ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Γιατί κόβονται συστηματικά υγιή δέντρα;”

Το ερώτημα του τίτλου προέρχεται από την αναγνώστρια Β.Κ., όπως και οι φωτογραφίες. Το έστειλε στην εφημερίδα μας με αφορμή πρόσφατη παρέμβαση της Υπηρεσίας Πρασίνου στην πλατεία Αιγίνης.

Γράφει πιο συγκεκριμένα: “Από το πάρκο Λακωνίας και Θερμοπυλών. Παρακαλώ κάντε ένα αφιέρωμα στο θέμα. Να απαντήσουν γιατί συστηματικά κόβουν υγιή δέντρα, που θέλουν 20 χρόνια να αναπτυχθούν”. 

Μεταφέραμε το ερώτημα στην προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πρασίνου, κ. Αναστασία Παράσχου, η οποία μας έδωσε αναλυτική αναφορά για τις δενδροκομικές εργασίες που έγιναν στην πλατεία αυτή, που ακολούθησαν την επισκευή της (βλέπε Επισκευές – εξωραϊσμός σε πλατεία του κεντρικού Χαϊδαρίου).

Η κ. Παράσχου μας είπε ότι το πλαίσιο της παρέμβασης ήταν, πέρα από τις καλλωπιστικές εργασίες, η αφαίρεση επικίνδυνων και η μείωση ύψους. Πιο συγκεκριμένα, κλαδεύτηκε μία πολύ μεγάλη λεύκα που είχε φτάσει τα 25-30 μέτρα ύψος, καθώς είχε υπερβεί το όριο ασφαλείας σε χώρο που συχνάζει πολύς κόσμος και παιδιά. Στην παιδική χαρά κόπηκε μία άλλη λεύκα που είχε σάπιο κορμό.

"Γιατί κόβονται συστηματικά υγιή δέντρα;" 3

Στην ίδια πλατεία είχε γίνει ανανέωση του πράσινου πριν από 10 χρόνια και έγινε το ίδιο τώρα. Μετά από τόσο διάστημα, λοιπόν, κλαδεύτηκαν λιγούστρα και μουριές, κόπηκαν δύο ξερές λεϊλάνδες και αφαιρέθηκαν ξερά από άλλες τρεις. Καθαρίστηκαν ξερά φύλλα από μία πιτσάρδια (φοίνικας). Μειώθηκε το ύψος μίας καζουαρίνας, καθώς ακουμπούσε σε πολυκατοικία.

Επειδή στην εφημερίδα μας φτάνουν πολλά μηνύματα αναγνωστών σχετικά με τη διαχείριση πρασίνου στην πόλη, αντιλαμβανόμαστε ότι στην τοπική κοινή γνώμη υπάρχουν δύο διαμετρικά αντίθετες “τάσεις”: Από τη μία αρκετοί θεωρούν ανεπιθύμητα τα δέντρα και τους θάμνους για διάφορους λόγους (κλείνουν πεζοδρόμια, ρίχνουν φύλλα, φοβούνται τα ψηλά δέντρα), ενώ άλλοι δεν θέλουν να πειράζεται ούτε φύλλο και αντιδρούν ακόμη και σε κλαδέματα -τα οποία ωστόσο κάνουν άνθρωποι με μεγάλη πείρα υπό την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού. Δεν είναι σπάνιες ακόμη και ακραίες αντιδράσεις (είτε κόβεται ένα δέντρο είτε αποφασιστεί να μην κοπεί). Τις τελευταίες ημέρες εργάτης της Υπηρεσίας Πρασίνου δέχτηκε βίαιη λεκτική επίθεση κατά την ώρα της δουλειάς του από συμπολίτη που διαφωνούσε με το κλάδεμά του. (Το ίδιο έχει συμβεί το καλοκαίρι κατά την ώρα του ρεπορτάζ μας κατά ενός υπαλλήλου της Πολιτικής Προστασίας την ώρα που έσβηνε φωτιά στο Άνω Δάσος και το ίδιο λίγο μετά όταν ξεβούλωνε φρεάτιο κλεισμένο από φερτά στη νεροποντή του Αυγούστου). Ας τα δούμε λίγο και αυτά…

Γενικότερα, η Υπηρεσία Πρασίνου έχει μόλις 5 δενδροκόμους για να συντηρούν το πράσινο σε πάρκα – πλατείες – πεζοδρόμια – σχολεία, να κάνουν νέες φυτεύσεις κτλ. Την περίοδο αυτή, για παράδειγμα, γίνονται φυτεύσεις στη νησίδα της Ιεράς Οδού, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσει η μεγάλη παρέμβαση στην πλατεία του Αίθριου.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button