ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τι συζητάμε

Βασίλης Παντελάρος, δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου

Πολύ συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την τύχη του χώρου όπου φιλοξενούνταν μέχρι σήμερα οι πρόσφυγες. Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της συζήτησης είναι η προσπάθεια από ορισμένους να ξεκόψουν την υπόθεση του κομματιού που διεκδικεί ο λαός του Χαϊδαρίου, από το συνολικό ξεπούλημα μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, με ιδιαίτερο βάρος για την άμυνά της.

Η τακτική αυτή είναι πολύ βολική, καθώς όλοι οι λαλίστατοι πολιτευτές του Χαϊδαρίου σπεύδουν να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους, για την εξέλιξη με την προβλήτα 4, χρεώνοντας μάλιστα και την αποτυχία ο ένας στον άλλο. Ταυτόχρονα όμως όλοι προσπαθούν να βγάλουν από το προσκήνιο, την βασική αιτία που δεν ικανοποιεί το αίτημα παραχώρησης της προβλήτας 4 στο λαό, που δεν είναι άλλο από την ανάγκη της μέγιστης κερδοφορίας των «επενδυτών». 

Με την πώληση των Ναυπηγείων όμως συμφωνούν πέρα για πέρα όλοι όσοι συντάσσονται με την πολιτική αυτή, στο όνομα των νόμων της αγοράς, της ανάπτυξης (με μοναδικό κερδισμένο ποιον άραγε…) και της υποτιθέμενης δημιουργίας θέσεων εργασίας (με τους γνωστούς όρους γαλέρας που αποσιωπούν σκοπίμως).

Η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων είναι πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, στις οποίες όλοι υποτάσσονται, και τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία και οι δήθεν «ανεξάρτητοι», «τοπικιστές», «πρώτα το Χαϊδάρι», «σε δράση» ή όπως αλλιώς λέγονται, οι εκφραστές αυτής της πολιτικής σε δημοτικό επίπεδο.

Επίσης τα Ναυπηγεία αποτελούν ένα πολύ καλό φιλέτο, στην άγρια πάλη των θηρίων, ανάμεσα σε αμερικανικά, κινέζικα, ευρωπαϊκά, ισραηλινά και αλλά μονοπώλια που εκφράζονται μέσα από επιχειρηματικά σχήματα ντόπιων συνεταίρων τους (Προκοπίου, Πριόβολος κλπ.) που ερίζουν για την κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή και παγκοσμίως.

Η προβλήτα 4 αποτελεί την προίκα στο νέο αφεντικό, όσα κροκοδείλια δάκρυα και αν χύσουν οι «αγωνιστές των δικαστηρίων και του διαδικτύου. Η στάση της διοίκησης του Δήμου και ορισμένων όψιμων αγανακτισμένων αποτελούν πιστολιές στον αέρα, είναι στάχτη στα μάτια του λαού, γιατί δεν θα αμφισβητήσουν ποτέ τις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων και του συστήματος που προσκυνάνε.

Άλλωστε είναι οι ίδιοι που παρουσίαζαν μακέτες και σχέδια επί χάρτου, μίλαγαν για τουριστική ανάπτυξη, χωρίς να λένε ποιος θα χρηματοδοτήσει, πής θα λειτουργεί και ποιος τελικά θα κερδίσει ή μιλούσαν για φορέα διαχείρισης με κριτήριο φυσικά το κέρδος – όφελος των μονοπωλίων και ας το αρνούνται τώρα πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αυτοί δεν έλεγαν ότι ο λαός του Χαϊδαρίου σε κάθε περίπτωση και σε όλα τα σχέδια, αποτελεί τον φτωχό συγγενή. 

Το ΚΚΕ και σαν δημοτική αρχή και τώρα στάθηκε ξεκάθαρα απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων και ταυτόχρονα στην υλοποίηση της δίκαιης διεκδίκησης της προβλήτας 4 στο λαό του Χαϊδαρίου. Έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, όπως έπραξε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και μέσω του βουλευτή του Χ. Κατσώτη που παραβρέθηκε και μέσω του πρώην δήμαρχου Μ. Σελέκου και άλλων στελεχών του.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο αγώνα των εργαζόμενων στα Ναυπηγεία και καλούμε το Χαϊδαριώτικο λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με τους μαζικούς φορείς και τα σωματεία για να σταματήσουμε το ξεπούλημα των ναυπηγείων και της ακτής Σκαραμαγκά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button