Ακτή Σκαραμαγκά: Πεντάωρο Δημοτικό Συμβούλιο με… ουρά
Η διεκδίκηση από τον Δήμο της προβλήτας 4 και χερσαίου χώρου στην Ακτή Σκαραμαγκά ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 23 Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Θυμίζουμε πως την Τετάρτη 7 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί ο Ανοικτός Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για την πώληση ακινήτου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. στην περιοχή των Ναυπηγείων, στο οποίο περιλαμβάνεται η έκταση 220 στρεμμάτων που διεκδικεί ο Δήμος μας εδώ και πολλά χρόνια.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός ανέφερε πως για την αποτροπή τής πώλησης έχει αποστείλει σχετικό εξώδικο, όπς επίσης έχει ληφθεί απόφαση για την ανάθεση της υπόθεσης σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο. Πρόσθεσε πως σε περίπτωση που ο διαγωνισμός προκύψει γόνιμος, θα καταφύγουν νομικά και κατά του αναδόχου.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και Χαρά Καφαντάρη, από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης και από το ΜΕΡΑ 25 ο Κρίτων Αρσένης. Το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε κανένας κυβερνητικός βουλευτής (εμείς ελπίζαμε ότι θα εμφανιζόταν ο βουλευτής Β΄ Αθηνας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος -στο κάτω κάτω- μας διέλεξε τον Ιούλιο του 2019 για να μας εκπροσωπήσει, δεν τον διαλέξαμε…), είναι ένα ηχηρό μήνυμα για τις βουλές της κυβέρνησης. Ομοίως, απείχε ο “δυτικάρχης” Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Δεν έμφανίστηκαν ούτε καν για να υπερασπιστούν τις πολιτικές τους για τη Δυτική Αθήνα.
Η συζήτηση διήρκησε περισσότερο από πέντε ώρες, χωρίς όμως να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση. Ωστόσο η διοίκηση του Δήμου δεσμεύθηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταρτίσει ένα σχέδιο ψηφίσματος και να καλέσει τις έξι δημοτικές παρατάξεις να ψηφίσουν υπέρ ή κατά.
Από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ασκήθηκε κριτική προς τη διοίκηση και ζήτησαν περισσότερη αποφασιστικότητα από μέρους της. Επιδίωξαν ακόμα την υλοποίηση προηγούμενης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα.
Από την πλευρά της η διοίκηση προσανατολίζεται στην επικαιροποίηση του παλαιότερου ομόφωνου ψηφίσματος (βλέπε Ομόφωνο ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου: “Η Προβλήτα 4 ανήκει στον χαϊδαριώτικο λαό”) του Δημοτικού Συμβουλίου. Τότε προβλεπόταν εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών του Χαϊδαρίου και της Δυτικής Αθήνας, επιδίωξη συντονισμού ενεργειών με τους όμορους Δήμους και τον ΑΣΔΑ, διοργάνωση περιοδικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ακύρωση της παραχώρησης χρήσης της προβλήτας 4 στο μελλοντικό αγοραστή των Ναυπηγείων και σε περίπτωση μη απόδοσης των παραπάνω, κατάληψης της μέχρι την οριστική και αμετάκλητη παραχώρησής της”. Φιλόδοξες εξαγγελίες, αλλά τι από όλα αυτά υλοποιήθηκε εδώ και 16 μήνες; Τώρα ακούγεται η επιθυμία διοργάνωσης συναυλίας διαμαρτυρίας στον Σκαραμαγκά. Να δούμε αν θα επανέλθει στο νέο ψήφισμα και η κατάληψη του χώρου.
“Όχι” στο διαδικτυακό ψήφισμα
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αναφορές σε ένα ηλεκτρονικό ψήφισμα, που έχει αναρτήσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η κ. Ελισάβετ Μπούρα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση είπε πως καλά κάνουν οι πολίτες που συμμετέχουν και κινητοποιούνται. Όμως η διοίκηση διαφώνησε έντονα, με το σκεπτικό ότι λόγω της πιθανώς μικρής συμμετοχής του, ο αγώνας θα αποδυναμωθεί.
Σημαντικά σημεία της συζήτησης
Η παρουσία του Χαϊδαριώτη βουλευτή Δημήτρη Βίτσα στη συνεδρίαση, αν και χαρακτηρίστηκε ως πρωτοβουλία θετική, προκάλεσε τη σφοδρή κριτική άλλων παρατάξεων, αφού επί των ημερών του ως υπουργού δεν παραχωρήθηκε η Ακτή στο Χαϊδάρι.
Χαρακτηριστικά, η Ελένη Μπέλλα αγνώρισε το πραγματικό ενδιαφέρον του απέναντι σε αυτό το ζήτημα, αλλά τον ρώτησε: «Ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι που δεν ολοκληρώθηκε την παραχώρηση της, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;». Ο τέως υπουργός απάντησε πως εκείνη την περίοδο ήταν τέτοιες οι συνθήκες και οι εκκρεμότητες, που δεν επέτρεψαν αυτή την εξέλιξη. «Υπήρχαν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και αντικειμενικές δυσκολίες», υποστήριξε μεταξύ άλλων.
Από την άλλη ο δημοτικός σύμβουλος των «Πολιτών σε Δράση», Δημήτρης Αλεξάκης, έκανε λόγο όχι μόνο για εξασφάλιση της Ακτής Σκαραμαγκά, αλλά και για αναπτυξιακό προσανατολισμό στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης ζώνης. Δηλαδή με αιχμή την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση να συνδυαστεί με τα Ναυπηγεία και τα Διυλιστήρια και να φιλοξενηθούν εκεί αντίστοιχες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Επαγγελματικές.
Ο Μιχάλης Σελέκος επέρριψε ευθύνες στη σημερινή δημοτική αρχή λέγοντας πως δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την εξέλιξη της πώλησης. Παράλληλα κατέκρινε την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ανταποκρίθηκε στο πολύχρονο αίτημα.
Ο Κώστας Ασπρογέρακας υποστήριξε πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες από προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου και κυβερνήσεις. Υπογράμμισε πως στο πρόσφατο παρελθόν, που υπήρχε η ευκαιρία με υπουργό τον Δημήτρη Βίτσα και πρόεδρο της ΕΤΑΔ τον Χαϊδαριώτη Γιώργο Τερζάκη, ο χώρος δεν παραχωρήθηκε.
Από την παράταξη Ντηνιακού διαφοροποιήθηκε μόνο ο Δημήτρης Τσατσαμπάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του για κινητοποιήσεις, που έχει καταθέσει δημοσίως.
“Θα καταψηφίσω οποιοδήποτε ψήφισμα”
Και ενώ όλα έδειχναν πως τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί ένα νέο ομόφωνο ψήφισμα, προέκυψε μία διαφοροποίηση. Ο επικεφαλής της παράταξης «Το Χαϊδάρι Ψηλά», Αποστόλης Θεοφίλης, προειδοποίησε πως θα ψηφίσει κατά σε οποιοδήποτε σχετικό ψήφισμα.
Ο λόγος είναι πως η σημερινή δημοτική αρχή δεν έκανε εγκαίρως όλες τις διαδικασίες για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. “Με αυτόν τον τρόπο –κατά τον κ. Θεοφίλη- αποδείχθηκε η διοικητική ανικανότητα του σημερινού δημάρχου και η πολιτική απειρία του”, ισχυρίστηκε.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, εν αναμονή της σύνταξης του ψηφίσματος του Δήμου και της υλοποίησής του.