ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Ας μιλήσουμε για τα ουσιαστικά θέματα”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

"Ας μιλήσουμε για τα ουσιαστικά θέματα" 1Οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου ενδιαφέρονται για την ουσία της πολιτικής του Δήμου. Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη μας και για το τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα.

Η κατάσταση την οποία παραλάβαμε την 1η Σεπτέμβρη ήταν:

• Φθαρμένοι και μερικές φορές επικίνδυνοι οι δρόμοι, σχεδόν αδιάβατα τα πεζοδρόμια.

• Ρημαγμένες σχεδόν όλες οι πλατείες, σε πολύ κακή κατάσταση οι Παιδικές Χαρές.

• Μεγάλο μέρος του δικτύου δημοτικού φωτισμού εκτός λειτουργίας.

• Μεγάλα προβλήματα στη σχολική στέγη, όπως παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους των γονέων στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ.

• Πολύ ανεπαρκής η λειτουργία της καθαριότητας, σχεδόν ανύπαρκτη η ανακύκλωση.

• Πολύ μικρή απορρόφηση πόρων από ΕΣΠΑ και ΟΧΕ για έργα.

• Καθυστέρηση στην κατάστρωση μελετών για όσα έργα διεκδικεί ο Δήμος από ΕΣΠΑ και ΟΧΕ με κίνδυνο απώλειας και αυτών.

• Απεντάξεις έργων ύψους σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν το Χαϊδάρι από το πρόγραμμα της Περιφέρειας (όπως το ΚΑΠΗ στα Κουνέλια και τα «μπαλόνια» για 2 γήπεδα) λόγω καθυστερήσεων και έλλειψης μελετών του Δήμου.

• Μη αξιοποίηση προγραμμάτων του «Φιλόδημου» αλλά και καθυστερήσεις στην ωρίμανση όσων έργων είχαν ενταχθεί στα προγράμματα. Ως αποτέλεσμα, σημαντικοί πόροι κινδύνευαν πια να χαθούν για το Χαϊδάρι με προθεσμίες που έληγαν τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη του 2019.

• Μη αξιοποίηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου για έργα αναπλάσεων.

• Αδυναμία να πάρει ο Δήμος χρηματοδότηση από το Παρακαταθηκών και Δανείων για το σημαντικό έργο της τοποθέτησης LED σε όλο τον δημοτικό φωτισμό λόγω συνεχών ζημιών στους ισολογισμούς των τελευταίων 4 ετών.

• Η Δημοτική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε προεκλογικά στο Αίθριο ενώ η οροφή μπάζει νερά και κινδυνεύουν τα βιβλία.

• Το σάιτ του Δήμου είναι μη λειτουργικό για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των κατοίκων.

• Το μισθολογικό κόστος στον Δήμο έχει ανέβει τόσο λόγω μονιμοποιήσεων, μετατάξεων κλπ που δεν υπάρχουν πια καθόλου ίδιοι πόροι του Δήμου για έστω και μικρά τεχνικά έργα.

• Καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα στην διεκδίκηση μεγάλων οφειλών προς τον Δήμο.

• Ανεξήγητη έλλειψη επιμέλειας στην διεκδίκηση οφειλής προς τον Δήμο ύψους 650.000 Ευρώ. Ο οφειλέτης εξαπάτησε τον Δήμο με δόλια μεταβίβαση ακινήτου του τη στιγμή που ο πρώην Δήμαρχος τον αποκαλούσε σε συνεδρίαση του ΔΣ «άνθρωπο που έχει ταλαιπωρηθεί».

• Το 2018 η Προβλήτα 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά μεταφέρθηκε στην ΕΤΑΔ (δηλαδή κινδυνεύει να πωληθεί) χωρίς ενημέρωση του Δήμου.

• Επίσης το 2018 ο χώρος της Γιορτής μεταφέρθηκε στην ΕΤΑΔ με αποτέλεσμα ο Δήμος να χάσει έσοδα ενοικίων 100.000 Ευρώ τον χρόνο.

Υπάρχουν και άλλα, αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

Η νέα Δημοτική Αρχή ξεκίνησε λοιπόν έναν αγώνα δρόμου για να διορθώσει όλα αυτά. Μεταξύ άλλων ήδη:

→ Προλάβαμε (μέχρι 31 Οκτωβρίου και 31 Δεκεμβρίου) να ωριμάσουμε μελέτες αλλά και να εκπονήσουμε νέες προτάσεις και μελέτες προς το πρόγραμμα Φιλόδημος ώστε να υλοποιηθούν είτε από αυτό είτε από το διάδοχο πρόγραμμα.

→ Με συνεχείς συναντήσεις με την Περιφέρεια διεκδικούμε την ένταξη έργων στο Πρόγραμμα της, με βάρος στην ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων και στα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα.

→ Επιταχύνουμε την ωρίμανση των έργων που περιλαμβάνονται στην ΟΧΕ γιατί υπάρχει αντίστοιχη προθεσμία μέχρι την άνοιξη.

→ Μέχρι τέλος Απριλίου έχουμε προθεσμία για να μην χάσει το Χαϊδάρι και τους φετινούς πόρους από το Πράσινο Ταμείο για αναπλάσεις πλατειών και Παιδικών Χαρών. Εργαζόμαστε ήδη και θα το πετύχουμε.

→ Πραγματοποιήσαμε την επισκευή των σχολείων της πόλης που είχαν κριθεί «κίτρινα» από τον σεισμό σε ελάχιστο χρόνο, ώστε να μην χαθούν ημέρες μαθημάτων. Ενώ σε άλλους Δήμους συνεχίζεται ακόμη η μεταστέγαση σχολείων σε απογευματινή βάρδια.

