ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αθάνατοι! – Ημέρα μνήμης για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν στον Διομήδειο Κήπο

Με τη φράση “Αθάνατοι” και τον Εθνικό Ύμνο ολοκληρώθηκε η φετινή σεμνή τελετή στη μνήμη των εκτελεσμένων ηρώων του Διομήδειου Κήπου, αλλά και με την ανακοίνωση ότι το Σωματείο των Συγγενών Εκτελεσθέντων βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την Προεδρία της Δημοκρατίας για τη συμμετοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην εκδήλωση της επόμενης χρονιάς.

Η ψυχή της εκδήλωσης εδώ και πολά χρόνια, ο γηραιός κ. Παναγιώτης Μαραγκός, έκανε και φέτος συγκινημένος το καθήκον του, καλώντας στο μνημόσυνο των 58 ηρώων, που βασανίστηκαν στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και τουφεκίστηκαν σε μια ρεματιά τοιυ Διομήδειου Κήπου (μαζί τους εκτελέστηκε και ένας συνεργάτης των Γερμανών).

Με κίνδυνο να γίνουμε μονότονοι, το “Χαϊδάρι Σήμερα” επιμένει ότι την ευθύνη της απόδοσης τιμής στους ήρωες της Αντίστασης που έπεσαν στα χώματά μας, ανάμεσά τους η “Μπουμπουλίνα της Αντίστασης” Λέλα Καραγιάννη και ο Μανώλης Λίτινας, οφείλει να αναλάβει πια ο Δήμος Χαϊδαρίου. Πιστεύουμε ακόμη ότι η τελετή πρέπει να μετατεθεί κατά λίγες ημέρες, ώστε να έχουν ανοίξει τα σχολεία και να μπορούν να την παρακολουθήσουν, μαζί με όσα συγκλονιστικά από την δράση των ηρώων μάς μεταφέρει ο κ. Μαραγκός, και νέα παιδιά με τους δασκάλους τους.

Σημαντική θα ήταν και η δημιουργία ενός μικρού μουσείου της Αντίστασης σε ένα από τα κτήρια του Κήπου, με στοιχεία και αναμνηστικά από τη θυσία των εκτελεσμένων στο Χαϊδάρι. Ελπίζουμε ότι η εξαγγελθείσα συμμετοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση θα γίνει η αρχή για να αναλάβει το χρέος της η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο χαιρετισμός του δημάρχου:

Στη φετινή εκδήλωση παραβρέθηκαν τρεις δήμαρχοι της πόλης μας, ο νυν Βαγγέλης Ντηνιακός και οι πρώην Μιχάλης Σελέκος και Δημήτρης Μαραβέλιας. Ακόμα, ήρθαν η αντιδήμαρχοι Γιώργος Αργυρόπουλος και Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ασπρογέρακας, ο διοικητής του ΑΤ Χαϊδαρίου Γιάννης Πάρνος, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής Παύλος Χριστακόπουλος, ο διευθυντής του Διομήδειου Κήπου Στέλιος Σούλιος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εκτελεσθέντων στον Διομήδειο Κήπο Πέτρος Δρακόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στη δράση της “Αόρατης Στρατιάς”, όπως ονομάστηκε η ομάδα των εκτελεσμένων, που με διάφορους τρόπους μυστικής δράσης φυγάδευσαν πολλούς Βρεττανούς Στρατιώτες στη Μέση Ανατολή και ενημέρωναν για δρομολόγια πλοίων των Γερμανών στη Μεςσόγειο, με αποτέλεσμα να βυθιστούς εκατοντάδες από αυτά.

Η ομιλία του κ. Παναγιώτη Μαραγκού για τη δράση των ηρώων της “Αόρατης Στρατιάς” που έκαναν την υπέρτατη θυσία για την πατρίδα, αφήνοντας την τελεταία τους πνοή στη ρεματιά του Διομήδειου Κήπου:

Τα λουλούδια και οι γλάστρες στο Μνημείο προσφέρθηκαν από τον Διομήδειο Κήπο. Το μηνμείο καθάρισαν οι συμπολίτες Χάρης Λαλές, Γρηγόρης Φιλιππούσης και Θανάσης Καρυδάκης.

Ο Κίμωνας Φουντούλης υποστηρίζει ότι την εκδήλωση πρέπει πια να αναλάβει ο Δήμος Χαϊδαρίου:

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο:

Αξίζει να διαβάστε και τα λόγια του Μανώλη Γλέζου, που υπέργηρος πια ήρθε το 2017 στην πόλη μας για να δώσει ένα μάθημα ήθους και εθνικής ενότητας: Μάθημα Ελλάδας και εθνικής ενότητας από τον Μανώλη Γλέζο σήμερα στο Χαϊδάρι

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button