ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Την κύρια ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή και πρωτίστως ο ίδιος ο δήμαρχος”

γράφει η Αγγελική Γκανά Ρηγάκη, δημοτική σύμβουλος, Δημοτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Μεσημέρι Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 2020, κοπή πίτας της Διοίκησης και των Εργαζομένων του Δήμου Χαϊδαρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ευχή μου ήταν: «Στην αγαστή συνεργασία δημοτικής αρχής, δημοτικών παρατάξεων και εργαζομένων του Δήμου, ώστε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σωστή οργάνωση και προγραμματισμό να επιτευχθεί ο κοινός στόχος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και ένα αναβαθμισμένο Χαϊδάρι».
Την ίδια ημέρα λίγες ώρες αργότερα στον ίδιο χώρο φάνηκε πόσο ουσιαστικής σημασίας είναι για την πόλη μας η εκπλήρωση αυτής της ευχής! Η Πρώτη για το 2020 Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προμήνυε καλό οιωνό για τέτοια συνεργασία. Όταν στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ενώπιον μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων πολιτών, που παρευρίσκονταν ενδιαφερόμενοι για τα θέματα της συνεδρίασης, εκτυλίσσονται σκηνές που δεν αρμόζουν στον χώρο αυτό, το συμπέρασμα είναι απογοητευτικό! Προκλητικές δηλώσεις και αντεγκλήσεις, αδυναμία διαλόγου και επικοινωνίας, επίδειξη δύναμης και έλλειψη ψυχραιμίας, όλες εικόνες θλιβερές που προβληματίζουν για το ποιος τελικά ενδιαφέρεται γι’ αυτή την πόλη!
Μέσα σε αυτό το αρνητικά φορτισμένο περιβάλλον και στο κλίμα πόλωσης που βιώσαμε όλοι καθένας φέρει προσωπική ευθύνη για τα λόγια και τη στάση του. Θεωρώ όμως ότι την κύρια ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή που ασκεί διοίκηση και πρωτίστως ο ίδιος ο Δήμαρχος. Αυτός πρέπει να δείξει εμπράκτως τι όραμα έχει για τη διοίκηση του Δήμου! Η δική του στάση και συμπεριφορά εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου θα καθορίσει και τη στάση των άλλων απέναντί του! Ο ίδιος πρέπει με σεβασμό προς όλους, με αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για συνεργασία και σωστή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Μπορεί να θεωρηθούν δικαιολογητικά το νεαρό της ηλικίας του και η έλλειψη πείρας στη διοίκηση του δήμου, δεν δικαιολογούνται όμως η εμμονή στην αντιπαράθεση, η επίδειξη δύναμης και η απουσία αυτοκριτικής.
Όσοι έχουμε ασκήσει διοίκηση γνωρίζουμε ότι δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα! Η επιτυχία της χρειάζεται χρόνο, κόπο και τρόπο. Χρειάζεται επάρκεια, ευελιξία και διορατικότητα. Για να είναι κάποιος αποτελεσματικός, σε οποιαδήποτε ηγετική θέση κι αν βρίσκεται, πρέπει ο ίδιος να είναι πρώτα – πρώτα καλός ακροατής, πρέπει ο ίδιος να δίνει το παράδειγμα και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Ο σωστός ηγέτης πρέπει να τολμά, αλλά και να υποχωρεί, όταν είναι ανάγκη. Να θυσιάζει το «εγώ» μπροστά στο κοινό όφελος. Να είναι ηγέτης όλων χωρίς διακρίσεις. Ο ηγέτης ασκεί εξουσία με αγάπη και δικαιοσύνη χωρίς απειλές και εκφοβιστικά μηνύματα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένας δημοκρατικός θεσμός και θα πρέπει να διασφαλιστεί από όλους η ουσιαστική λειτουργία του. Οι αντιπαραθέσεις είναι θεμιτές αλλά προς την κατεύθυνση εξεύρεσης αποτελεσματικότερων λύσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Οι προσωπικές επιθέσεις καταδικάζονται από όπου κι αν προέρχονται. Το ίδιο οι απειλές και τα εξώδικα. Ο στόχος είναι κοινός και θα πρέπει όλες οι παρατάξεις να θελήσουν να συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό. Τέλος θα πρέπει και η δημοτική αρχή να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να εγγυηθεί εμπράκτως την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου προς όφελος της δημοκρατίας και της πόλης μας!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Πόλωση και τυφλές συγκρούσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button