ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί!

Η χαρά μας ήταν μεγάλη το πρωινό του περασμένου Σαββάτου, καθώς είδαμε μια παρέα παιδιών, από αυτά που έκαναν τη μεγάλη δενδροφύτευση στο Πάρκο Πολιτισμού, στο Άνω Δάσος, να επισκέπτονται τον χώρο για να καμαρώσουν τα δέντρα που φύτεψαν. Παιδιά και δέντρα παίρνουν μπόι με την ίδια βιασύνη! 
Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί! 2
Φίλιππος, Σοφία, Χριστίνα, Αναστασία, Αριάνα, Ευφροσύνη, Ουρανία, Μαριβή, Κατερίνα. Τα χέρια τους αποδείχτηκαν “χρυσά”. Όλα τα δέντρα που φύτεψαν έπιασαν και πρόκοψαν. Ένα πάρκο με περισσότερα από 200 δέντρα γεννήθηκε, για να δώσει ζωή και χαρά στην πόλη. Μπράβο παιδιά!
Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί! 4
26 Μαρτίου 2013. Το έργο αρχίζει… 
Τον Μάρτιο του 2013 τα τότε “εκτάκια” του 11ου Δημοτικού Σχολείου του Δάσους μπήκαν στον χέρσο χώρο του Πάρκου Πολιτισμού, και φύτεψαν μικρούλικα δεντράκια. Τώρα, πριν συμπληρωθούν δυο χρόνια, και τα παιδιά και τα δέντρα τους μεγάλωσαν και ομόρφυναν, δίνοντας χαρά σε όλη τη γειτονιά. Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς τους μαθητές φοιτούν στο 5ο Γυμνάσιο.
Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί! 6
Φεβρουάριος 2015. Η Μαριβή και η Ουρανία καμαρώνουν τα δέντρα τους, που μεγαλώνουν με “τρελούς” ρυθμούς.
Η έκταση αυτή, περίπου 11 στρέμματα, μπαζωμένο νταμάρι, ανάμεσα στις οδούς Μάνης και Ακροπόλεως, ανήκει στον Δήμο Χαϊδαρίου. Ωστόσο επί 25 χρόνια κανένας φορέας δεν ενδιαφέρθηκε να την μετατρέψει σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Έτσι πήραν την πρωτοβουλία η Επιτροπή Κατοίκων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δάσους να κάνουν δενδροφύτευση, η οποία υλοποιήθηκε από τους μαθητές. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του ΑΣΔΑ και του τότε προέδρου του Ανδρέα Μποζίκα, του πρώην δημοτικού συμβούλου Κίμωνα Φουντούλη, καθώς και του Διομήδειου Κήπου που έδωσε πολλά από τα φυτάρια. Αρχικά το πότισμα γινόταν από δεξαμενή που παραχώρησε ο ΑΣΔΑ και νερό που ερχόταν από την Πετρούπολη (η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου δεν κατάφερε να στείλει ούτε μία υδροφόρα!). Όμως κατά το προηγούμενο καλοκαίρι το πάρκο απέκτησε με πρωτοβουλία των περιοίκων ολοκληρωμένο ποτιστικό σύστημα και συνδέθηκε με γεώτρηση του ΑΣΔΑ στο Ποικίλο, γεγονός που επέτρεψε την μεγάλη πρόοδο της δενδροφύτευσης. Με πρωτοβουλία των κατοίκων και των παιδιών γίνονται τακτικά κλαδέματα, ξεχορταριάσματα, λιπάνσεις κτλ.
Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί! 8
Μάρτιος 2013. Η Χριστίνα φυτεύει ένα κυπαρισσάκι. 
Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί! 10
Φεβρουάριος 2015. Η Σοφία και η Χριστίνα ποζάρουν δίπλα στο κυπαρίσσι τους. 
Προοδευτικά φυτεύτηκαν κι άλλα δέντρα, με έξοδα και δουλειά των γειτόνων, και έτσι ο χώρος έχει αλλάξει όψη. Στο Πάρκο μεγαλώνουν, λοιπόν, πεύκα, κυπαρίσσια, χαρουπιές, κουτσουπιές, ελιές, κέδροι, καρυδιές, αμυγδαλιές, προύνους, κουκουναριές δάφνες, σκίνα, κουμαριές κ.ά.

Σημαντικό για την ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο του Πάρκου είναι ότι η σημερινή αρχή υποσχέθηκε πως σύντομα θα διαθέσει μηχάνημα για την ισοπέδωση κάποιων σημείων του, ώστε να φυτευτούν πολλά δέντρα και θάμνοι ακόμη. Το οικόπεδο του Δήμου επισκέφτηκε ο αντιδήμαρχος Μόσχος Χουδελούδης, ο οποίος, από όσο θυμούνται οι κάτοικοι, είναι το πρώτο διοικητικό στέλεχος του Δήμου που μπήκε μέσα! Τον συνόδευε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας κ. Θανάσης Μπάρδης, για να εκτιμήσουν τις εργασίες που μπορεί να κάνει ο Δήμος.Σε λίγα χρόνια θα έχει δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος εντός αστικού ιστού χώρος πρασίνου της πόλης μας, χωρίς απολύτως κανένα έξοδο για τον Δήμο, χωρίς τσιμέντα, χωρίς εργολαβίες! Είναι χαρακτηριστικό, ότι για να κατασκευαστεί το ποτιστικό σύστημα εργάστηκαν αφιλοκερδώς ο καθηγητής Γιώργος Σάββας και ο υδραυλικός Βασίλης Κουμαριανός με τη συνδρομή του Γιώργου Μάντζιου, που δεν κατοικούν καν στη γειτονιά. Ακόμη, ο ιδιώτης γεωλόγος Γιώργος Παπαδοκοτσιώλης έκανε δωρεάν γεωφυσική διασκόπηση του μπαζωμένου νταμαριού, με τη βοήθεια του Γιώργου Περδίκη και του Θανάση Βισκαδουράκη.

Ήδη συζητιέται η κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, που θα έχουν και διακοσμητικό ρόλο, με πέτρες που ήδη υπάρχουν στο Πάρκο.

Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί! 12
Φίλιππος, Αναστασία, Αριάνα. Τα “μικρά” της παρέας, σημερινά εκτάκια, 
που είναι οι πιο τακτικοί  επισκέπτες του Πάρκου.
Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί! 14
Σοφία, Χριστίνα, Κατερίνα, δίπλα στη χαρουπιά που “δεν κρατιέται”.
Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί! 16
Τότε…
Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί! 18
…και τώρα.
Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button