ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Η οικονομική διαχείριση του Δήμου και οι κακόπιστες κριτικές

Είναι πολύ δυσάρεστο σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερα ζοφερό κλίμα, σε μια εποχή που ζητούμενο πλέον είναι η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη, η συζήτηση να εκτρέπεται σε στείρες αντιπολιτευτικές κραυγές, που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω στο παρελθόν. Ίσως αυτό να είναι μια προσφιλής τακτική για ορισμένους, που θέλουν να λέγονται ″υπηρέτες″ του λαού ή έστω και αυτοδιοικητικοί, στην πραγματικότητα όμως έδωσαν τις”εξετάσεις” τους και όχι μόνο απέτυχαν, αλλά έμειναν και μετεξεταστέοι πολλάκις. Και αντί αυτό να αποτελέσει έστω μια αφορμή ή μια ευκαιρία για παραδειγματισμό, αντιθέτως αποτελεί μια αφετηρία για μια συστηματική κατασυκοφάντηση, διαδικασία που -δυστυχώς- έχει ξαναζήσει ο τόπος μας, τη δεκαετία του ’90, με τον ίδιο μάλιστα πρωταγωνιστή.
Η οικονομική διαχείριση του Δήμου και οι κακόπιστες κριτικές 1
Γράφει ο ΜΑΡΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ*
Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να υποθάλπουμε τέτοιες συμπεριφορές, που οψίμως έγιναν καταγγελτικές, ενώ επί σειρά ετών έως σήμερα, παραμένουν ενταγμένες σ΄ ένα “σύστημα εξουσίας”, το οποίο υπηρετούν πιστά με τα δέοντα ανταλλάγματα. Γι΄ αυτό και έχουμε χρέος ως υπεύθυνη διοίκηση να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τα πρόσφατα δημοσιεύματα… ας τα ονομάσω έτσι για την οικονομία της συζήτησης.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, ξεκινώντας από τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν σχετικά με τη συνεδρίαση (20/12/2012) του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ως θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού. Το κείμενο λοιπόν του Προϋπολογισμού του 2013 συντάχθηκε με βάση τις κείμενες διατάξεις, που ίσχυαν μέχρι τις 18/12/2012, όταν αιφνιδιαστικά αναρτήθηκε η εγκύκλιος 47490/18.12.2012 του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Διαδίκτυο.
Με βάση αυτή την εγκύκλιο το σχέδιο του Προϋπολογισμού προσαρμόστηκε στα νέα ρεαλιστικά δεδομένα και κυρίως στο σκέλος των εσόδων, όπου τα προϋπολογισμένα έσοδα δεν έπρεπε να προβλέπουν αύξηση πάνω από το 10% των εισπραχθέντων και όχι των βεβαιωθέντων εσόδων, που ανέφεραν οι προηγούμενες εγκύκλιοι.
Με τα νέα δεδομένα λοιπόν, κατά την διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης παραδόθηκαν προσαρμοσμένα τα νέα στοιχεία και ενσωματώθηκαν συγχρόνως στο σχέδιο τού προς συζήτηση Προϋπολογισμού.
ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ,
ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ!
Ο κος Τσατσαμπάς όμως προτίμησε το δρόμο της φυγής και της καταγγελίας (σσ.: Δ. Τσατσαμπάς: “Αδιάσειστα στοιχεία για την εγκληματική οικονομική διαχείριση Μαραβέλια”). Τυφλωμένος από το κομματικό του πάθος αποχώρησε από τη σοβαρότερη για την τύχη της πόλης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το αντιφατικό, ωστόσο, γεγονός είναι ότι εμφανίστηκε έξαλλος να καταγγέλλει δήθεν κάτι που ήταν απόλυτα νόμιμο και που δεν το εφάρμοσε ο ίδιος ως διευθυντής όμορου Δήμου! Ίσως μάλιστα να ήταν και χρήσιμο να γνωρίζαμε πότε έλαβε εγκεκριμένο τον προϋπολογισμό που ο ίδιος υπέγραφε ως Διευθυντής στο Δήμο του και πότε τον έλαβε ο Δήμος Χαϊδαρίου. 
