε πει ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας στο Δημοτικό Συμβούλιο (26-5-2008): 


“Το γεγονός ότι οι κληρονόμοι της Π.Β. προσκόμισαν άσχετο συμβόλαιο ως τίτλο ιδιοκτησίας, αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να παραπλανήσουν τη διοίκηση ώστε να αποφύγουν τον ορθό υπολογισμό της οφειλόμενης εισφοράς. Αφενός επικαλούνται άσχετους τίτλους, αφετέρου εμφανίζουν τα οικόπεδα σταδιακά, ώστε να μην γίνει ενιαίος υπολογισμός επιφάνειας της ιδιοκτησίας… Κατά τη σύνταξη της Πράξη Εφαρμογής 2/87 δεν ελήφθησαν υπόψη τα πραγματικά και αληθή στοιχεία και περιστατικά άρα υπάρχει ΠΛΑΝΗ ΠΕΡΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…”. Όχι άλλες “Επιτροπές”!Σταχυολογήσαμε λίγα μόνον από τα ντοκουμέντα, από τα πιο επίσημα χείλη, που αναντίρρητα τεκμηριώνουν ότι υπάρχει βλάβη των συμφερόντων του Δήμου.
Όλοι όμως έμειναν στα λόγια. Δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ! Πού οφείλεται αυτό άραγε;Η σημερινή δημοτική αρχή, που δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει κατηγορίες για παλιά κακοδιαχείριση και επικαλείται οικονομική αδυναμία, επίσης δεν έχει κάνει τίποτε, αν και η υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου είναι πρώτιστο καθήκον της, όπως και η απόδοση δικαιοσύνης.Συνέχεια για “αγώνες για τα συμφέροντα για του λαού” μιλούν οι σημερινοί ένοικοι του Δημαρχείου. Όμως από λόγια και ανέξοδες μάχες μπουχτίσαμε.
Ώρα για πράξεις! Διαχειριστικός έλεγχος, λοιπόν. Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης γνωρίζουν την υπόθεση και θα ελέγξουν τι έπρεπε να έχει γίνει και δεν έγινε. Όχι άλλες “Επιτροπές”! Τι δεν γνωρίζει από όσα λέχθηκαν προηγουμένως ο Μιχάλης Σελέκος και θέλει να κινήσει “διερεύνηση” για μια ακόμη φορά;

 

Η πρόσκληση της εφημερίδας μας ισχύει και για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες -επίσης περιέργως- μια τόσο καυτή υπόθεση σαν την Πράξη Εφαρμογής 2/87 την έχουν αφήσει έξω από το πεδίο των ενδιαφερόντων τους. Κάνει τζιζ;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Δημόσια περιουσία σε κίνδυνο. Γιατί δεν ενεργεί η δημοτική αρχή; Στο φως στοιχεία φωτιά

 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button