Κράτος εναντίον Δήμου. Ή αλλιώς Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (υπό μορφή Α.Ε.) εναντίον Δήμου Χαϊδαρίου. “Επίδικο” ένα μεγάλο ποσό, το οποίο η ΕΤΑΔ θεωρεί ότι δικαιούται από τη μίσθωση του καταστήματος “Γιορτή” και το θέλει cash. Ο δήμαρχος Μ. Σελέκος λέει ότι δεν γνώριζε τίποτε για το χρέος αυτό και αναγκαστικά δέχεται την αποπληρωμή του. Αντίθετα, ο Κ. Ασπρογέρακας, με τον οποίο ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο σημερινός πρόεδρος της ΕΤΑΔ, Γ. Τερζάκης, διαφωνεί κάθετα με την εξόφληση του ποσού!

Η ξαφνική οικονομική θηλιά που μπήκε γύρω από τον λαιμό του Δήμου υπολογίζεται γύρω στις 100.000 ευρώ, σε εποχές που “ψάχνει το ευρώ με το τουφέκι”. Και αυτό γιατί εδώ και περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, υπήρχε μια οικονομική υποχρέωση του Δήμου για καταβολή ποσοστού 5% από τα μισθώματα που εισέπραττε ο Δήμος από το κατάστημα “Γιορτή”. Αξιοσημείωτο είναι πως τρεις διαδοχικές δημοτικές αρχές πιθανότατα όμως και υπηρεσιακοί παράγοντες, όλα αυτά τα χρόνια την αγνοούσαν.

«Γιατί δεν πληρωνόταν;»

Το θέμα έγινε γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 8 Απριλίου. Στη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση της 2ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού για το έτος 2019. Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος ανέφερε τη συγκεκριμένη συσσωρευμένη οικονομική υποχρέωση.

Ο Βασίλης Καρατζαφέρης ρώτησε: «Γιατί δεν πληρωνόταν; Το κρύβανε ή υπήρχε κάποια αναστολή;».

Τελικά ποιοι το έκρυβαν;

Ο δήμαρχος διευκρίνισε πως στη σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος με τους ενοικιαστές της Γιορτής το 2004, δεν αναφερόταν αυτή η υποχρέωση. Ένα χρόνο αργότερα όμως, το 2005, υπογράφτηκε μια συμπληρωματική σύμβαση που προέβλεπε την καταβολή του 5% προς την ΕΤΑΔ. Όμως από το 2005 μέχρι σήμερα δεν της έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ. Ο κ. Σελέκος υποστήριξε πως αυτή την εκκρεμή συμπληρωματική σύμβαση η δική του διοίκηση την έμαθε πριν από λίγες μέρες.

Σελέκος:«Ξεκινήσαμε το ψάξιμο…»

Για αυτό το φλέγον ζήτημα επικοινώνησαν με την ΕΤΑΔ, με σκοπό να πληρωθεί η οφειλή σε δόσεις, κάτι που δεν κατάφεραν. Σύμφωνα με τον κ. Σελέκο, επειδή υπάρχουν και άλλα θέματα σε σχέση με τη Γιορτή, πρέπει να πληρωθεί άμεσα ολόκληρο το ποσό. Σε αντίθετη περίπτωση η ΕΤΑΔ θα κινήσει αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Στο σημείο αυτό ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ζήτησε να μάθει το ύψος της οφειλής και για ποιο λόγο δεν το γνώριζε η σημερινή διοίκηση του Δήμου. «Είναι 72.000 ευρώ. Από πού να το γνωρίζω; Οι υπηρεσίες έπρεπε να το ξέρουν. Η ουσία είναι ότι λέγανε πως δεν το ήξεραν. Όταν ήρθε το έγγραφο από την ΕΤΑΔ, εμείς ξεκινήσαμε το ψάξιμο», του απάντησε ο δήμαρχος.

Ασπρογέρακας: «Είναι περισσότερα τα λεφτά δήμαρχε»

Στον αντίποδα ο Κώστας Ασπρογέρακας τόνισε πως μέχρι την ημέρα που ανάλαβε πρόεδρος της ΕΤΑΔ ο Γιώργος Τερζάκης, ο Δήμος δεν είχε πληρώσει κάποιο ποσό. Το θέμα για την πληρωμή του 5% είχε παγώσει. Τώρα ζητάει από το Δήμο 114.000 ευρώ και όχι 72.000 ευρώ, σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς. Δήλωσε πως δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο ο Δήμος θα πρέπει να πληρώνει το 5%.

«Τα ζητάνε πρώτη φορά, επί προεδρίας Γιώργου Τερζάκη»

Σε επικοινωνία που είχε το «Χαϊδάρι Σήμερα» με τον Κώστα Ασπρογέρακα μας είπε πως από τότε που η Γιορτή είχε παραχωρηθεί στο Δήμο Χαϊδαρίου από τον ΕΟΤ και τα Τουριστικά Ακίνητα, δεν ζήτησαν ποτέ κάποιο ποσοστό. Για πρώτη φορά επί προεδρίας του Γιώργου Τερζάκη στην Εταιρεία απαιτήθηκε από το Δήμο η άμεση καταβολή των συγκεκριμένων υποχρεώσεων και η απόδοση του ακινήτου λόγω της λήξης παραχώρησης.

«Να μας δοθούν ξανά το Τουριστικό Περίπτερο και το Παλιό Δημαρχείο»

Ο κ. Ασπρογέρακας επιμένει πως το ύψος του ποσού είναι 114.000 ευρώ και πως τα χρήματα αυτά είναι «κόλλυβα» για το Δήμο, χρήματα που τόσα χρόνια δεν του τα ζήτησαν ποτέ. Με αφορμή την προεκλογική περίοδο που διανύουμε μας εξήγγειλε πως η παράταξή του «Δημοτική Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου» θα ζητήσει να παραχωρηθεί ξανά στο Δήμο το Τουριστικό Περίπτερο του Δαφνιού (Γιορτή) και το παλιό Δημαρχείο.

Με την ευκαιρία αυτή ξεσπάθωσε εναντίον του σημερινού προέδρου της ΕΤΑΔ, που το 2014 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιό του. Υπενθύμισε πως στο Δημοτικό Συμβούλιο απαίτησε από τον κ. Τερζάκη να ζητήσει συγνώμη, για την πολιτική συμπεριφορά του απέναντι στο Δήμο και την παράταξη με την οποία πολιτεύτηκε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον συμπολίτη κ. Γ. Τερζάκη, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Περισσότερα για τη ρήξη Δήμου – ΕΤΑΔ για τη Γιορτή εδώ: Κόντρα Δήμου Χαϊδαρίου – Δημοσίου για το Τουριστικό στο Δαφνί (Γιορτή)