ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ο Δήμος αγόρασε διατηρητέο κτήριο… αφού έγινε χάλασμα

Ο Δήμος Χαϊδαρίου αγόρασε το 2014 το διατηρητέο κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χρ. Περραιβού και Ιεράς Οδού, ένα από τα δέκα που υπάρχουν στην πόλη. Ήταν μια θετική εξέλιξη, όμως πολύ καθυστερημένη, αφού το οίκημα ήταν έτοιμο πια να καταρρεύσει, ενώ  στο μεταξύ είχαν κλαπεί πολλά σημαντικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του αξίας.

Το κτήριο αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν πρώτο Κοινοτικό Κατάστημα και πρώτο Δημαρχείο του Χαϊδαρίου, πριν από αρκετές δεκαετίες. Το όμορφο, πράγματι, κτήριο χαρακτηρίστηκε σαν διατηρητέο επί δημαρχίας Κυριάκου Ντηνιακού, το 2002, με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, λόγω των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών του στοιχείων, καθώς και της ιστορικότητάς του.

Την αγορά χρηματοδότησε το “Πράσινο Ταμείο”, από το πρόγραμμα  “Απόκτηση και Διαμόρφωση ελεύθερων κοινοχρήστων χώρων και Διατηρητέων κτιρίων στις πόλεις – 2013”. Ο Δήμος Χαϊδαρίου υπέβαλε πρόταση, σύμφωνα με την αριθμ. 97/2013 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απευθείας αγορά του. Η πρόταση έγινε δεκτή από το “Πράσινο Ταμείο” και εντάχθηκε στο Πρόγραμμα η χρηματοδότηση ύψους 124.000 €, για την αγορά του κτιρίου και έτσι πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Όταν ανακοινώθηκε η αγορά ζητήσαμε από την τότε δημοτική αρχή του Δ. Μαραβέλια να ενημερώσει τους δημότες (μια και τα κεφάλαια του Πράσινου Ταμείου προέρχονται από όσα οι ίδιοι πλήρωσαν για τις νομιμοποιήσεις ημιυπαίθριων χώρων), αν στην αποτίμηση της αξίας του κτηρίου λήφθηκε υπόψη η άθλια κατάσταση στην οποία βρισκόταν, όπως και αν υπάρχει προμελέτη κόστους αποκατάστασης, ώστε να είναι διαμορφωμένη η συνολική εικόνα του κόστους απόδοσής του σε κοινή χρήση. Απάντηση δεν δόθηκε. Το διατηρητέο κτήριο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, στα χέρια πια του Δήμου, και σχεδόν έχει πέσει. Χρηματοδότηση, ώστε να ανακατασκευαστεί το κτίριο, δεν βρέθηκε -άγνωστο και αν αναζητήθηκε. Οπότε η δαπάνη της αγοράς του “για να σωθεί” ήταν μόνο προς όφελος του ιδιοκτήτη και πέραν τούτου ουδέν…

Μια απλή αυτοψία δείχνει ότι έχει καταρρεύσει. Οι πλινθόκτιστοι τοίχοι “έχουν ανοίξει”, ο οροφή το ίδιο και σε κάποια σημεία συγκρατείται με σκαλωσιές. Τα πατώματα είναι διαλυμένα, ενώ έχουν λεηλατηθεί σχεδόν στο σύνολό τους τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία (κάγκελα, πόρτες, παράθυρα κλπ).

Είναι φανερό διά γυμνού οφθαλμού ότι η πολύχρονη καθυστέρηση της αγοράς εκτόξευσε το κόστος αποκατάστασης, καθώς ο ιδιοκτήτης το εγκατέλειψε στην φθορά.

Τώρα που προχωρά η δημιουργία μουσείων στην πόλη, το όμορφο και ιστορικό οίκημα της οδού Περραιβού θα μπορούσε να αποτελέσει ελκυστική πρόταση, αλλά έτσι που κατάντησε ούτε συζήτηση δεν μπορεί να γίνει γι’ αυτό, δυστυχώς.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button