ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το “δάσος των πυλώνων” μόνιμος πυρπολητής στα βουνά μας

Η χτεσινή διπλή φωτιά στην Κοιλάδα του Δαφνιού αντιμετωπίστηκε πολύ αποτελεσματικά από την Πυροσβεστική και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης. Άμεση επέμβαση – σωστή συνεργασία εναέριων και επίγειων μέσων – κομβόι παροχής νερού με υδροφόρες των Δήμων, απέτρεψαν την καταστροφή.

Παρόλα αυτά όμως, τα δάση μας μακροπρόθεσμα θα τα σώσει -αν σωθούν- η πρόληψη, όχι η καταστολή της πυρκαγιάς.

Την ώρα αυτή δεν θα πούμε τίποτε για τις τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού στην Κοιλάδα του Δαφνιού. Καύσιμη ύλη ανακατεμένη με γυάλινα μπουκάλια. Ξέρουμε τι θα γίνει.

Θα επικεντρώσουμε σε αυτό που συνέβη στις 18 Ιουλίου: Η καταστροφή έρχεται από τους πυλώνες υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ που περνούν πάνω από τα πεύκα. Το είδαμε εχτές, το διαπιστώσαμε πολλές φορές και στο παρελθόν. Πρόκειται για φρικτή αδιαφορία του ελληνικού κράτους. Ξέρει ότι οι πυλώνες θα βάλουν φωτιά, ξέρει τι καταστροφή απειλεί το δάσος, αλλά αδρανεί εγκληματικά.

Γράψαμε σε χτεσινό άρθρο μας ότι μπροστά ενώπιον των στελεχών του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής οι πυλώνες πέταγαν σπίθες. Ακόμη σημειώσαμε ότι τη νύχτα συνέχιζαν οι πυλώνες να κάνουν εκρήξεις μπροστά στα μάτια των αντρών της Πυρασφάλειας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Όσες πανάκριβες αγορές αεροπλάνων και ελικοπτέρων και να πραγματοποιηθούν, όσες επισκέψεις πρωθυπουργών στο Κέντρο Επιχειρήσεων και να γίνουν μπροστα στις κάμερες, ο σπινθήρας θα πέσει πάνω στα πεύκα. Και όπως λέει ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο κίνδυνος ερημοποίησης της Αττικής είναι προ των πυλών…

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2021 είχαμε δημοσιεύσει την είδηση ότι Θα ξηλωθεί το “μεταλλικό δάσος” από τα βουνά μας! .

Τότε λοιπόν οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μέσα σε μία διετία ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) προτίθεται να αλλάξει – υπογειοποιήσει ολόκληρο το σύστημα εναέριας μεταφοράς ρεύματος που διέρχεται από τους ορεινούς όγκους της δυτικής Αθήνας και τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου.

Ο λόγος είναι για το πυκνό δίκτυο πανύψηλων πυλώνων που “γαζώνουν” το βουνό, με αφετηρία το Κέντρο Υπερυψηλών Τάσεων της λίμνης Κουμουνδούρου και κατεύθυνση την Αθήνα (μέσω Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω), καθώς και τον Πειραιά. Το δίκτυο αυτό έρχεται από την δεκαετία του 1970 και υποχρεώνει τον ΑΔΜΗΕ σε κοστοβόρες συντηρήσεις.

Εκτός από υπογειοποίηση μικρού μέρους του δικτύου που διέρχεται μέσα από τον Διομήδειο Κήπο το φθινόπωρο του 2022, δεν έγινε τίποτε άλλο. Τα βουνά και τα δάση μας συνεχίζουν να δέχονται σπινθήρες από τους μεταλλικούς γίγαντες της ΔΕΗ. Η στάμνα πάει πολλές φορές για νερό, αλλά μια θα σπάσει, λέει η λαϊκή σοφία.

Επί του πιεστηρίου: Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σήμερα στις 12.15 μμ συνεργείο του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στους πυλώνες που προκάλεσαν τη χτεσινή φωτιά στο Ποικίλο.

Δείτε και αυτό, Ιούλιος 2022:

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button