Τι ζητάμε στην Ακτή Σκαραμαγκά
Ένας ολόκληρος μήνας έχει περάσει από την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση μέρους του εκποιούμενου χώρου στην Ακτή Σκαραμαγκά. Στο μεταξύ ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και αναδείχτηκε πλειοδότης! Ωστόσο επίσημη αντίδραση της δημοτικής αρχής δεν υπήρξε, αλλά και ψήφισμα δεν έχουμε δει μέχρι τώρα. Φοβόμαστε όμως ότι ακόμη και αν καταφέρουν μερικές δημοτικές παρατάξεις να καταλήξουν κάπου, δεν θα έχει από κάτω την υπογραφή όλων (πιο αναλυτικά στο τέλος).
Το “Χαϊδάρι Σήμερα” ρωτάει τους 33 δημοτικούς συμβούλους, έναν προς έναν και μία προς μία:
- Είστε σύμφωνος/η με τη διεκδίκηση τμήματος του παραθαλάσσιου μετώπου του Σκαραμαγκά;
- Θα πάρετε μέρος στις πράξεις διεκδίκησης, νομικές ή/και άλλες κινητοποιήσεις;
Αυτό είναι όλο. “Ναι” ή “όχι”. Ας μην πέσουμε πάλι στα λόγια. Ο αγώνας για τη διεκδίκηση είναι αυτός που μετράει τώρα.
Δυο σκέψεις ακόμη, που πιστεύουμε ότι εκφράζουν το Χαϊδάρι:
– Η διεκδίκηση τμήματος της έκτασης που εκοίησε η ΕΤΑΔ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση άρνηση της λειτουργίας του Ναυπηγείου, όπως πονηρά αφήνουν μερικοί να εννοείται για να υπονομεύσουν την προσπάθεια της διεκδίκησης. Τα ΕΝΑΕ είναι απολύτως απαραίτητα στην πατρίδα μας, στην τοπική μας κοινωνία, αλλά και στους εργαζόμενους, που ελπίζουμε να δικαιωθούν στις δίκαιες απαιτήσεις τους. Ωστόσο έκταση διαθέσιμη υπάρχει και για να γίνει πράξη το όνειρο της Δυτικής Αθήνας για διέξοδο στη θάλασσα. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σε τμήμα της αχανούς προβλήτας 4, αφού μείνει στη διάθεση του Ναυπηγείου ο κατάλληλος χώρος για να λειτουργεί η μεγάλη δεξαμενή 5. Επίσης στον χερσαίο χώρο πίσω από την προβλήτα 4. Τέλος, το λιμανάκι και η έκταση γύρω από αυτό. Κρίσιμο: Όσα κομμάτια μόλις αναφέραμε, ποτέ στο παρελθόν δεν λειτούργησαν σαν ναυπηγείο.
– Ακόμη και τώρα μπορούν να πειστούν (“με το καλό”, είναι η ευχή όλων μας) η κυβέρνηση και ο νέος ιδιοκτήτης ότι η δημιουργία δραστηριοτήτων αναψυχής μπορεί να γίνει πόλος και άλλου είδους ανάπτυξης. Η περιοχή μας δεν επιτρέπεται να καταντάει αποδέκτης μόνο υποβαθμιστικών δραστηριοτήτων. Χρειάζεται και ανταποδοτικά. Ριβιέρα υπάρχει και εδώ, στα δυτικά! Αν συνδράμει οικονομικά και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (μην ξεχνάμε τον τρόπο που έγινε εδώ το ναυπηγείο από τον Σταύρο Νιάρχο), θα γίνουν ευκολότερα τα πράγματα.
Είναι χρέος του πολιτικού συστήματος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ακολουθεί ρεπορτάζ με ό,τι συγκεντρώσαμε μέχρι τώρα για τις πολιτικές ζυμώσεις γύρω από το ψήφισμα.
