ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακαίνιση παλιάς κατοικίας και σωστή ενεργειακή αναβάθμιση

Σήμερα το να ζει κανείς σε ένα παλιό σπίτι, σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Με την αλλαγή του κλίματος οι περισσότερες κατοικίες χρειάζονται πλέον ενεργειακή αναβάθμιση. Μπορείτε να αλλάξετε αρκετά πράγματα στην παλιά σας κατοικία, με σκοπό να την κάνετε πιο βιώσιμη και να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο κλίμα διαβίωσης. Στην συνέχεια, θα δούμε μερικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να μετατρέψετε το παλιό σας σπίτι σε ένα φιλόξενο χώρο, που θα περνάτε τον χρόνο σας με άνεση και θαλπωρή

Πολλά σπίτια διαθέτουν χαρακτηριστικά παθητικής μόνωσης. Τα μεγάλα παράθυρα έβλεπαν το νότο και μπορούσαν να αιχμαλωτίσουν το φως του ήλιου τον χειμώνα, μεταφέροντας την ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού. Επίσης, οι μεγάλοι σε πλάτος τοίχοι αποτρέπουν την ζέστη το καλοκαίρι.  Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχουν σύγχρονα υλικά μόνωσης, που δίνουν την δυνατότητα στους σχεδιαστές να φτιάχνουν πλέον πολύ μεγάλους χώρους χωρίς τις παλιές τεχνικές. Πλέον, τα σπίτια μπορούν να έχουν ό,τι σχέδιο μπορεί να φανταστεί ο κάθε ιδιοκτήτης. Η μόνωση στην ταράτσα ή την οροφή αποτρέπουν την εισροή του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Η θερμοπρόσοψη στα εσωτερικά ή εξωτερικά τοιχώματα του σπιτιού ενισχύουν περισσότερο την θερμική αντοχή του κτιρίου.

Πριν την θερμομόνωση της ταράτσας και της υπόλοιπης κατοικίας, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η στεγανοποίηση του κτιρίου. Θα πρέπει να σφραγιστούν οι διαρροές αέρα γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες. Στην οροφή και την ταράτσα θα πρέπει να γίνει σωστή στεγανοποίηση, για να μην δημιουργηθεί υγρασία, που μπορεί να καταστρέψει την υπάρχουσα μόνωση.

Μπορεί η ενεργειακή αναβάθμιση να φαίνεται δαπανηρή, αλλά μακροπρόθεσμα, το οικονομικό όφελος είναι μεγάλο, ειδικά όταν οι ιδιοκτήτες θα δουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να μειώνονται.

Πέρα από την μόνωση του σπιτιού, μπορείτε να εξασφαλίσετε περισσότερη ενέργεια με την αυτονομία σε ρεύμα. Αν χρησιμοποιήσετε κάποια επιδότηση, σκεφτείτε να εντάξετε στις δαπάνες και την εγκατάσταση μίας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Αυτό μπορείτε να το κάνετε εύκολα, αθροίζοντας τις κιλοβατώρες που καταναλώνετε μηνιαίως ή ετησίως.

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα ωφελήσουν οικονομικά περισσότερο την οικία σας, και θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στο κτίριο. Από την μια πλευρά, θα έχετε την κατάλληλη μόνωση και από την άλλη, θα μπορείτε να δουλεύετε τον κλιματισμό και την θέρμανση από το ρεύμα που θα παράγετε οι ίδιοι. Αυτό σημαίνει ενεργειακή ανεξαρτησία, και είναι μία σημαντική επένδυση με μακροπρόθεσμα οφέλη. Επίσης, συμβάλει σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι η μόνωση ταράτσας και η θερμομόνωση του σπιτιού δεν συμβάλουν από μόνες τους στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, αλλά χρειάζεται ένας συνολικός τρόπος ενεργειακής διαχείρισης, σε συνδυασμό με τους αυτοματισμούς του σπιτιού, που βοηθάνε στον έλεγχο της εγκατάστασης και της εύρυθμης λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών. 

Πριν αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε κάποιο τεχνικό γραφείο που ειδικεύεται στην ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού, για να ακολουθήσετε τις δικές τους συμβουλές, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Η εμπειρία των μηχανικών θα σας απαλλάξει από λάθη και περιττά έξοδα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button