ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αντιπυρικό έργο σε πυλώνες στον Διομήδειο Κήπο, με ήπια παρέμβαση στο δάσος – Φωτορεπορτάζ

Το δίκτυο των πυλώνων υψηλής τάσης τραυμάτισε τον περυσινό Ιούλιο τον Διομήδειο Κήπο, με μια επικίνδυνη φωτιά. Τις τελευταίες μέρες γίνεται μία επιχείρηση εξασφάλισης του ωραιότερου βοτανικού κήπου της Αθήνας από αυτή την κατεύθυνση, με εργασίες που εκτελεί ο ΑΔΜΗΕ.

Παρατηρούμε ότι φέτος το καλοκαίρι ο ΔΕΔΔΗΕ (διαχειρίζεται το δίκτυο χαμηλής τάσης) και ο ΑΔΜΗΕ (διαχειρίζεται το δίκτυο υψηλής τάσης) βρίσκονται σε έντονη δραστηριότητα κατά των πυρκαγιών στην περιοχή μας και το γεγονός αυτό είναι πολύ θετικό (Βλέπε και αυτό: Χρονικό της δύσκολης μέρας με το διπλό μέτωπο στην Κοιλάδα του Δαφνιού).

Θυμίζουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες από τον ΔΕΔΔΗΕ στην Κοιλάδα του Δαφνιού, οι οποίες ωστόσο έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις πολιτών εξαιτίας της κοπής χιλιάδων δέντρων. Στο παρόν άρθρο θα δούμε ότι υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία και πρακτική εφαρμογή των αντιπυρικών μέτρων μεταξύ των δύο έργων. Εδώ θα βρείτε το τρόπο παρέμβασης του ΔΕΔΔΗΕ: Εκτεταμένη παρέμβαση πυρασφάλειας στο δάσος της Κοιλάδας του Δαφνιού.

Όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες στον Διομήδειο Κήπο (30/08/2023) οι εργασίες γίνονται με την μικρότερη δυνατή παρέμβαση στη βλάστηση, χωρίς χρήση βαρέων μηχανημάτων και με χρήση κυρίως χειρονακτικών μέσων ή μικρών μηχανημάτων (bobcat) και αφορά τις επιφάνειες κάτω και γύρω από τους πυλώνες (περίπου 250 τμ.).

Αντιπυρικό έργο σε πυλώνες στον Διομήδειο Κήπο, με ήπια παρέμβαση στο δάσος - Φωτορεπορτάζ 3
Χειρωνακτική εργασία.

Προηγείται η κάλυψη με γεωύφασμα και ακολουθεί η επίστρωση με αδρανές υλικό, ώστε να μην φυτρώνουν χόρτα, τα οποία είναι η αρχική “τροφή” κάθε φωτιάς. 

Αντιπυρικό έργο σε πυλώνες στον Διομήδειο Κήπο, με ήπια παρέμβαση στο δάσος - Φωτορεπορτάζ 5
Συνδρομή μικρών μηχανημάτων τύπου bobcat. Κάλυψη γεωυφάσματος.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η μεθοδολογία του ΑΔΜΗΕ είναι διαφορετική από όσα διαπιστώσαμε από τις παράλληλες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου τα πριόνια “έχουν πάρει φωτιά”. Ωστόσο υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος που καθιστά την παρέμβαση πιο ήπια. Πιο συγκεκριμένα, πολύ σημαντική είναι η επίβλεψη από επιστημονικό προσωπικό του Βοτανικού Κήπου καθώς και η εκτέλεση των πιο κρίσιμων εργασιών κλαδεύσεων από το τεχνικό προσωπικό του Κήπου, ώστε να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από την μελέτη.

Αντιπυρικό έργο σε πυλώνες στον Διομήδειο Κήπο, με ήπια παρέμβαση στο δάσος - Φωτορεπορτάζ 7
Επίβλεψη του εργολάβου του ΔΕΔΔΗΕ από επιστημονικό προσωπικό του Βοτανικού Κήπου.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι οδηγός για τις εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, από τη Μονή Δαφνίου έως τον Σκαραμαγκά. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι ακριβώς ίδιες οι συνθήκες -βασικά η πυκνότητα του δάσους, αλλά και η ανάγκη να κατασκευστεί δρόμος πρόσβασης κατά μήκος του δικτύου- ωστόσο αξίζει να εξεταστεί η μέθοδος των εργασιών πυρασφάλειας στον Διομήδειο Κήπο. Ο Δήμος Χαϊδαρίου μπορεί να μελετήσει και να συγκρίνει τις δύο μορφές αντιπυρικής παρέμβασης και -αν κρίνει ότι μπορεί να γλιτώσει δάσος στην Κοιλάδα του Δαφνιού- να συνεργαστεί με τον ΔΕΔΔΗΕ σε αυτή την κατεύθυνση. Πολύτιμο συμβουλευτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να έχει η διοίκηση του Διομήδειου Κήπου.

Αντιπυρικό έργο σε πυλώνες στον Διομήδειο Κήπο, με ήπια παρέμβαση στο δάσος - Φωτορεπορτάζ 9
Τελικό αποτέλεσμα.

Επίσης, πρέπει να ενημερώσει ο Δήμος Χαϊδαρίου αν έχει κινήσεις τις διαδικασίες ώστε να τηρηθεί το ισοζύγιο πρασίνου εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ, όπως επιβάλλει η σύμβαση. Αν ναι, πιο συγκεκριμένα, σε ποια σημεία έχει ζητήσει να κάνει αντισταθμιστικές δενδροφυτεύσεις η εταιρεία.  

Αντιπυρικό έργο σε πυλώνες στον Διομήδειο Κήπο, με ήπια παρέμβαση στο δάσος - Φωτορεπορτάζ 11
Συντήρηση δασικού δρόμου για άμεση πρόσβαση στους πυλώνες.
Αντιπυρικό έργο σε πυλώνες στον Διομήδειο Κήπο, με ήπια παρέμβαση στο δάσος - Φωτορεπορτάζ 13
Κλαδεύσεις και καθαρισμοί από τεχνικό προσωπικό του Βοτανικού Κήπου.

Και κάτι ακόμη. Ο ΑΔΜΗΕ υπογειοποίησε το ηλεκτρικό δίκτυο που ήταν αναρτημένο σε ξύλινες κολόνες μέ3σα στον Διομήδειο Κήπο. Η παρέμβαση αυτή έγινε τον Ιανουάριο του 2023. Βλέπε αναλυτικά: Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Χαϊδάρι και το φυσικό περιβάλλον! Με δεδομένο ότι η υπογειοποίηση αφορούσε περίπου 1,5 χλμ δικτύου, γιατί δεν μπορούσε να γίνει το ίδιο και τις ξύλινες κολόνες από Μονή Δαφνίου έως Σκαραμαγκά (περίπου 2 χλμ), αντί να κοπεί τόσο πολύ δάσος;

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button