Είναι βέβαιο ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαϊδαρίου εγκρίθηκε νωρίτερα χάρη στον υπηρεσιακό ζήλο των υπαλλήλων της αρμόδιας Διεύθυνσης, που ξενύχτησαν πραγματικά για να τον προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα, βάσει της νέας εγκυκλίου, που έφτασε στο Δήμο μεταξύ των Συμβουλίων της 22ης τακτικής συνεδρίασης και της 24ης ειδικής συνεδρίασης. Στην τελευταία μάλιστα συνεδρίαση, αν ο κος Τσατσαμπάς δεν είχε επιλέξει τη φυγή, θα μάθαινε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες την σπουδαία και έγκυρη δουλειά που είχε πραγματοποιηθεί. 
Να τονιστεί εδώ, πως όταν λέμε εγκρίθηκε εννοούμε ότι κρίθηκε η νομιμότητα του κειμένου από την προϊστάμενη αρχή, την Περιφέρεια, το πλέον αρμόδιο όργανο που επικυρώνει τη νομιμότητα ή μη των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Μήπως άραγε και η Περιφέρεια “παρανόμησε”; ΄Η μήπως κάποιοι προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά και να καλύψουν τα προσωπικά τους ελλείμματα ψευδόμενοι συστηματικά;
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ!
Και είναι σίγουρα ευκαιρία, αφού μιλάμε για ψεύδη, να θυμηθούμε κάποια κορυφαία ψεύδη που “βαφτίστηκαν” αλήθειες:
● Ότι για παράδειγμα ο Δήμος μας ήταν τάχα από τους πιο υγιείς οικονομικά το 2007!! Τότε που τα δάνεια που είχε συνάψει ο Δήμος από το 1999 έως το 2006 ήταν 7 (!!!) σε αριθμό και ξεπερνούσαν συνολικά τα 10.000.000€. Τότε δηλαδή που είμαστε πρωταθλητές στο δανεισμό!
● Ότι ο Δήμος μας παρουσιάζει δήθεν υστέρηση στα έσοδα! Σε μια εποχή που τα κρατικά έσοδα έχουν καταρρεύσει, τα έσοδα του Δήμου Χαϊδαρίου κινούνται με απόλυτα θετικό πρόσημο, γεγονός το οποίο πιστώνεται στους εργαζόμενους του Δήμου μας. Είναι ενδεικτικό και πρέπει να σημειωθεί ότι στο τρέχον α΄ τρίμηνο του 2013 η ροή των εσόδων στο Δήμο μας δεν έχει καν απόκλιση από το αντίστοιχο α΄ τρίμηνο του 2012, παρά την προφανή σε όλους μας επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων στη χώρα μας.
Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ότι το ποσό των ανείσπρακτων οφειλών αγγίζει τα 5.832.663€, θεωρώντας ότι έχει κάνει μια πρώτης τάξεως αποκάλυψη!
Να διευκρινίσουμε:
Τα στοιχεία του τα έχει δώσει αναλυτικά η Υπηρεσία Οικονομικών, αφού ουδέποτε κρύψαμε τίποτα ούτε είπαμε μισές αλήθειες .
– Τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού κράτους μόνο το 2012 διογκώθηκαν κατά 10 δις € (!),κάποιοι νιώθουν ότι ζουν σε άλλες εποχές, τότε δηλ. που ασκούσαν διοίκηση στο Δήμο και είχαν την πολυτέλεια να διαχειρίζονται τεράστιες επιχορηγήσεις με τρόπο, λυπάμαι που θα το πω, ορισμένες φορές αδιαφανή.
Γίνεται ακόμη λόγος για χρέη προς προμηθευτές ύψους 10.186.000€. Ωστόσο φαίνεται πως ξεχνά:
– Ότι και ο ίδιος ως διοίκηση το 2001 σε μια εποχή πλήρους ευημερίας και οικονομικής ευρωστίας άφησε χρέη προς προμηθευτές πάνω από 4.000.000€!!
