ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ζούμε την αλλαγή της βλάστησης στα βουνά της Αττικής;

Η ξήρανση δέντρων στα βουνά της Αττικής -και όχι μόνο- καλπάζει. Το μακρύ ξηροθερμικό σοκ του καλοκαιριού συνέχισε ένα “στεγνό” φθινόπωρο, που δημιουργεί πολύ σκληρές συνθήκες για τα φυτά, επιδεινώνοντας κατά πολύ την κατάσταση.

Σε άρθρο μας προ δύο εβδομάδων (Δεν είναι μόνο οι φωτιές – Τα δάση της Αττικής χτυπήθηκαν από μια ακόμη καταστροφή) είχαμε αναφερθεί σε ξηράνσεις πεύκων, αποδίδοντας το γεγονός στην ανομβρία και τις υψηλες θερμοκρασίες και δευτερογενώς σε έντομα που έπληξαν τα ήδη εξασθενημένα και ευάλωτα πεύκα. Όμως δεν χάνονται μόνο πεύκα.

Ξεραίνονται και άλλα ανθεκτικά αείφυλλα – σκλυρόφυλλα είδη όπως σκίνα και πουρνάρια, αλλά ακόμα και κυπαρίσσια και αγριελιές, δημιουργώντας μια πολύ απογοητευτική εικόνα στα περιαστικά δάση.

Έντονη ανησυχία εκφράζουν στις ομάδες τους στα κοινωνικά δίκτυα και αγρότες (πχ ανατολική Πελοπόννησος) που έχουν ξηρικές καλλιέργειες, όπως ελιές, οι οποίοι επισημαίνουν το ίδιο πρόβλημα, χαρακτηρίζοντάς το πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση. Όμως και στα δάση της βόρειας Ελλάδας καταγράφηκαν “χρώματα φθινοπώρου” εν μέσω του Αυγούστου.

βουνά της Αττικής

Εικόνες από το Ποικίλο και το όρος Αιγάλεω, μέσα Οκτωβρίου 2024.

Ζούμε την αλλαγή της βλάστησης στα βουνά της Αττικής; 4

Στο προαναφερθέν άρθρο είχαμε παραθέσει στοιχεία ότι απώλειες στα βουνά της Αττικής είχαμε και το καλοκαίρι του 1990, μετά από μια χρονιά με πολύ λίγες βροχές. Τώρα όμως έχουμε φτάσει πια στα μέσα Οκτώβρη με ελάχιστη ποσότητα νερού τον Σεπτέμβριο, αλλά και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Όπως μάλιστα λένε οι μετεωρολόγοι, μέχρι το τέλος του μήνα δεν φαίνεται αξιόλογη αλλαγή του καιρού, δοκιμάζοντας ακόμη περισσότερο τις αντοχές των φυτών. Αυτό μπορεί να φέρει νέες απώλειες στην ταλαιπωρημένη άγρια βλάστηση.

Μετά από μια πυρκαγιά, ένα πουρνάρι μπορεί κάλλιστα να αναβλαστήσει από τη ρίζα, αρκεί να υπάρχει στο έδαφος υγρασία. Όμως όταν ξεραίνεται από ανομβρία και συνεχιστεί αυτή και το φθινόπωρο, τότε δεν θα καταφέρει να μείνει ζωντανό. Οι φθινοπωρινοί όμβροι, λοιπόν, είναι “κλειδί” για το μέλλον του δάσους της Αττικής, όπως το γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να παρακολουθούμε, με την ελπίδα μιας καλής βροχής για να “ανασάνει” το δάσος, αλλά προσδοκώντας και σε έναν πραγματικό χειμώνα.

Ξέρουμε ότι στην εποχή μας οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν το Λεκανοπέδιο έχουν πολύ περισσότερο πράσινο από προηγούμενους αιώνες και δεκαετίες, δείγμα ότι το δάσος μπορεί να ανακάμψει από ανθρωπογενείς καταστροφές όπως βόσκηση, υλοτομία, φωτιές (βλέπε Η αντιφατική εξέλιξη του τοπίου της Αθήνας και τα διδάγματα για τις μεγάλες πυρκαγιές της εποχής μας). Όμως σήμερα ο κίνδυνος είναι διαφορετικής φύσης.

Το κλίμα αλλάζει και πιθανώς να βρισκόμαστε ενώπιον και μιας εν εξελίξει μιας συνακόλουθης αλλαγής της βλάστησης στα βουνά της Αττικής. Αν πράγματι ζούμε πια την κλιματική μετάβαση, για την οποία οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει, τα βουνά της Αττικής -σε βάθος χρόνου- θα εκπέσουν σε μεσογειακό ερημοποιημένο τοπίο, όπου θα κυριαρχεί η χαμηλή βλάστηση και οι φρυγανότοποι. Ας ελπίσουμε σε διαφορετική πορεία.

Για το άρθρο αυτό αξιοποιήθηκαν στοιχεία και απόψεις δασολόγων, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη ειδικές μελέτες.

δάση
Ποικίλο, φθινόπωρο 2024. Ξερά πεύκα και μέσα σε ρεματιές,
Τα βουνά της Αττικής περνούν μια πολύ δύσκολη φάση, όχι χωρίς απώλειες.
Ζούμε την αλλαγή της βλάστησης στα βουνά της Αττικής; 7
Ποικίλο, φθινόπωρο 2024.
Ζούμε την αλλαγή της βλάστησης στα βουνά της Αττικής; 9

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Σοφία
Σοφία
1 μήνας πριν

Σερσέ λ’ ανεμογεννήτρ…

Back to top button
1
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x