ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πλήθος κόσμου στις κοινές εκδηλώσεις μνήμης Χαϊδαρίου και Καισαριανής

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων των Δήμων Χαϊδαρίου και Καισαριανής για την 80η επέτειο της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών.

Στις 7:30 ξεκίνησε από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου η λαμπαδηδρομία που οργάνωσαν οι Δήμοι και στις 8:00 εκκίνησαν από το Μπλοκ 15 οι αθλητές του Εργατικού – Λαϊκού Αγώνα Δρόμου που οργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά με τη συνδρομή του ΣΕΓΑΣ.

Στην έναρξη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο οποίος τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη αλλά και τους αγώνες αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Στην συνέχεια εκατοντάδες δρομείς ακολούθησαν το δρομολόγιο που έκαναν τα καμιόνια που μετέφεραν τους 200 μελλοθάνατους το πρωί της 1ης Μαΐου του 1944 μέχρι το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.

Οι πρώτοι δρομείς έφτασαν στο Σκοπευτήριο σε χρόνο κάτω από μια ώρα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τερμάτισαν κρατώντας τη σημαία της Παλαιστίνης. Δόθηκαν μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια ανέβηκαν στο βάθρο οι 3 πρώτες γυναίκες και οι 3 πρώτοι άνδρες.

Πλήθος κόσμου στις κοινές εκδηλώσεις μνήμης Χαϊδαρίου και Καισαριανής 3

Ακολούθησε εκδήλωση στο Σκοπευτήριο, την οποία τίμησε με την παρουσία της η Μάγδα Φύσσα. Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Παραρτήματος Καισαριανής ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κώστα Γαβρηλάκη, ο οποίος ανέφερε ότι το Σκοπευτήριο της Καισαριανής το αιματοβαμμένο θυσιαστήριο των αγωνιστών της Ελλάδας. Ανέφερε επίσης – μεταξύ άλλων – πως κανένας δεν μπορεί να κλείσει μέσα σε λίγες γραμμές το μεγαλείο και την ψυχική δύναμη των 200 και πως μας δείχνουν πως όταν διαμορφώνονται εκείνες οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις, απλοί άνθρωποι μετατρέπονται σε ανυπέρβλητους ήρωες.

Πλήθος κόσμου στις κοινές εκδηλώσεις μνήμης Χαϊδαρίου και Καισαριανής 5

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος έκανε την κεντρική ομιλία. Ξεκίνησε λέγοντας πως «δίνουμε για μια άλλη φορά το «παρών» γιατί η θυσία των 200 μένει ζωντανή στη μνήμη του λαού μας, συνεχίζει να συγκινεί και τα εμπνέει». Έκανε μια ιστορική αναδρομή στους μεγάλους ταξικούς αγώνες όχι μόνο εκείνης της περιόδου αλλά και πριν από αυτήν, όπου επίσης πολλοί αγωνιστές κυνηγήθηκαν και βασανίστηκαν. Μέσα από αυτούς τους αγώνες – όπως είπε – οι 200 έγιναν αλύγιστοι αγωνιστές και πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων της ταξικής πάλης. Υπενθύμισε πως το φασιστικό καθεστώς Μεταξά τους κράτησε δέσμιους και τους παρέδωσε στους ναζί κατακτητές.

Αναφερόμενος στην μέρα της εκτέλεσης ο Δήμαρχος Καισαριανής σημείωσε πως καθώς οι μελλοθάνατοι μεταφέρονταν στο Σκοπευτήριο, ο δρόμος γέμισε με τα μηνύματα που πετούσαν από τα φορτηγά ώστε να τα βρει κάποιος και να τα μεταφέρει στους δικούς τους, ενώ την επόμενη κιόλας μέρα της εκτέλεσης ο λαός της Καισαριανής κινητοποιήθηκε, παρά την απειλή του θανάτου. Τόνισε επίσης πως συνολικά πάνω από 650 εκτελέστηκαν σε αυτόν τον τόπο. Κι αυτό γιατί όπως είπε, στην Καισαριανή χτυπούσε η «καρδιά» της αντίστασης, γι αυτό και η περιοχή είχε το παρατσούκλι “μικρό Στάλινγκραντ”, αφού το σύνολο της πόλης πήρε μέρος στην αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Ο Ηλίας Σταμέλος σημείωσε επίσης πως η ηρωική ιστορία του εργατικού κινήματος αποκαλύπτει τις ανεξάντλητες δυνάμεις για τον αγώνα της κοινωνικής απελευθέρωσης. Στηλίτευσε της προσπάθειες κυβερνήσεων και οργανισμών να ξαναγράψουν και να παραχαράξουν την ιστορία και να σβήσουν τις ηρωικές σελίδες του λαού.

Πλήθος κόσμου στις κοινές εκδηλώσεις μνήμης Χαϊδαρίου και Καισαριανής 7

Όπως σημείωσε, βλέπουμε και σήμερα στην Ουκρανία, στην Γάζα και αλλού πως πυκνώνουν τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου και πως οι ισχυροί δεν έχουν κανένα δισταγμό να αιματοκυλήσουν τους λαούς στο βωμό των κερδών. Υπογράμμισε πως η αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν θα έχει τέλος χωρίς το δυνάμωνα των αγώνων του λαού και πως τα λαϊκά στρώματα πρέπει να παλέψουν ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον φασισμό, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. «Αυτή είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας. Τιμή και δόξα στους 200 κομμουνιστές ήρωες. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο, προχωράμε μπροστά και με αισιοδοξία. Καλή συνέχεια στους αγώνες του σήμερα και τους αύριο» κατέληξε.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θέμης Γκιώνης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας η Αλεξάνδρα Σάντα.

Πλήθος κόσμου στις κοινές εκδηλώσεις μνήμης Χαϊδαρίου και Καισαριανής 9

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button