ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το Χαϊδάρι ετοιμάζεται για ένα δύσκολο καλοκαίρι

Εχτές 27 Απριλίου σημειώθηκε η πρώτη πυρκαγιά του 2024 στην περιοχή του Ποικίλου όρους, που προκάλεσε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Αυτό, ενώ η αντιπυρική περίοδος αρχίζει επίσημα την 1η Μαΐου. Η γενική εντύπωση είναι ότι φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς ήδη μέσα στην ιδιαίτερα ξερή και ζεστή άνοιξη έχουν ξεσπάσει εκατοντάδες φωτιές σε όλη τη χώρα, ενώ οι μνήμες από τις φοβερές περυσινές καταστροφές, όπως η Δαδιά, είναι ακόμη νωπές.

Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2023 καταγράφηκαν δεκάδες πυρκαγιές στην περιοχή όρους Αιγάλεω – Ποικίλου – Θριάσιου, που δεν πήραν μεγάλη έκταση.

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος σε συνεντεύξεις του έχει αναφέρει ότι ενώ ο Δήμος έχει έξοδα περίπου 200.000 ευρώ για την πυροπροστασία, έλαβε από το κράτος μόνο 47.000 ευρώ. Για το εξάμηνο της αντιπυρικής περιόδου χρειάζονται 30 υπάλληλοι, πυροφύλακες και οδηγοί, και ακόμη υπερωρίες, καύσιμα κτλ.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Χαϊδαρίου βρίσκεται σε έντονη διαδικασία προετοιμασίας. Εδώ και μερικές μέρες οι δύο υδροφόρες του Δήμου γεμίζουν τις δεξαμενές που βρίσκονται εγκατεστημένες σε διάφορα σημεία των περιαστικών δασών, ώστε να είναι διαθέσιμες για ανεφοδιασμό των δυνάμεων πυρόσβεσης, αν -ο μη γένοιτο- χρειαστεί. Στη φωτό η υδροφόρα γεμίζει μεγάλη δεξαμενή στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Από την 1η Μαΐου θα μπουν λουκέτα στις μπάρες εισόδου των δασικών δρόμων, για να αποτρέπεται η είσοδος ιδιωτικών οχημάτων.

Το Χαϊδάρι ετοιμάζεται για ένα δύσκολο καλοκαίρι 3

Το ειδικό συνεργείο της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου κάνει καθαρισμούς και χορτοκοπές σε διάφορα σημεία της πόλης. (Για τον κρίσιμο αυτόν τομέα της πυροπροστασίας θα επανέλθουμε με εκτενέστερο ρεπορτάζ).

Παράλληλα ο Δήμος με ανακοίνωσή του καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να σπεύσουν για καθαρισμό των ακινήτων τους: Ο Δήμος Χαϊδαρίου υπενθυμίζει πως στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων ώστε να φροντίσουν για τον καθαρισμό τους από ξερά χόρτα και τυχόν εύφλεκτα υλικά, καθώς η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου. Όσοι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές δεν φροντίσουν για τις απαραίτητες εργασίες θα έχουν νομικές και αστικές ευθύνες καθώς και τα αντίστοιχα πρόστιμα τα οποία προβλέπονται από το νόμο.

Η διοίκηση του Βοτανικού Κήπου Διομήδους, από την πλευρά της, οργανώνει την πυρασφάλεια στον χώρο ευθύνης της με ίδια μέσα. Έχει προχωρήσει στην προμήθεια νέου εξοπλισμού, ενώ φροντίζει για τη διαθεσιμότητα μεγάλων ποσοτήτων νερού σε δεξαμενές. Επίσης στον Διομήδειο Κήπο ο ΑΔΜΗΕ προέβη σε εργασίες αντιπυρικής προστασίας κάτω από τους σιδερένιους πυλώνες υπερυψηλής τάσης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες καθαρισμού δάσους, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και συντήρησης δασικού οδικού δικτύου, στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ANTINERO III. Παρόμοιες παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν και σε σημαντικές επιφάνειες στις λοιπές δασικές εκτάσεις του όρους Αιγάλεω και του Ποικίλου όρους. Αντίστοιχες εργασίες έχει ολοκληρώσει ο ΔΕΔΔΗΕ κατά μήκος της γραμμής ηλεκτροδότησης στην Κοιλάδα του Δαφνιού. Από την άλλη δεν έχει γίνει γνωστό αν ο ΑΔΜΗΕ έχει κάνει καθαρισμούς στους μονωτήρες των καλωδίων υπερυψηλής τάσης, που πέρυσι ενοχοποιήθηκαν για σπινθιρισμούς και φωτιές στο βουνό.

Σημαντική εκκρεμότητα παραμένει η δημιουργία τοπικού Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, που θα επιτρέπει άμεση επέμβαση σε περίπτωση δασικής ή αστικής πυρκαγιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η δημοτική αρχή συναινεί στην δημιουργία του, μετά τις αρχικές επιφυλάξεις λόγω του γεγονότος ότι θα στελεχωθεί με εθελοντές (υπάρχει η έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) και αναζητείται χώρος για τη στέγασή του. Βεβαίως πρόκειται για εγχείρημα που απαιτεί χρόνο.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button