ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΠΟΔΟΜΕΣ

Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Οινόφυτα. Γιατί προωθείται, πώς θα επηρεάσει Κηφισό, Λ. Αθηνών, Λ. Σχιστού

Ανάμεσα στις λύσεις για το κυκλοφοριακό της Αττικής περιλαμβάνεται ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Οινόφυτα, που προτάθηκε πέρυσι από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ με τίτλο «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο», ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος έκανε ιδιαίτερη μνεία για το δύσκολο κυκλοφοριακό της Αττικής προσθέτοντας ότι θα γίνουν οδικές παρεμβάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η τριπλή επέκταση της Αττικής Οδού και ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Οινόφυτα, οι οποίες έχουν κατατεθεί μέσω των Προτύπων Προτάσεων, σημειώνοντας ότι για την τελευταία το Υπουργείο θα επιθυμούσε να συνοδεύεται και από σιδηροδρομική σύνδεση με το Θριάσιο. Πρόσθεσε, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει ένα νέο νομοσχέδιο για το πλαίσιο των Πρότυπων Προτάσεων μέσω του οποίου θα αλλάξει η επιτροπή αξιολόγησης.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος αποκάλυψε πως το επόμενο χρονικό διάστημα το ΥΠΟΜΕ θα περάσει νομοθετική ρύθμιση για τον νόμο των Πρότυπων Προτάσεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος που θα επιτρέψει την υλοποίηση τους.

Στις πρότυπες προτάσεις περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο νέος αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Οινόφυτα, πρόταση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. “Το υπουργείο είναι αποφασισμένο να καταπολεμήσει το κυκλοφοριακό” σημείωσε ο υφυπουργός και μίλησε για την συνεργασία κράτους και αγοράς για να μπορέσουν να τρέξουν τα μεγάλα αυτά έργα.  O κ. Ταχιάος σημείωσε πως σχετικά με τον νέο αυτοκινητόδρομο θα γίνει προσπάθεια να συνδυαστεί και με σιδηροδρομική γραμμή ούτως ώστε να επιτευχθεί και οδικά και σιδηροδρομικά η λεγόμενη παράκαμψη της Αττικής.

Όπως σημειώνει το ypodomes.gr, το ζητούμενο για τις προτάσεις αυτές είναι ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή του δημοσίου που απαιτείται για να μπορέσει να υλοποιηθεί το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα. Φαίνεται ότι προκρίνεται διόρθωση του νόμου, ώστε να μικρύνει η συμμετοχή του κράτους προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προχωρήσει ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Οινόφυτα με υλοποίηση είτε μέσω ΣΔΙΤ, που σημαίνει μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στην αποπληρωμή, είτε μέσω παραχωρήσεων όπου η συμμετοχή του Δημοσίου μπορεί να είναι αισθητά μικρότερη. Στη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε η συμμετοχή να προέλθει από πηγές εκτός ΕΣΠΑ όπως είναι για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ανάμεσα στις λύσεις για το κυκλοφοριακό της Αττικής περιλαμβάνεται ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Οινόφυτα, που προτάθηκε πέρυσι από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ανάμεσα στις λύσεις για το κυκλοφοριακό της Αττικής περιλαμβάνεται ο αυτοκινητόδρομος
Ελευσίνα – Οινόφυτα, που προτάθηκε πέρυσι από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Οινόφυτα

Είναι η δεύτερη Πρότυπη Πρόταση  που κατατέθηκε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η πρότυπη πρόταση έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου άξονα με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα μπορεί να πάρει μέρος από την κορεσμένη Λεωφόρου Κηφισού.

Ο κυριότερος όμως στόχος είναι να πάρει ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Οινόφυτα την διαμπερή κίνηση του Κηφισού, δηλαδή κυρίως την κίνηση των οχημάτων που δεν έχουν ως τελικό προορισμό κάποια περιοχή εντός του Λεκανοπεδίου, αλλά βορειότερα από αυτό.

