ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Κανένας δεν έχει δικαίωμα στην πώληση μπαζωμένης θάλασσας”

Σήμερα μάθαμε τον νέο ιδιοκτήτη του Σκαραμαγκά, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του Ναυπηγείου και ακινήτου της ΕΤΑΔ. Η είδηση σκόρπισε απογοήτευση σε όσους ήλπιζαν ότι μέρος της παραθαλάσσιας έκτασης θα περιέλθει στον Δήμο μας, θεωρώντας ότι “το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω”. Είναι όμως έτσι; Πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα; Σε καμία περίπτωση λέει ο Κώστας Ασπρογέρακας, αρκεί να μην περιοριστούμε σε “μεμψιμοιρία και μνημόσυνα”.

Πιο συγεκριμένα πριν λίγες μέρες το “Χαϊδάρι Σήμερα” ρώτησε τον έγκριτο νομικό και δημοτικό σύμβουλο αν έχουμε βάσιμες ελπίδες στη διεκδίκηση τμήματος της Ακτής Σκαραμαγκά, τη στιγμή που η κυβέρνηση το έχει ξεκόψει και ταυτόχρονα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα μπαίνουν στον χώρο.

Ο Κώστας Ασπρογέρακας μάς έστειλε την απάντησή του λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού -και αυτό δεν είναι τυχαίο. Διότι θεωρεί ότι έχουμε νομικά επιχειρήματα πολλά και ισχυρά και ότι “ο δρόμος είναι, ακόμη, ανοιχτός, αρκεί να αποφασίσουμε ενωμένοι να τον βαδίσουμε, δίχως να κάνουμε ούτε βήμα πίσω”.

Πυρήνας της σκέψης του είναι ότι “Η συγκεκριμένη έκταση είναι παράνομα μπαζωμένη θάλασσα. Κανένας δεν έχει ούτε νομικό ούτε ηθικό δικαίωμα να προχωρήσει στην πώληση «πράγματος εκτός συναλλαγής», το οποίο είναι κοινό σε όλους, και ως τέτοιο είναι προορισμένο για την εξυπηρέτηση, στην συγκεκριμένης περίπτωση, δημοτικού σκοπού (άρθρο 966 Α.Κ.) την χρήση δηλ. με οποιονδήποτε τρόπο, της θάλασσας, που πρέπει να αποκαλυφθεί και να επανέλθει στην φυσική της κατάσταση, απ΄ το σύνολο των κατοίκων της Δυτ. Αττικής.”

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Κώστα Ασπρογέρακα:

Κώστας Ασπρογέρακας

Σε σχέση με την προβλήτα 4 στον Σκαραμαγκά, έκτασης 220 στρεμμάτων, που σήμερα χρησιμοποιείται ως Hot spot, για την φιλοξενία των όσων έχουν απομείνει προσφύγων, πολύ μελάνι έχει χυθεί, και το θέμα ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα με αιτία την πώληση του ναυπηγείου με τον διαγωνισμό που «τρέχει», και που περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων την προβλήτα 4 με την δεξαμενή 5, η ενοποίηση των οποίων έγινε από τότε που περιήλθε στην ΕΤΑΔ, λόγος και για τον οποίο στο ψήφισμα που επικαιροποίησε και πάλι πρόσφατα το Δ. Συμβούλιο του Δήμου μας, η δημοτική παράταξη των «Πολιτών σε Δράση» δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο ν΄ αναφέρεται, γιατί προφανώς αναδεικνύονται οι ευθύνες της τότε Κυβέρνησης, που με εντολή της πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση.

Ανεξάρτητα όμως από το όποιο περιεχόμενο του ψηφίσματος, και τις κινητοποιήσεις που με αυτό προτείνονται για την διεκδίκηση της πιο πάνω έκτασης που περιλαμβάνεται στον Δήμο μας, είναι και παραμένει ζήτημα ανυποχώρητης απαίτησης του συνόλου των Δήμων της Δυτικής Αττική για την απόδοσή της, και κατά συνέπεια κυβερνητικής πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση της.

Τα νομικά επιχειρήματα είναι πολλά και ισχυρά, λόγος και για τον οποίο θα πρέπει η διεκδίκηση να χρησιμοποιήσει και αυτό το οπλοστάσιο. Η συγκεκριμένη έκταση είναι παράνομα μπαζωμένη θάλασσα. Κανένας δεν έχει ούτε νομικό ούτε ηθικό δικαίωμα να προχωρήσει στην πώληση «πράγματος εκτός συναλλαγής», το οποίο είναι κοινό σε όλους, και ως τέτοιο είναι προορισμένο για την εξυπηρέτηση, στην συγκεκριμένης περίπτωση, δημοτικού σκοπού (άρθρο 966 Α.Κ.) την χρήση δηλαδή με οποιονδήποτε τρόπο, της θάλασσας, που πρέπει να αποκαλυφθεί και να επανέλθει στην φυσική της κατάσταση, από το σύνολο των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.

Με μεμψιμοιρία και μνημόσυνα δεν λύνονται τα προβλήματα. Ο δρόμος είναι, ακόμη, ανοιχτός, αρκεί να αποφασίσουμε ενωμένοι να τον βαδίσουμε, δίχως να κάνουμε «ούτε βήμα πίσω».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΔΩ: Γερή “σφαλιάρα” στη Δυτική Αθήνα – Εξαπατήθηκε το Χαϊδάρι – Κυνική κλοπή στον Σκαραμαγκά από την κυβέρνηση // Εξώδικο του Δήμου Χαϊδαρίου στην ΕΤΑΔ για την ακτή Σκαραμαγκά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button