– Ότι ήταν δεκάδες οι δικαστικές αποφάσειςπου έρχονταν επί μια πενταετία για χρέη του Δήμου, από τις ημέρες της διοίκησής του, προς τους προμηθευτές, το σύνολο των οποίων ξεπερνούσε το 1.000.000€!!
– Ότι κάθε χρόνο, από το 2007 έως σήμερα, ο Δήμος Χαϊδαρίου ξεχρεώνει τοκοχρεολύσια, που ο κος Τσατσαμπάς ως διοίκηση είχε συνάψει πάνω από 1.000.000 €, ετησίως.
– Ότι από το 2010, που εφαρμόστηκαν μνημονιακοί όροι στην Τ.Α., οι απώλειες εσόδων σε επίπεδο ΚΑΠ ΣΑΤΑ και ανταποδοτικών τελών από ΔΕΗ υπερβαίνουν, με τους πιο μετριοπαθείς ισχυρισμούς, τα 10.000.000€!.
Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΕ ΔΑΝΕΙΟ 
ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ!
Αναφέρονται ακόμη και σε ένα νέο δάνειο ως έκτακτη επιχορήγηση! Εδώ κάποιος πρέπει να επισημάνει ότι η επιχορήγηση και όχι βέβαια το δάνειο, η οποία εγκρίθηκε στο Δήμο μας ήταν πραγματικά μια σημαντική επιτυχία, αλλά και μια έμπρακτη αναγνώριση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου, στη χρηστή διαχείριση των οικονομικών μας.
Ο Δήμος Χαϊδαρίου είναι ένας από τους πρώτους 41 Δήμους της χώρας μας που προκρίθηκε να συμμετέχει στο πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών, για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών . Αλήθεια, ο γειτονικός Δήμος που την ευθύνη των οικονομικών την διαχειρίζεται ο κος Τσατσαμπάς, δεν μπήκε μήπως στην ίδια διαδικασία εξόφλησης με τη υπ.αρ.12828/2-4/13, αλλά με 10 (δέκα) μήνες καθυστέρηση; Ο Δήμος Χαϊδαρίου εντάχθηκε στην πρώτη φάση, διότι ο οικονομικός έλεγχος που τού έγινε απέσπασε τα εύσημα των ελεγκτών!
Να αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες από αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για να διαμορφώσετε σαφέστερη εικόνα;

  •  ΕΥΔΑΠ :1.500.000€ .Ήδη το 2007, όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ ξεπερνούσε τα 2.000.000€!
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ: 1.900.000 €. Αφού το “παραλάβαμε” ως κτίριο “φάντασμα”,   ολοκληρώσαμε μέσα σε 3 χρόνια ένα κτίριο, του οποίου ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός   πραγματοποιήθηκε το 1993!!!
  • Οικόπεδο ιδιοκτησίας ΕΤΕ μπροστά από το Δημαρχείο αξίας 780.000€, ποσό το οποίο δεν ήταν καν εγγεγραμμένο στον ισολογισμό του 2007 (!), για να μην αλλοιώσει προφανώς την υγιή… εικόνα των οικονομικών του Δήμου…
Αν αθροίσετε τα παραπάνω ποσά θα προκύψει ένα σύνολο 4.180.000€ για επενδύσεις σε έργα του Δήμου που “λίμναζαν” για πάνω από μία δεκαετία!
Δηλαδή από το σύνολο των 8.500.000€ ληξιπρόθεσμων οφειλών, περίπου τα μισά αφορούν δράσεις και οφειλές προ του 2007! Αλλά οφείλω να σημειώσω ότι αυτή είναι και μια διακριτή μας διαφορά. Ότι δεν κρυφτήκαμε πίσω από λαϊκισμούς, αλλά αντίθετα είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ακόμη -και κυρίως- ότι αισθανόμαστε ότι η αυτοδιοίκηση έχει μια συνέχεια και στο πλαίσιο αυτό δεν βγήκαμε καταγγελτικά, αλλά κινηθήκαμε σε μια πορεία συναινετική. Γι΄ αυτό και σήμερα έργα που έμεναν ημιτελή, τα ολοκληρώσαμε.
