ΙΣΤΟΡΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

8 Σεπτεμβρίου, τιμή στην υπέρτατη θυσία των ηρώων στον Διομήδειο Κήπο – Μέρα ορόσημο για το Χαϊδάρι

Η 8η Σεπτεμβρίου είναι κορυφαίο ιστορικό ορόσημο για την πόλη μας και την Εθνική Αντίσταση.

Το Χαϊδάρι υπήρξε τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες πατριώτες στη διάρκεια της Κατοχής. Στις φυλακές τού Στρατοπέδου και στο διαβόητο κολαστήριο του Μπλοκ 15, κρατήθηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές που έδωσαν τα πάντα για την Ελλάδα. Πολλοί οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Μια ομάδα απ’ αυτούς, 59 ήρωες (μεταξύ τους και 9 γυναίκες), θανατώθηκαν από τους Γερμανούς σε μια μικρή χαράδρα του Διομήδειου Κήπου στις 8 Σεπτέμβρη του 1944, μόλις ένα μήνα πριν την απελευθέρωση. Μεταξύ τους και η Λέλα Καραγιάννη, η “Μπουμπουλίνα τής Κατοχής”. 

Μετά από δύο χρόνια (πέρυσι αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού) θα τελεστεί μνημόσυνο των εκτελεσθέντων από τις δυνάμεις Κατοχής πατριωτών, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 11, με πρωτοβουλία του Σωματείου Συγγενών Εκτελεσθέντων “Η Μνήμη”, του οποίου επίτιμος πρόεδρος ήταν ο Μανώλης Γλέζος.

Η εφημερίδα μας έχει καταβάλλει πολύχρονες προσπάθειες ώστε η διοργάνωση της τελετής να αναληφθεί από τον Δήμο Χαϊδαρίου, ως υπέρτατο χρέος στους αγωνιστές, μια και οι συγγενείς των θυμάτων είναι πια λίγοι και πολύ ηλικιωμένοι. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, αλλά τουλάχιστον βγήκε από την σιωπή η ημερομηνία αυτή και αρκετοί τοπικοί πολιτικοί παίρνουν μέρος. Στιγμές εθνικής ανάτασης ζήσαμε το 2017, όταν παραβρέθηκε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έδωσε ένα μάθημα Ελλάδας και εθνικής ενότητας, τονίζοντας: “Αν δεν φοράγαμε κομματικά γυαλιά, θα βλέπαμε ότι η αντιστασιακή πράξη του Κώστα Περίκου, που ανατίναξε την γερμανική ΕΣΠΟ, και οι θυσίες της “Μπουμπουλίνας” Λέλας Καραγιάννη δεν διαφέρουν από την αντίσταση του ΕΑΜ. Η Αντίσταση στον κατακτητή ήταν συνολική πράξη του ελληνικού λαού”.

Αυτά τα λόγια είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και οδηγός για το πατριωτικό καθήκον που κάποτε πρέπει να αναλάβει ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Περισσότερα εδώ: Φέτος θυμήθηκαν περισσότεροι τους “ξεχασμένους ήρωες” που εκτελέστηκαν στον Διομήδειο Κήπο              //                 Τιμήθηκε η μνήμη των 59 εκτελεσμένων από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο                //               Μάθημα Ελλάδας και εθνικής ενότητας από τον Μανώλη Γλέζο σήμερα στο Χαϊδάρι

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button