ΙΣΤΟΡΙΑ

Διατηρητέο κτήριο στην Πλατεία Κουνελίων απέκτησε ο Δήμος Χαϊδαρίου

 

Με ανακοίνωσή της δημοτική αρχή γνωστοποιεί ότι υπογράφηκε το συμβόλαιο μεταξύ των ιδιοκτήτων διατηρητέου ακινήτου και του Δήμου μας, για την απόκτηση από τον τελευταίο του κτηρίου στην οδό Κύπρου 32, στην πλατεία των Κουνελίων. Στόχος, μετά την ανακατασκευή του, να φιλοξενήσει υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το κτίριο αυτό έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο (ΦΕΚ 1056/Δ/2002), και είναι ένα από λίγα παλιά κτήρια στο Χαϊδάρι με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930, είναι πετρόκτιστο και έχει καθαρό εμβαδόν 70 τ.μ. σε οικόπεδο συνολικών εμβαδόν 453 τ.μ.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου, μετά την υπογραφή του συμβολαίου αγοράς, στις 13 Ιουνίου, σημειώνει ότι θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για την ανακατασκευή του κτιρίου, διατηρώντας όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που συνηγόρησαν ώστε να καταστεί Διατηρητέο.

Διατηρητέο κτήριο στην Πλατεία Κουνελίων απέκτησε ο Δήμος Χαϊδαρίου 2

Η διαδικασία για την αγορά αυτή, ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες του 2015, με την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο «Πράσινο Ταμείο», μετά την έγκριση της οποίας, προχώρησαν πολύπλοκες και πολύμηνες ενέργειες. Το κόστος για την αγορά του ακινήτου, ανέρχεται στο ποσό των 183.973 € (αντικειμενική αξία) και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το «Πράσινο Ταμείο» και ειδικότερα από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2016» ( ΑΠ 3 «Συνεχιζόμενο πρόγραμμα Απόκτησης Διατηρητέων Κτιρίων»).

Τι θα γίνει με τα δύο άλλα κτήρια;

Στην οδό Κύπρου 55 υπάρχει ένα ακόμη κτήριο, το οποίο πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου πριν 14 χρόνια με δωρεά ηλικιωμένου ζευγαριού, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Σχεδιάζει κάτι γι’ αυτό η δημοτική αρχή;

Στη γωνία της οδού Περαιβού – Ιεράς Οδού βρίσκεται διατηρητέο κτήριο που αγόρασε ο Δήμος το 2014, επίσης με χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο έναντι 124.000 ευρώ. Το κτήριο έχει, δυστυχώς, καταρρεύσει. Υπάρχει η δυνατότητα ανακατασκευής; Ποια θα είναι η τύχη του;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

- 10 διατηρητέα κτίρια του Χαϊδαρίου
- Ο Δήμος αγόρασε διατηρητέο κτήριο... αφού έγινε χάλασμα
- Χαϊδαριώτισσα δώρισε το κτήριο για το ΚΑΠΗ... μα οι δήμαρχοι 10 χρόνια κοσκινίζουν!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button