Πρώτα πρώτα το πλήρες σχέδιο ψηφίσματος:
Το ΔΣ Χαϊδαρίου εκφράζει την απόλυτη διαφωνία, διαμαρτυρία και αγανάκτηση του για την προκήρυξη από την ΕΤΑΔ διαγωνισμού για την πώληση έκτασης στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Προβλήτα 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά.
Η πώληση της Προβλήτας 4 από την ΕΤΑΔ δεν είναι νόμιμη γιατί η Προβλήτα 4 αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν. Παράλληλα, η Προβλήτα 4 δεν είναι κατά κανένα τρόπο απαραίτητη για την λειτουργία των Ναυπηγείων και η συνένωσή της με την Δεξαμενή 5 σε ένα ενιαίο ακίνητο από την ΕΤΑΔ το 2018 αποτελεί ολέθριο σφάλμα.
Το Χαϊδάρι έχει εδώ και πολλές δεκαετίες στερηθεί την πρόσβαση στη θάλασσα. Η Ακτή Σκαραμαγκά είναι το φυσικό επίνειο ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας. Δικαιωματικά λοιπόν θα έπρεπε να έχει περάσει στη χρήση του Δήμου Χαϊδαρίου εδώ και πολλά χρόνια. Η παραχώρηση της Προβλήτας 4 στον Δήμο και τους κατοίκους θα αποτελούσε μια από τις πολλές αναγκαίες κινήσεις για να αμβλυνθούν οι μεγάλες ανισότητες που έχουν ιστορικά διαμορφωθεί ανάμεσα στις δικές μας λαϊκές συνοικίες και στα προνομιούχα Βόρεια και Νότια προάστια.
Το αίτημα για παραχώρηση της Προβλήτας 4 στον Δήμο και στους κατοίκους είναι ομόφωνο στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, είναι διεκδίκηση που εκφράζει το σύνολο των κατοίκων του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας. Σχετική ομόφωνη απόφαση έχει λάβει και ο ΑΣΔΑ, που εκπροσωπεί και τους 7 Δήμους της Δυτικής Αθήνας.
Το ΔΣ Χαϊδαρίου ζητά :
Την ακύρωση του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ για την πώληση έκτασης στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Προβλήτα 4.
Τον διαχωρισμό του ακινήτου της Προβλήτας 4 από την Δεξαμενή 5.
Την παραχώρηση στον Δήμο Χαϊδαρίου της Προβλήτας 4 σύμφωνα με το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει με το 23065/10.12.2020 ο Δήμος Χαϊδαρίου στην ΕΤΑΔ.
Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ Χαϊδαρίου αποφασίζει:
Την προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ακύρωση της πώλησης της Προβλήτας 4.
Τη διοργάνωση συγκέντρωσης και συναυλίας διαμαρτυρίας στον χώρο της Προβλήτας 4.
Την ενημέρωση των πολιτών του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας.
Τον συντονισμό ενεργειών και την συνεργασία με τους όμορους Δήμους, τον ΑΣΔΑ και άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την άμεση ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων συνεργειών στην Δυτική Αθήνα (κόμματα, φορείς της ακαδημαϊκής – ερευνητικής κοινότητας, σωματεία, σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών) με σκοπό να αποκτήσει ο αγώνας διεκδίκησης καθολικότητα στην συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και να αναδειχθεί η πολυδιάστατη αξία του διεκδικούμενου δημόσιου χώρου των 220 στρμ. για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.
Το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο ως συντονιστή των ενεργειών για την διεκδίκηση του χώρου των 220 στρεμμάτων να συστήσει συντονιστική διαπαραταξιακή επιτροπή διεκδίκησης με την κατάλληλη οργανωτική υποστήριξη για την λειτουργία της και να αξιοποιήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν τόσο κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και αυτές που υποβλήθηκαν εγγράφως.
Η Προβλήτα 4 δεν πωλείται. Ανήκει στον Χαϊδαριώτικο λαό.
