ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Και όμως, το πάρκο των 11 στρεμμάτων ανήκει στον Δήμο Χαϊδαρίου!

Βλέποντας να περνούν όχι τα χρόνια, αλλά οι δεκαετίες, σκέφτεσαι αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις με τη συμπεριφορά του Δήμου Χαϊδαρίου, καθώς το μεγαλύτερό του οικόπεδο μέσα στην πόλη το κοιτάζει από μακριά και με απόλυτη διακριτικότητα… σαν να μην είναι δικό του (και δεν είναι δικό μας σχήμα λόγου). Και όμως σου ανήκει “και με τη βούλα” αγαπητέ Δήμε και άσε τα καμώματα!

Τώρα που η έκταση των 10.908 τ.μ. (πρώην νταμάρι της οδού Μάνης) έχει μετατραπεί πια σε δασάκι με την εθελοντική εργασία των κατοίκων, το επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι κάθε μέρα (μερικοί νομίζουν ότι το δενδροφύτευσε ο Δήμος και λένε μπράβο του…). Θα μπορούσαν ακόμη περισσότεροι να απολαύσουν τη βόλτα τους εδώ, αρκεί να υπήρχαν ένα δυο μονοπάτια, δυο πέργκολες, λίγες πέτρινες μάντρες για αντιστήριξη των πρανών. Τόσα μόνο* χρειάζονται για να γίνει η έκταση αυτή επισκέψιμη και τόπος αναψυχής. Και όμως ο Δήμος Χαϊδαρίου όχι μόνο δεν έχει κάνει το παραμικρό από το 1988 (!) που η Πράξη Εφαρμογής (ένταξη στο σχέδιο) του Άνω Δάσους του το παραχώρησε, αλλά αν θέσεις το ζήτημα αυτό σε δημάρχους και αντιδημάρχους, σου λένε “μα υπάρχει εκκρεμότητα ακόμη στο ιδιοκτησιακό, δεν μπορεί ο Δήμος να μπει εκεί μέσα”. Μπορείς να ακούσεις ακόμη πιο αστεία πράγματα, όπως “κάνετε του κεφαλιού σας οι κάτοικοι εκεί”. Λες και θα έπρεπε όλοι να πειθαρχήσουμε στην αβουλία, την απραξία και την άγνοια της πραγματικότητας και να αφήσουμε το οικόπεδο στην τύχη του.

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” πριν από 3 ακριβώς χρόνια είχε φιλοξενήσει δήλωση του τότε προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαϊδαρίου, τοπογράφου μηχανικού κ. Κώστα Χονδρογιάννη, ότι το πρώην νταμάρι ανήκει “χωρίς αστερίσκους” στον Δήμο Χαϊδαρίου (αξίζει να το διαβάσετε, έχει πολλά στοιχεία). Δυστυχώς και μετά από αυτό ο Δήμος εξακολουθεί στην πράξη να φέρεται με… αποστασιοποίηση από το οικόπεδό του.

Και όμως, το πάρκο των 11 στρεμμάτων ανήκει στον Δήμο Χαϊδαρίου! 3
400 δέντρα και θάμνοι, όλα ποτιζόμενα, προϊόν προσπάθειας 7 ετών των δημοτών, δημιουργούν το μεγαλύτερο εντός αστικού ιστού πάρκο της πόλης. Η παρέμβαση του Δήμου με ήπιες επιλογές θα μπορούσε να πλάσει έναν μικρό παράδεισο.

Για τους λόγους αυτούς ενοχλήσαμε και πάλι τον κ. Χονδρογιάννη, ζητώντας του να μας πει σε πιο στάδιο βρίσκεται το ιδιοκτησιακό και αν έχει αλλάξει κάτι από όσα μας είχε πει το 2017. Ήταν και πάλι απόλυτος. Συγκεκριμένα: “Λέει ο ν. 1337/83 (νόμος Τρίτση): Η κυριότητα των κοινόχρηστων χώρων, σε περιοχές που εντάχθηκαν στο ρυμοτομικό σχέδιο με τις διατάξεις του ν. 1337/1983, περιέρχεται στον αρμόδιο Δήμο μετά την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής. Για το Άνω Δάσος, η Π.Ε. είναι η 2/1987 και κυρώθηκε το έτος 1988. Τυχόν διεκδικήσεις ιδιωτών θεωρούνται ενοχικές αξιώσεις και θα αποζημιωθούν μετά τη δικαστική οδό αναγνώρισης τίτλων και καθορισμό τιμής μονάδος. Ο Δήμος από το έτος 1988 είναι κύριος όλων των κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων και μπορεί να προχωρήσει σε έργα. Τα ανωτέρω είναι σύμφωνα με το κυρωμένο Εθνικό Κτηματολόγιο και δίνω το απόσπασμα.”

Για του λόγου το αληθές, ο τοπογράφος του Δήμου μας έστειλε και το σχετικό αποδεικτικό έγγραφο του Εθνικού Κτηματολογίου (ο χώρος με κόκκινο περίγραμμα):

Και όμως, το πάρκο των 11 στρεμμάτων ανήκει στον Δήμο Χαϊδαρίου! 5

Επίσης είναι στη διάθεσή μας έγγραφο του Εθνικού Κτηματολογίου με τα Στοιχεία Ακινήτου και τα Εγγραπτέα Δικαιώματα.

Αναρωτιόμαστε αν μετά από αυτά θα συνεχιστεί το αναμάσημα των αμφιβολιών για την κυριότητα του χώρου. Ο Δήμος δεν δικαιούται απλώς, αλλά είναι υποχρεωμένος να ασκήσει τα δικαιώματά του. Όσον αφορά τα δικαστήρια για τις αποζημιώσεις, και γι’ αυτά οι κάτοικοι έχουν εφοδιάσει τις υπηρεσίες του Δήμου με αποδεικτικό υλικό για την πραγματική του (χαμηλή) αξία και περιμένουμε την αξιοποίησή του.

* Πέρα από το περιβαλλοντικό και αισθητικό κριτήριο, την επιλογή ήπιων παρεμβάσεων επιβάλλουν και λόγοι ασφάλειας, καθώς πρόκειται για μπαζωμένη έκταση έως βάθος 25 μέτρων, χωρίς νόμιμη μελέτη αποκατάστασης. Επίσης χρειάζεται στήριξη των πρανών με κατάλληλη μέθοδο.

Μενέλαος Χρόνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Προκαταρκτική έρευνα με εντολή Εισαγγελέα, για την υπόθεση του Άνω Δάσους! // – Συνταρακτικό: Όλα γνωστά για το «τεράστιο φαγοπότι» του Χαϊδαρίου, αλλά δεν εισπράχθηκε ούτε ευρώ! // – Ελένη Καμπόλη: Να εισπράξουμε χωρίς χρονοτριβή ό,τι μάς χρωστούν σε γη και χρήμα // – Μακάρι να πούλαγαν το Ελληνικό, όσο αγοράζουν το μπαζωμένο νταμάρι στο Χαϊδάρι!!! // – Στο Χαϊδάρι, πληρώνουμε τον κατιμά για φιλέτο. Ως πότε θα “στραγγίζεται” η χώρα; // Δενδροφύτευση με… αποδέκτη διαμαρτυρίας τον Δήμο! // Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί!

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button