Γι΄ αυτό και σήμερα τα 10.000.000€ δανείων, που είχε αφήσει “κληρονομιά” η “υγιής” διοίκηση που συμμετείχε ο κ. Τσατσαμπάς είναι πλέον 5.000.000€! Γιατί επιλέξαμε συνειδητά να συνεχίσουμε τη λειτουργία του Δήμου και να ανταποκριθούμε με συνέπεια στον όρκο που δώσαμε, ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις που είχε ο Δήμος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ 
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Όσον αφορά μια περαιτέρω αποστροφή που αναφέρεται σε «επιβολή πρόσθετων βαρών στους δημότες», σε «εκχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων» ,σε «αυξημένες συνδρομές» κλπ., πρέπει να τονιστούν τα εξής:
  • Η διοίκησή μας στους 4 από τους 6 προϋπολογισμούς έκανε μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών, όπως και το 2013. Κατά τα άλλα, κάποιοι “ανακαλύπτουν” πρόσθετα βάρη, όταν επί 8 χρόνια που άσκησαν διοίκηση ούτε μια φορά (!) δεν κράτησαν σταθερά τα δημοτικά τέλη, αφού επέβαλαν συνεχείς αυξήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε το 2007 υψηλότερα δημοτικά τέλη και από τους Δήμους των βορείων προαστίων!!! Αυτό λέγεται επιβάρυνση των δημοτών και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα.
  • Αναφορικά με την εκχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων να σημειώσω ότι η δημοτική αρχή αξιοποίησε τον νόμο για τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, έναν νόμο της πρ.υπουργού κας Κατσέλη, η οποία είχε και έχει και σήμερα την ίδια πολιτική ταυτότητα με τον κ. Τσατσαμπά. Ο τελευταίος,  μάλιστα, επιλέγοντας πότε το “κοστούμι” της κεντρικής πολιτικής σκηνής και πότε το “κοστούμι” του αυτοδιοικητικού, έρχεται τώρα να καταγγείλει έναν νόμο που ψήφισε και ο ίδιος μέσα από τις πολιτικές του επιλογές. Και όχι μόνον αυτό. Καταφεύγει και σε ανακρίβειες, όταν μιλά για αυξημένες συνδρομές, αφού ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε πως το Κολυμβητήριο του Δήμου μας είναι από τα ελάχιστα στο λεκανοπέδιο που παρέμειναν ανοιχτάστη διάρκεια του χειμώνα και χωρίς την παραμικρή αύξηση των συνδρομών!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ 
ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ
Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι τα θέματα για τα οποία συζητάμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι πραγματικά εύκολο ορισμένοι να βαφτίζουν το άσπρο μαύρο και να δηλητηριάζουν το δημόσιο διάλογο στην πόλη μας. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Μόνο που πλέον είναι γνωστοί. Γνωστοί για τις τακτικές και τις μεθοδεύσεις τους, να βάζουν τη λάσπη μπροστά από τον ανεμιστήρα σπιλώνοντας ανθρώπους προσωπικότητες και απόψεις. 
Μια υπεύθυνη δημοτική αρχή, όμως, οφείλει να αντιμετωπίζει στο μέτρο του εφικτού τα πραγματικά προβλήματα και να στέκεται δίπλα στους δημότες του, ειδικά στις δύσκολες εποχές, που διανύουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε τις δυνάμεις μας σε αντιπολιτευτικές έριδες, προσπαθώντας να απαξιώσουμε τον αντίπαλο.Οι καιροί απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και κυρίως ένα πνεύμα συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Όσοι δεν το έχουν αντιληφθεί, είναι βέβαιο πως σύντομα θα τεθούν στο περιθώριο, αφού επιμένουν να πολιτικολογούν και να “ανακαλύπτουν” φαντάσματα και σκιές. Η τοπική μας κοινωνία όμως σε πείσμα τους θα προχωρήσει μπροστά, χωρίς αυτούς, όπως το έκανε και στο παρελθόν.
* Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button