ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κόντρα Δήμου Χαϊδαρίου – Δημοσίου για το Τουριστικό στο Δαφνί (Γιορτή)

Φωτιά άναψε μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και του ελληνικού Δημοσίου. Η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ζητάει την επιστροφή της έκτασης του πρώην Τουριστικού Περίπτερου Δαφνίου, όπου σήμερα βρίσκεται το ενοικιαζόμενο από τον Δήμο κατάστημα Γιορτή.

Όπως αναφέρεται σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η ΕΤΑΔ ζητάει για αξιοποίηση το ακίνητο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει περισσότερα. Ο Δήμος αντιδρά και απαιεί να του παραχωρηθεί ο χώρος με οριστική παραχώρηση για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση και η δωρεάν χρήση, αντί της ιδιωτικοποίησής του. Απειλεί μάλιστα με κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας ότι “δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της ΕΤΑΔ είναι ο Χαϊδαριώτης Γιώργος Τερζάκης, ο οποίος στο παρελθόν, πριν αναλάβει τη θέση αυτή, έχει επιχειρηματολογήσει για την απόδοση ανάλογων χώρων στο Χαϊδάρι (πχ ακτή Σκαραμαγκά). 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ!

ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!

(Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου)

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 710/19-8-1997, παραχωρήθηκε κατά δικαίωμα χρήσης και άνευ ανταλλάγματος, από τον ΕΟΤ προς το Δήμο Χαϊδαρίου, το τουριστικό περίπτερο και η έκταση πέριξ αυτού, στην περιοχή «Δαφνί».

Η έκταση αυτή οριοθετείται από τη Μονή Δαφνίου, τον Διομήδιο Κήπο και την Ιερά Οδό, ενώ η διάρκεια παραχώρησης της, ήταν για χρονικό διάστημα 20 ετών.

Στις 2/10/2017 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε, σε επιστολή του και σε συνέχεια αλληλογραφίας με την υπηρεσία οικονομικών, μεταξύ άλλων αναφέρει «σας καλούμε να μας αποδώσετε ελεύθερο το παραχωρημένο ακίνητο, σε ώρα και μέρα που θα συμφωνηθεί από κοινού και με την υπογραφή σχετικού Πρωτοκόλλου Παράδοσης – Παραλαβής, το οποίο θα επέχει και θέση συμφωνητικού λύσης της μεταξύ μας Σύμβασης». Στη συνέχεια το έγγραφο αποκαλυπτικά αναφέρει «Σε κάθε περίπτωση το ακίνητο θα ενταχθεί στον προγραμματισμό αξιοποίησης, σύμφωνα με τους στόχους και τις προτεραιότητες της ΕΤΑΔ».

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύχρονες διεκδικήσεις του Χαϊδαριώτικου Λαού για την άμεση και οριστική παραχώρηση ολόκληρης της έκτασης καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των κατοίκων της, να έχουν πρόσβαση στο πράσινο.

Η άποψη της Δημοτικής Αρχής για το ζήτημα, εκφράστηκε με κάθε τρόπο εγγράφως και σε επανειλημμένες συναντήσεις και επικοινωνίες με την ΕΤΑΔ. Το τουριστικό περίπτερο, όπως και η υπόλοιπη έκταση πέριξ αυτού, αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο για την απρόσκοπτη επαφή με το πράσινο και τα δάση, του λαού και της νεολαίας. Αποτελεί το φυσικό περιβάλλον, το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε από  την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους που είναι στους σχεδιασμούς της ΕΕ, του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της ΕΤΑΔ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την οριστική παραχώρηση για την ελεύθερη πρόσβαση και τη δωρεάν χρήση, για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες στην ξεκούραση, την αναψυχή, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Διεκδικούμε από την κυβέρνηση την άμεση και οριστική παραχώρηση του καθώς και τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπλασή της περιοχής.

Αυτή είναι η αφετηριακή μας γραμμή με την οποία κρίνουμε την πρόταση ΕΤΑΔ ΑΕ και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης.

