ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Να γιατί έλεγαν τη στάση τής Παναγίτσας “Περίπτερο”
Η στάση “Περίπτερο”, δίπλα στην Παναγίτσα. Κάτοικος της γειτονιάς εξηγεί το περίεργο όνομα. |
Ο αναγνώστης της εφημερίδας μας, κ. Κώστας Τσαμπούκος, που κατοικεί στον Προφήτη Ηλία, διάβασε το άρθρο της συνέργάτιδάς μας Γωγώς Σούκουλη σχετικά με την ονομασία “Περίπτερο”, στην οποία ακούει η στάση λεωφορείων επί της Ιεράς Οδού, κοντά στην Παναγίτσα. Η κ. Σούκουλη εξέφρασε την απορία σχετικά με το όνομα αυτό, αφού στην περιοχή δεν υπάρχει περίπτερο.
Ο κ. Τσαμπούκος, παλαιός κάτοικος της γειτονιάς, έχει την εξήγηση για το “παράξενο” όνομα της στάσης:
Αγαπητό “Χαϊδάρι Σήμερα”,
Στο φύλλο 86 σελίδα 5 υπάρχει σχόλιο για τη στάση “Περίπτερο” επί της Ιεράς Οδού. Θα ήθελα να πω ότι κατά το έτος 1957 που ήλθα στο Χαϊδάρι, η Ιερά Οδός ήταν ο κύριος δρόμος από τον οποίο διέρχονταν οι συγκοινωνίες που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους του Χαϊδαρίου (η Λ. Αθηνών έγινε μεταγενέστερα).
Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα αυτή η στάση, κοντά στον Ναό της Παναγίτσας, υπήρχε ένα πέτρινο κιόσκι στεγασμένο με πλάκα, για να προστατεύονται οι αναμένοντες τη συγκοινωνία από τη βροχή, το κρύο, αλλά και την ερημιά της εποχής εκείνης (δρομολόγια κάθε 45 λεπτά, κάθε μισή ώρα αργότερα και κάθε 20 λεπτά πολύ αργότερα). Το συγκεκριμένο κιόσκι, λοιπόν, αναφερόταν σαν “περίπτερο” και αυτή η ονομασία διατηρήθηκε για τη στάση μέχρι σήμερα, παρόλο που το πέτρινο κιόσκι έχει γκρεμιστεί.
Την εποχή εκείνη όλοι οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου εξυπηρετούνταν από την Ιερά Οδό (άλλωστε το κέντρο τής πόλης ήταν η οδός Νέας Φωκαίας). Τότε το Δάσος ήταν θέρετρο (εξοχικές κατοικίες ναυτικών) και σημεία αναφοράς του ήταν μόνο η Αγία Παρασκευή και η ιδιωτική σχολή Αυγέρη
Κ. ΤΣΑΜΠΟΥΚΟΣ