ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπαίθριο εμπόριο: Στόχος να μπει τάξη στο χάος

Σε λειτουργία θα τεθεί από τον Φεβρουάριο του 2019 το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για το υπαίθριο εμπόριο. Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη στοχεύει να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα.

Σύμφωνα με το sofokleusin.gr, τον συντονισμό θα έχει ο γ.γ. Εμπορίου, Δημήτρης Αυλωνίτης. Στόχος του νέου πληροφοριακού συστήματος θα είναι η υποστήριξη των φορέων λειτουργίας του υπαιθρίου εμπορίου, δηλαδή των Δήμων και των Περιφερειών. Θα είναι σε θέση πλέον να εφαρμόζουν με μεγαλύτερη ευκολία τα προβλεπόμενα και να συντονίζουν ευχερέστερα τις μεταξύ τους ενέργειες.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι το ΟΠΣ θα αποτελέσει τη βάση, ώστε εξελισσόμενο, να παρέχει στο εγγύς μέλλον ψηφιακές υπηρεσίες στους δραστηριοποιούμενους στο υπαίθριο εμπόριο. Θα συμβάλει στην απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του διοικητικού βάρους στους πολίτες που αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα υπαιθρίως, επ΄ ωφελεία τόσο των ιδίων, όσο και του καταναλωτικού κοινού.

Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα είναι επιβεβλημένο, καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που καθόρισε ο ν. 4264/2014, έχει πάρα πολλά ρυθμιστικά κενά. Δεν αντιμετωπίζει όλες τις καθιερωμένες εδώ και χρόνια μορφές του υπαιθρίου εμπορίου, είναι γεμάτο ασάφειες και σύγχυση ως προς τις αρμοδιότητες των αρμοδίων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το αποτέλεσμα ήταν ταλαιπωρία για τους διοικούμενους, αλλά και για όσους λειτουργούς ήταν επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο χώρος του υπαιθρίου εμπορίου να είναι εντελώς «αχαρτογράφητος». Η Πολιτεία δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δραστηριοποιούμενων στον τομέα αυτό! Ακόμη ούτε τις περιοχές όπου λειτουργούν οργανωμένες αγορές και άλλα σημαντικά στοιχεία, απαραίτητα για μια ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς. Ειδικότερα της διακίνησης κυρίως νωπών και μεταποιημένων διατροφικών προϊόντων και σε μικρότερο βαθμό βιομηχανικών.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button