ΑΡΘΡΑ

Απόδοση τιμών στους εκτελεσμένους πατριώτες στο Χαϊδάρι: – Χρειάζεται;

Του Κίμωνα Φουντούλη

Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους στο Δαφνί Χαϊδαρίου μνημονεύεται η θυσία μερικών Ελλήνων εκτελεσθέντων υπό των γερμανικών δυνάμεων κατοχής το 1944.

Χρειάζεται;

Το μνημόσυνο γίνεται πάντα με πρωτοβουλία λίγων συγγενών, απογόνων των νεκρών. Όσο ζουν, θυμούνται και δύνανται.

77 χρόνια από τη θυσία των πατριωτών και… Πολιτεία, Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργεία δεν έχουν εντάξει την υποχρέωση μνήμης στο προγραμματισμό, στην εθιμοτυπία τους.

Χρειάζεται;

Μεταξύ των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης τα μέλη του δικτύου των πλοηγών Πειραιά που συνέβαλαν στη βύθιση πλοίων του Άξονα. Μαζί τους και η ολοκληρωτικά δοσμένη στην αντίσταση τραγική μητέρα Λέλα Καραγιάννη και άλλοι που τα ονόματα τους τα ξεχνάμε. Η δυσανάλογη παραγωγή Ιστορίας στο τόπο μας δημιουργεί αντικειμενικά προβλήματα.

Οι πρέσβεις των Συμμάχων δεν προσκαλούνται. Δεν παρίστανται.

Αντιστοίχως δεν καλούνται οι πρέσβεις των τότε εχθρών, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουν τα τρέχοντα συναισθήματά τους.

Έτσι δεν υπενθυμίζονται δεσμοί και υποχρεώσεις.

Χρειάζεται;

Οι μαθητές στο Χαϊδάρι και τις γύρω περιοχές λίγα έχουν ακούσει ή/και βιωματικά γνωρίσει για αυτή τη σελίδα τοπικής ιστορίας, που αφορά την Ελλάδα κι όχι μόνο.

Χρειάζεται;

Θα λειτουργήσει το ωφελιμιστικό «χρειάζεται» αντί του «οφείλεται», του «πρέπει» ως βουκέντρα;

Μνημείο υπάρχει, δαπάνη ετήσια ελάχιστη, θυσία μαρτυρική δεδομένη, ιστορική εμβάθυνση απαραίτητη. Αναζητείται πρωτόκολλο!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αθάνατοι! – Ημέρα μνήμης για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν στον Διομήδειο Κήπο // 8 Σεπτεμβρίου, τιμή στην υπέρτατη θυσία των ηρώων στον Διομήδειο Κήπο – Μέρα ορόσημο για το Χαϊδάρι

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button