ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι σκουπιδιών είναι άδειοι

Με έκπληξη διαπιστώνει κανείς ότι η εικόνα των κάδων δεν είναι ίδια σε όλους τους Δήμους. Ενώ στους περισσότερους τα σκουπίδια σχηματίζουν “βουνά”, σε κάποιους άλλους οι κάδοι αδειάζονται καθημερινά. Σε κάθε περίπτωση, στην πρώτη κατηγορία το πρόβλημα θα ενταθεί, καθώς οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη, με τον καύσωνα να ενισχύεται! 

Δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» εξηγεί τους λόγους που σε κάποιους δήμους οι κάδοι σκουπιδιών είναι άδειοι:

1.Οι εργαζόμενοι δεν απεργούν από την περασμένη Δευτέρα αλλά έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των αμαξοστασίων και δεν επιτρέπουν την έξοδο των απορριμματοφόρων. Εάν απεργούσαν, το πρόβλημα θα ήταν εξαρχής εντονότατο και καθολικό

2.Την κατάληψη στα αμαξοστάσια αποφάσισε η ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά την εφαρμόζει σε κάθε δήμο το τοπικό σωματείο. Κάποιοι δήμοι έχουν δύο ή και περισσότερα σωματεία, ενώβ κάποια σωματεία ανοίγουν το αμαξοστάσιο για κάποιες ώρες ή απέχουν από την κατάληψη ολοσχερώς.

3.Στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με μεγάλη κίνηση διερχομένων (π.χ. εμπορικά κέντρα, πιάτσες διασκέδασης), τα απορριμματοφόρα περνούν περισσότερες φορές την ημέρα. Αυτό αυξάνει την ανάγκη σε μηχανήματα και προσωπικό. Ταυτοχρόνως, επιβαρύνει υπέρμετρα όσους δήμους ή περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες. Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα πνίγεται στα σκουπίδια και ειδικά οι περιοχές που καθαρίζονται τελευταίες (Αμπελόκηποι-Παγκράτι) με το που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους δήμους με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Αντίθετα, πιο αραιοκατοικημένοι δήμοι μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να διαχειριστούν την κρίση.

4.Μεγάλο ρόλο παίζει και η διαχειριστική ικανότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Για παράδειγμα, εάν έχει φροντίσει να διαθέτει χώρους και πολλά μεγάλα κοντέινερ για να αποθηκεύει προσωρινά τα απορρίμματα, καταφέρνει να κρατά τους δρόμους καθαρούς ακόμη και αν είναι πυκνοκατοικημένη όπως το Περιστέρι. Το ίδιο επιτυγχάνει εάν έχει τρόπο να συνεννοείται με το τοπικό σωματείο ώστε η κατάληψη να είναι «υποτονική».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button