Με αφορμή το πεύκο που έπεσε σε παιδική χαρά…
Αλεξάκης Δημήτρης
πρώην δημοτικός σύμβουλος
μέλος της Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”
Δημοτικό αστικό δενδρολόγιο
Με αφορμή το δένδρο (πεύκο) που έπεσε, από το πεζοδρόμιο της οδού Πλαταιών στην παιδική χαρά που βρίσκεται μεταξύ των δρόμων Πλαταιών και Ιεράς Οδού (αλλά και τόσων άλλων σε πολλούς δρόμου της πόλης μας), εκτιμώ ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να σχεδιάσει και να μεριμνήσει με συστηματικό τρόπο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πτώση των δένδρων και ιδιαίτερα πεύκων σε πολυσύχναστους δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία όπως είναι η Στρατάρχου Καραϊσκάκη αλλά και σε χώρους που συναθροίζονται μικροί και μεγάλοι όπως παιδικές χαρές.
Έχουμε δει σε Δήμους που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το θέμα με οργανωμένη παρέμβαση να προχωρούν συλλήβδην στον εύκολο “ακρωτηριασμό” των δένδρων.
Τι μπορεί να γίνει και πώς;
- Αρχικά καταγραφή των δένδρων με ποιοτικά στοιχεία (κωνοφόρα, πλατύφυλλα), που βρίσκονται σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες και παιδικές χαρές με χρήση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), με βάση την υφιστάμενη γεωγραφική διαίρεση της πόλης σε συνοικίες. Ταυτόχρονα με την καταγραφή των δένδρων γίνεται αποτύπωση και των θάμνων. Αποκτούμε πλήρη εικόνα του αστικού πράσινου, στο πλαίσιο ενός θεματικού απαραίτητου ουσιαστικού σχεδιασμού για την πόλη μας.
- Άμεση αντιστήριξη δένδρων, κατόπιν εκτίμησης της επικινδυνότητας για πτώσης ή κοπή σαν έσχατη λύση.
- Ποτέ καρατόμηση έξω από κάθε έννοια κηποτεχνικής γεωπονικής και δασοκομικής παρέμβασης.
- Σε κανένα πεζοδρόμιο μικρότερου του 1,5μέτρων πλάτους δεν δίνεται άδεια να φυτευθεί δένδρο. Για φύτεμα δένδρων θα χρησιμοποιούνται κατά κανόνα οι πρασιές όταν το πλάτος του πεζοδρομίου είναι μικρότερο του 1,50μέτρων. Όπου υπάρχει δυνατότητα, όπως στην Πλαταιών επεκτείνεται κατά πλάτος το πεζοδρόμιο για ανεμπόδιστη κίνηση πεζών και ΑμεΑ.
- Εκρίζωση πρέμνων από τα πεζοδρόμια.
- Μέριμνα για φύτευση σε κοινόχρηστους χώρους και για την αντικατάσταση αριθμητικά όσων δένδρων αφαιρούνται, εφόσον ένα πλήθος από συνθήκες ικανοποιούνται, προκειμένου να έχουμε τη δέουσα συμβολή τους στο μικροκλίμα της συνοικίας.
Για την άμεση καταγραφή προτείνω να γίνει συνεργασία με τα Πανεπιστήμιά μας ΕΚΠΑ και Γεωπονικό, με οποιαδήποτε κόστος, το οποίο είναι κατά πολύ μικρότερο από οποιαδήποτε άλλη λύση. Γιατί πέραν των άλλων θα υπάρχει δυνατότητα να γίνει συνολικός σχεδιασμός ενίσχυσης και βελτίωσης κατά περίπτωση στο αστικό πράσινο της πόλης μας με στόχο τη δημιουργία κατ’ ουσία πράσινων γειτονιών στον Δήμο μας, ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του.
Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης της λειτουργίας της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου μας συνολικά και καθημερινά.
Αυτή είναι μια δράση που απαιτεί χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για ποιοτική περιγραφική και οπτική αποτύπωση και διαχείριση του πράσινου της πόλης μας και πιάνει τόπο και όχι τόσες άλλες “που μας σερβίρουν με αέρα κοπανιστό”!
Είναι δε, μια δράση που θα δώσει τη δυνατότητα διαρκούς πρόσβασης σε τοπικά δεδομένα του αστικού πρασίνου σε κάθε πολίτη και να εκπονηθεί εν τέλει το “δημοτικό δενδρολόγιο”.
Ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο να ακούσουν και να συζητήσουν, αφού ο διάλογος και η διαβούλευση είναι είδος σε ανεπάρκεια στην πόλη μας και στη χώρα μας, για κάποιες πενταετίες!
Η βούληση της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι αποφασιστικής σημασίας!