Με αυτόν τον αυτοκινητόδρομο ο οποίος θα ξεκινά από την περιοχή της Ελευσίνας σε κόμβο με την Αττική Οδό και θα καταλήγει στην περιοχή των Οινοφύτων, εκτιμάται ότι θα μπορεί να διοχετευθεί όλη η κίνηση των βαρέων οχημάτων και εμπορικών δρομολογίων (εμπορευματοκιβώτια, μεταφορές προϊόντων σε διάφορες περιοχές της χώρας κλπ).

Δεύτερον θα εξυπηρετεί πολύ πιο άμεσα στην κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά καθώς τα φορτηγά από εκεί θα κατευθύνονται μέσω Σχιστού και Θριασίου Πεδίου στον νέο άξονα και αντίστροφα όταν έρχονται προς το λιμάνι. Κοινώς δεν θα χρειάζεται η χρήση των οδικών αξόνων από τον Πειραιά προς τον Κηφισό αλλά και η Λεωφόρος Αθηνών.

Τρίτον ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Οινόφυτα θα λειτουργεί αποσυμφορητικά για τον Κηφισό και για τα φορτηγά και οχήματα που έρχονται από την Πελοπόννησο αλλά θα έχουν ως τελικό προορισμό βορειότερα της Αττικής. Σήμερα η χρήση του υφιστάμενου οδικού άξονα είναι σχεδόν απαγορευτικά ειδικά για τα βαρέα οχήματα λόγω της στενότητας και των περιορισμένων χαρακτηριστικών που διαθέτει.

Τέταρτον θα εξυπηρετεί άμεσα τις βιομηχανικές περιοχές των Οινοφύτων, του Ασπροπύργου και γενικά του Θριασίου, το λιμάνι της Ελευσίνας και του Πειραιά καθως η μεταφορά εμπορευμάτων θα γίνεται με πολύ πιο άμεσο τρόπο.

Η αποφόρτιση της Λεωφόρου Κηφισού θεωρείται δεδομένη καθώς πρόκειται για άξονα που δέχεται καθημερινή επιβάρυνση από την κίνηση χιλιάδων φορτηγών, αριθμός που κάθε χρόνο μεγαλώνει, αναλογικά και με την αύξηση της εμπορικής κίνησης στο λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Τα χαρακτηριστικά του προτεινόμενου αυτοκινητόδρομου

Ο νέος αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Οινόφυτα εκτιμάται ότι θα ξεκινά από την περιοχή του Αγίου Λουκά στο Θριάσιο Πεδίο και θα καταλήγει βόρεια της περιοχής των Οινοφύτων. Θα έχει μήκος περίπου 40 χιλιόμετρα κάποια εκ των οποίων σήραγγες καθώς διασχίζει δυο ορεινούς όγκους. Η διαφορά σε σχέση με παλιότερες προτάσεις είναι πως δεν επιλέγεται η περιοχή της Υλίκης ως το βόρειο άκρο του άξονα αλλά τα Οινόφυτα.

Θα είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος με ανισόπεδους κόμβους και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την Αττική Οδό και την Ε.Ο. Αθήνας-Θεσσαλονίκης (Νέα Οδός), άξονες που διαχειρίζεται ή θα διαχειρίζεται (στην περίπτωση της Α.Ο.) από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα είναι σε απόσταση βολής από την αρχή της Ολυμπίας Οδού στην Ελευσίνα.

Το κόστος του δρόμου δεν έχει υπολογιστεί ακόμα αλλά προφανώς θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ λόγω της έκτασης και της χάραξης του. Στο πλαίσιο αυτό θα άξιζε να εξεταστεί μιά άλλη λύση μικρότερου κόστους, βασισμένη σε ήδη υλοποιημένα τμήματα κατά το μεγαλύτερο μέρος. Πρόκειται για τον λεγόμενο “Παράλληλο Κηφισό”, από τον Πειραιά μέχρι τη γέφυρα Καλυφτάκη (αναλυτικά ΕΔΩ).

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button