ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Mega Aquarium και αναπτυξιακό boom στον Σκαραμαγκά

Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ισορροπήσει τις ροές επενδύσεων μεταξύ νότιου και δυτικού τομέα Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η -σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες- προτροπή στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να προχωρήσει σε ανάπλαση με αναπτυξιακό πρόσημο στην ακτή Σκαραμαγκά. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται -πέραν των άλλων- η κατασκευή mega aquarium, στα πρότυπα μεγάλων τουριστικών κέντρων, όπως η Βαρκελώνη, το οποίο θα αποτελέσει πόλο προσέλκυσης του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η άνιση ανάπτυξη και η μονοδιάστατη στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων, δημόσιων και ιδιωτικών, στο παραλιακό μέτωπο της νότιας πλευράς του Λεκανοπεδίου δεν ήταν δυνατό να μη γίνει αντιληπτή από την κυβέρνηση. Για αναστραφεί η κατάσταση αυτή, μαθαίνουμε ότι έγινε προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διοίκηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία έγινε αποδεκτή. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε -διόλου τυχαία- να εκπροσωπεί ως βουλευτής την υποβαθμισμένη Δυτική Αθήνα.

Πυρήνας της σκέψης για το ενυδρείο είναι ότι μια παράλια μεγαλούπολη σαν την Αθήνα, που φιλοδοξεί να καταστεί πρωταγωνίστρια στον all season τουρισμό στην Ευρώπη, δεν μπορεί να μην διαθέτει μια τέτοια πρόταση και μάλιστα με πολύ υψηλά στάνταρ. Σε δεύτερο χρόνο, κρίθηκε ότι η ένταξη και αυτού του κορυφαίας σημασίας αναπτυξιακού έργου στο πρότζεκτ του Ελληνικού θα είναι όχι μόνο πλεονασματική για την εκεί ανάπλαση, αλλά και προκλητικά άδικη για τη δυτική Αθήνα, που υποφέρει από ανομβρία σοβαρών αναπτυξιακών έργων. Επίσης κρίθηκε ότι η πώληση παράλιας έκτασης 200 στρεμμάτων στον Σκαραμαγκά για να γίνει αποθήκη κοντέινερ δεν πρόκειται να αποφέρει τίποτε ουσιαστικό ούτε σαν αντίτιμο για το δημόσιο ταμείο ούτε σαν αναπτυξιακή προοπτική.

Θυμίζουμε ότι σχετική πρόταση για την ενεργοποίηση στην περιοχή μας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όχι πάντως εξειδικευμένη στη μορφή του Αquarium, είχε θέσει εδώ και δύο σχεδόν χρόνια η εφημερίδα μας, με το άρθρο Πράξη δικαιοσύνης – χρέος από το παρελθόν: Να επενδύσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην ακτή Σκαραμαγκά. Η σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ.

Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό

Τα παραπάνω είναι πολύ ωραία για μπορούν να είναι αληθινά. Η αλήθεια είναι ότι κανένα κυβερνητικό σχέδιο δεν υπάρχει για την αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Ζητάμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας, αλλά η “είδηση”, ο τίτλος της και η εντυπωσιακή φωτογραφία είναι -δυστυχώς- προϊόν φαντασίας. Επιστρατεύτηκαν σαν μια κραυγή αγωνίας απέναντι στην πλήρη αδιαφορία για την ανάπτυξη στην περιοχή μας. Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας, για να αντρέψουμε αυτή την αποκαρδιωτική και καταστροφική πορεία της δυτικής Αθήνας.

Και επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να μας κατηγορήσουν για αντικυβερνητική προπαγάνδα θέλουμε να θυμίσουμε ότι τα αντίστοιχα ακριβώς γράφουμε εδώ και χρόνια. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η περιφρόνηση μένει.

Για την ιστορία, το άρθρο Πράξη δικαιοσύνης – χρέος από το παρελθόν: Να επενδύσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην ακτή Σκαραμαγκά, θέσαμε με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διάθεση της διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για να το σχολιάσει, αλλά απάντηση δεν λάβαμε. Εξακολουθούμε ωστόσο να πιστεύουμε ότι η ιστορία του Σταύρου Νιάρχου επιβάλλει να στραφεί το κληροδότημά του στο Χαϊδάρι και τη δυτική Αθήνα.

Τον περασμένο Ιανουάριο το κάναμε πρωτοσέλιδο στην έντυπη έκδοσή μας με τίτλο “Αντίδοτο στην αφόρητη στασιμότητα”. Ποιος ξέρει, ίσως αυτή τη φορά το Ίδρυμα, η κυβέρνηση ή και οι δύο να αποφασίσουν να πάρουν θέση για τον Σκαραμαγκά.

Mega Aquarium και αναπτυξιακό boom στον Σκαραμαγκά 3

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button