Κόντρα Δήμου Χαϊδαρίου - Δημοσίου για το Τουριστικό στο Δαφνί (Γιορτή) 2

Συνυπολογίζουμε και παίρνουμε υπόψη τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις που αφορούν την “αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας”, την ίδρυση του υπερταμείου με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», τη δέσμευση για 99 χρόνια του συνόλου των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων αλλά και τη συνδιαχείρισή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΕΜΣ, τη συστηματική εκποίηση των υποδομών της χώρας στο κεφάλαιο που συντελείται ταχύτατα το τελευταίο διάστημα, όπως στις περιπτώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ Ο.Τ.Α., ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ». η κυβέρνηση  ξαναθέτει  σε ισχύ  θεσμικό πλαίσιο για την  δυνατότητα συμμετοχής  των φορέων της Τοπικής Διοίκησης σε ΑΕ με αποκλειστικό στόχο αυτή την φορά, την αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Προσδιορίζει δε την συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης στις ΑΕ για την αξιοποίηση της  ακίνητης δημοτικής  περιουσίας με  μειοψηφικό πακέτο ( μέχρι το 49%).

Με βάση τα παραπάνω, οι κατά καιρούς διεκδικούμενες και παραχωρούμενες από το κράτος εκτάσεις στους δήμους, άλλες  εκτάσεις που έχουν στην ευθύνη τους οι Δήμοι, που διασώθηκαν από καταπατητές, κτηριακές  υποδομές  τους (πχ αθλητισμού-πολιτισμού κλπ) που σήμερα καταρρέουν γιατί αδυνατούν να συντηρηθούν λόγω λειψής χρηματοδότησης,  με βάση και το νέο  πλαίσιο, θα  οδηγούνται στην αγκαλιά  επιχειρηματικών – κατασκευαστικών ομίλων και πάντα σε βάρος της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί θέλουμε με σαφήνεια να θέσουμε ότι δεν αρκεί η παραχώρηση στο Δήμο, ακόμα και ο δημόσιος χαρακτήρας, για να διασφαλιστεί ότι αυτή θα αξιοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του Χαϊδαριώτικου λαού. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη πως η παραχώρηση του χώρου στο λαό του Χαϊδαρίου, θα κόψει την όρεξη στα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την συγκεκριμένη ζώνη.

Σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο θα έχει ο λαός του Χαϊδαρίου και το κίνημά του, που πρέπει να υπερασπιστεί το χώρο, με τη δράση του και με τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση, της απαραίτητης χρηματοδότησης για την ανάπλαση του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος ξεκούρασης,  αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του λαού.

Η δημοτική αρχή, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, συμπεριέλαβε αυτές τις διεκδικήσεις στο πρόγραμμά της. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, ούτε θα  περιοριστούμε σε υπομνήματα, συναντήσεις και ‘’δημόσια’’ αλληλογραφία. Θα πάρουμε άμεσα  πρωτοβουλίες ώστε να στηριχθεί καλύτερα αυτό το αίτημα. 

Για την ανάδειξη του θέματος, ως πρώτη κίνηση, η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε διοργάνωση συγκέντρωσης το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να αποτελέσει υπόθεση διεκδίκησης των μαζικών φορέων και του Χαϊδαριώτικού λαού της πόλης μας. Στην πράξη επιβεβαιώνεται πως μόνο η λαϊκή κινητοποίηση, η παρέμβαση με σταθερή διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων, που δεν μπαίνουν στο ‘’στενό κορσέ’’ των μνημονίων, της ΕΕ, του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων που τα υλοποιούν, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. 

Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδεχθεί :

  • την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, για την μη παραχώρηση της συνολικής έκτασης, κλιμακώνοντας τις ενέργειες συνολικής διεκδίκησης. μέτωπο διεκδίκησης.
  • Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία από την κυβέρνηση ώστε το ταχύτερο δυνατό, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα, να ολοκληρώσει τη διαδικασία οριστικής παραχώρησης στο Δήμο Χαϊδαρίου.
  • Η κυβέρνηση να αναλάβει την υποχρέωση να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατό όλες οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις, προκειμένου να παραχωρηθούν οι χώροι.

Η οριστική παραχώρηση αυτού του κομματιού είναι θέμα πολιτικό και θα κριθεί στο άμεσο μέλλον. Δεν επαναπαυόμαστε.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button