Οι προθέσεις των παρατάξεων
Το «Χαϊδάρι Σήμερα» επικοινώνησε με εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων και ζήτησε να πληροφορηθεί για τις μέχρι τώρα προθέσεις τους, απέναντι στο προτεινόμενο ψήφισμα.
Ο Μιχάλης Σελέκος (Λαϊκή Συσπείρωση)δήλωσε πως θα απέχει. Επικαλέστηκε πως ενώ η σημερινή δημοτική αρχή το Φεβρουάριο του 2020 είχε εκδώσει ένα πανομοιότυπο ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και μιλούσε για κινητοποιήσεις και καταλήψεις στο χώρο, δεν έκανε τίποτα από αυτά.
Το δρόμο της αποχής αναμένεται να ακολουθήσει ο Αποστόλης Θεοφίλης (Το Χαϊδάρι Ψηλά) με το σκεπτικό πως η σημερινή δημοτική αρχή “επιχειρεί να το χρησιμοποιήσει ως πολιτικό άλλοθι συγκαλύπτοντας τις βαριές ευθύνες της για την διετή ολιγωρία της και τις κάλπικες προεκλογικές μακέτες του κ. Βαγγέλη Ντηνιακού με μαρίνες και ποδηλατοδρομούς στην Ακτή Σκαραμαγκά”. Κάτι που, κατά την άποψη του, μας έφερε στο σημερινό οδυνηρό αδιέξοδο.
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Θεοτοκάς (Χαϊδάρι Αναγέννηση) δήλωσε υπέρ του ψηφίσματος, γιατί συμφωνεί με τις απαιτήσεις του Χαϊδαριώτικου λαού, για διεκδίκηση ενός χώρου που του ανήκει. Τόνισε μάλιστα πως θα στηρίξει κάθε ενέργεια του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος ο Κώστας Ασπρογέρακας (Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση) μας ανέφερε πως τάσσεται υπέρ του ψηφίσματος. Σχετικά με τη νομική διεκδίκηση αρθρογράφησε εδώ: “Κανένας δεν έχει δικαίωμα στην πώληση μπαζωμένης θάλασσας”.
Αντιδρούν οι “Πολίτες σε Δράση” – Η επίμαχη φράση
Κλειστά, μέχρι στιγμής, κρατά τα χαρτιά της η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε επικοινωνία που είχε το «Χαϊδάρι Σήμερα» με το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Αλεξάκη περιορίστηκε να μας πει πως έχουν στείλει στο Δήμο μια επιστολή, μέσα από την οποία εκφράζουν τις διαφωνίες της σε κάποια σημεία του ψηφίσματος. Δεν μας ξεκαθάρισε αν θα ψηφίσουν υπέρ, κατά ή θα επιλέξουν αποχή.
Σύμφωνα με άλλες πηγές μας, οι «Πολίτες σε Δράση» ζητούν ακόμα και την τελευταία στιγμή να αφαιρεθεί η εξής φράση που περιλαμβάνεται στο κείμενο: «Η Προβλήτα 4 δεν είναι κατά κανένα τρόπο απαραίτητη για την λειτουργία των Ναυπηγείων και η συνένωσή της με την Δεξαμενή 5 σε ένα ενιαίο ακίνητο από την ΕΤΑΔ το 2018 αποτελεί ολέθριο σφάλμα» (σσ. το 2018 κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ). Αντ’ αυτού ζητούν να προστεθεί πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες γι’ αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν δεν γίνουν αυτές οι μεταβολές στο κείμενο, η παράταξή τους προτίθεται να το καταψηφίσει.
Η θέση των Πολιτών σε Δράση για τη διεκδικούμενη έκταση, εδώ: Ζητάμε ήπια ανάπλαση και τεχνολογικό hot spot στην Ακτή Σκαραμαγκά
……………………………..
Και μια χιουμοριστική ουτοπία: Mega Aquarium και αναπτυξιακό boom στον Σκαραμαγκά