→ Καταγράφουμε (με την ίδρυση Γραφείου Δημότη) και πραγματοποιούμε συντηρήσεις – επισκευές σε όλη την πόλη (καμένοι λαμπτήρες, φθαρμένα οδοστρώματα, καθαρισμοί και σημειακές επισκευές σε πλατείες). Οι σωρευμένες επί χρόνια ανάγκες είναι τόσες που δεν μπορούμε όσο γρήγορα θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα.

→ Διεκδικήσαμε ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο με συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα. Πετύχαμε την σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ προς το Υπουργείο Εσωτερικών για αυτό. Πετύχαμε ήδη (τροπολογία στη Βουλή 4 Φεβρουαρίου) να μπορούν να καλυφθούν ανάγκες του Δήμου μας από την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων που φιλοξενούν hotspots. Διεκδικούμε την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του Δήμου.

→ Καθαρίσαμε το Χαϊδάρι από τους σωρούς μπαζών που είχαν σωρευτεί στα πεζοδρόμια και στις πλατείες. Βελτιώσαμε την καθημερινή λειτουργία της Καθαριότητας, χωρίς να έχουμε φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο.

→ Ξεκινήσαμε ουσιαστικά από το μηδέν την εφαρμογή της ανακύκλωσης.

→ Διοργανώσαμε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες του Δήμου, μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και κάναμε πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές εορταστικό στολισμό της πόλης χωρίς καθόλου κόστος για τον Δήμο.

→ Εργαζόμαστε για την δημιουργία ενός σύγχρονου σάιτ με στόχο την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των κατοίκων, την μείωση της γραφειοκρατίας που τους ταλαιπωρεί, την ενίσχυση της διαφάνειας και των διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης. Στο σάιτ θα ενσωματωθεί όπως είχαμε προεκλογικά δεσμευτεί το εργαλείο αναφοράς αιτημάτων καθημερινότητας και προτάσεων Haidari Agenda. Η κατασκευή του σάιτ έχει ανατεθεί όχι σε «προεκλογικό συνεργάτη μας» όπως ανακριβώς ισχυρίζεται ο κ. Σελέκος αλλά στην εταιρεία που συνδημιουργήσαμε εδώ και 5 χρόνια το Haidari Agenda (και δεκάδες άλλα έργα σε πολλούς Δήμους) και διαθέτει ήδη την τεχνογνωσία για να το κάνει.

→ Ξεκινάμε την συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την εύρεση λύσεων στα προβλήματα των πεύκων της Καραϊσκάκη και (μαζί και με περιβαλλοντικές οργανώσεις) για την συνολική προστασία του περιαστικού πράσινου και την μετατροπή του Χαϊδαρίου σε μια «Πράσινη Πόλη».

→ Επεξεργαζόμαστε σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες την κατάρτιση σύγχρονου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας για τον Δήμο αντί του απαρχαιωμένου που ισχύει μέχρι και σήμερα ώστε να διευκολυνθεί το έργο των Υπηρεσιών και άρα η εξυπηρέτηση των κατοίκων.

→ Δημιουργούμε σε οίκημα του Αιθρίου κοντά στη Βιβλιοθήκη το οποίο είχε μετατραπεί σε αποθήκη μια μικρή καφετέρια ώστε να ζωντανέψει και αυτό το τμήμα του χώρου. Προφανώς δεν «τεμαχίζουμε την Δημοτική Βιβλιοθήκη» όπως ανακριβώς ισχυρίζεται ο κ. Σελέκος.

→ Αναζητούμε, με συγκεκριμένα υπεύθυνο για το θέμα συνεργάτη του Δημάρχου, χορηγίες για κοινωφελείς παρεμβάσεις στην πόλη και τον δημόσιο χώρο όπως ήδη κάνουν δεκάδες Δήμοι στην Ελλάδα αλλά δεν είχε κάνει ο Δήμος μας.

→ Με απόφαση του ΔΣ την οποία εισηγηθήκαμε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την διεκδίκηση της οφειλής των 650.000 Ευρώ που κινδύνευε να παραγραφεί και να χαθούν τα χρήματα για τον Δήμο. Με ανάλογη αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσουμε όλα τα παρόμοια φαινόμενα.

Αυτές είναι μερικές μόνον από τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες μας αυτό το πρώτο εξάμηνο. Κάποιες δυνάμεις στο ΔΣ, κυρίως η παράταξη του πρώην Δημάρχου κ. Σελέκου και ο μόνιμος σύμμαχος της κ. Θεοφίλης, αντί να συμβάλλουν με επί της ουσίας γνώμες ή κριτικές παρατηρήσεις ασχολούνται αποκλειστικά με την παραπληροφόρηση και την καλλιέργεια ψευδών εντυπώσεων. Δημιουργώντας διαρκώς σκόπιμες εντάσεις και υπονομεύοντας την ομαλή λειτουργία του ΔΣ προκειμένου να συνεχιστεί η αδράνεια των προηγούμενων ετών.

Δεν μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε σε αυτό τον κατήφορο. Έχουμε ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ να κάνουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ: «Έργα και ημέρες της δημοτικής αρχής Ντηνιακού»    //     Πόλωση και τυφλές συγκρούσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου      //      “Την κύρια ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή και πρωτίστως ο ίδιος ο δήμαρχος”     //     Ώρα μηδέν για το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου     //   Ένας μαθητής σχολιάζει τον πόλεμο στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου      //      “Χαοτική κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου”      //       Απάντηση του Αποστόλη Θεοφίλη για την “απειλή σύρραξης” στο Δημοτικό Συμβούλιο

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button