Κλειστή η Αττική οδός από κινητοποιήσεις Ρομά – 10 ερωτήματα από την Ελλάν Πασσέ για τους πυροβολισμούς
Ομάδα 200 Ρομά έκλεισε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής την Αττική Οδό στο ύψος του Ασπροπύργου. Οι Ρομά που διαμαρτύρονται για τον θάνατο του 20χρονου άνδρα κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα, πέταξαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο. Παράλληλα έκαψαν ένα όχημα της Αττικής Οδού.
Η Αττική Οδός παραμένει κλειστή στο ύψος του Ασπροπύργου στον κόμβο της Μαγούλας, στο ρεύμα προς Μαγούλα. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, δυνάμεις των ΜΑΤ, ο Αίαντας της ΕΛ.ΑΣ και πυροσβεστικά οχήματα.
Από την μεριά της, την οργή, την οδύνη, αλλά και το βαρύ πένθος όλης της ελληνικής κοινότητας Ρομά εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», μετά το αιματηρό επεισόδιο του Περάματος, όπου ένας 20χρονος (18χρονος σύμφωνα με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ) έχασε τη ζωή του από πολλαπλά τραύματα πυροβόλων όπλων αστυνομικών, το οποίο χαρακτηρίζει «δολοφονία».
Ανακοίνωση της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
Θυμίζοντας και άλλα περιστατικά «ρατσιστικής βίας και μίσους» (13χρονη το 2018 στην Άμφισσα, 52χρονος που πυροβολήθηκε για δύο κοτόπουλα το 2019 στο Ζευγολατιό και 18χρονος το 2020 στην Πιπερίτσα), η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ θέτει 10 ερωτήματα για το περιστατικό του Σαββάτου και ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη «χωρίς σκιές συγκάλυψης».
“Δέκα ανοικτά και αμείλικτα ερωτήματα της δολοφονίας του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα”
Οργή, οδύνη και βαρύτατο πένθος στην κοινότητα των Ελλήνων Ρομά μετά τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα από άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., το βράδυ της Παρασκευής 22-10-2021.
Το γεγονός αυτό έφερε στη μνήμη όλων παρόμοια περιστατικά δολοφονιών ρατσιστικού μίσους κατά μελών της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά τα τελευταία χρόνια. Μετά την 13χρονη το 2018 στην Άμφισσα, τον 52χρονο που πυροβολήθηκε για δύο κοτόπουλα το 2019 στο Ζευγολατιό και τον 18χρονο το 2020 στην Πιπερίτσα, άλλος ένας 18χρονος Ρομά προστίθεται στη σύγχρονη λίστα των εγκλημάτων μίσους.
Τα προηγούμενα χρόνια οι δολοφόνοι ήταν ένοπλοι πολίτες, ενώ αυτή τη φορά το έγκλημα διαπράχθηκε από όργανα του επίσημου κράτους με τους επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να αδειάζουν τα περίστροφα τους ανοίγοντας πυρ κατά ριπάς με 38 σφαίρες απέναντι σε τρείς άοπλους Ρομά νεαρής ηλικίας.
Αυτό γέννησε πολλά αμείλικτα ερωτήματα τόσο στην οικογένεια του δολοφονημένου 18χρονου όσο και στην ευρύτερη κοινότητα των Ελλήνων Ρομά. Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με ισχυρό το αίσθημα ευθύνης στάθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στην οικογένεια, με την παρουσία του Προέδρου, Βασίλη Πάντζου, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του δολοφονημένου.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες δύο ημέρες, είναι τα εξής:
1. Ποια η κοινωνική ωφελιμότητα της 35λεπτης καταδίωξης μέσα στον αστικό ιστό από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη;
2. Γνώριζαν οι αστυνομικοί την πολιτισμική ταυτότητα των τριών δραστών κατά την διάρκεια της παρατεταμένης καταδίωξης;
3. Από πού προκύπτουν οι εφτά τραυματίες αστυνομικοί, όταν στο οπτικοακουστικό υλικό ακούγεται ξεκάθαρα ο αξιωματικός να αναφέρει ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι καλά στην υγεία τους;
4. Γιατί αναφερόταν ως 20χρονος και σεσημασμένος ο οδηγός, ο οποίος ήταν 18 ετών και χωρίς βεβαρημένο ποινικό παρελθόν (είχε κατηγορηθεί για κλοπή ενός μοτοποδηλάτου); Πού είναι η αμεροληψία, η αντικειμενικότητα και η δεοντολογία των ΜΜΕ στη συγκεκριμένη υπόθεση;
5. Ποια ήταν και πως αποδεικνύεται η αυτοάμυνα των αστυνομικών, η οποία να δικαιολογεί τη χρήση όπλων και μάλιστα 38 σφαιρών μέσα στον αστικό ιστό;
6. Πως κινδύνεψαν οι ζωές των εφτά αστυνομικών από τρεις άοπλους νεαρούς;
7. Αν μέσα στο αυτοκίνητο δεν επέβαιναν νεαροί Ρομά, θα προέβαιναν σε τόσο εκτεταμένη χρήση βίας οι αστυνομικοί;
8. Γιατί δεν πυροβόλησαν στα λάστιχα ώστε να ακινητοποιηθεί το όχημα, αλλά αντιθέτως έστρεψαν τις κάνες τους προς τους επιβαίνοντες του οχήματος και έριχναν εν ψυχρώ;
9. Ποιοι πολίτες έχουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ποιοι το στερούνται λόγω ιδιαίτερων πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών;
10. Ποιο αδίκημα νομιμοποιεί την εν ψυχρώ αφαίρεση δια απανωτών πυροβολισμών της ζωής ενός άοπλου 18χρονου;
Δέκα αναπάντητα και αμείλικτα ερωτήματα που ζητούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από το επίσημο κράτος, το οποίο οφείλει να αποδώσει δικαιοσύνη χωρίς σκιές συγκάλυψης…