ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΔΗΜΟΤΙΚΑ

“Δώστε λύση τώρα στη διαχείριση απορριμμάτων”

 

του Δημήτρη Τσατσαμπά

Σε υγειονομική βόμβα για ακόμη μια φορά εξελίσσεται η συσσώρευση δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στις γειτονιές της Αττικής.

Ο ουσιαστικός λόγος γι’ αυτή την εξέλιξη δεν είναι το πρόσφατο ρήγμα στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά η διαπιστωμένη με απρόβλεπτες συνέπειες, από πλευράς τεχνικής, περιβαλλοντικής και υγειονομικής ασφάλειας ακαταλληλότητα του υπερκορεσμένου πλέον ΧΥΤΑ.

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων είναι τεράστιες, καθώς χρόνια τώρα δεν δίνουν αποτελεσματική και μόνιμη λύση στην διαχείριση των απορριμάτων στην Αττική, άλλοτε υποκύπτοντας στον κίνδυνο του πολιτικού κόστους και άλλοτε αδρανοποιούμενες από τον πόλεμο μεταξύ των συμφερόντων.

Άλλες χώρες, όχι μόνο ανεπτυγμένες, βρίσκονται πολύ μπροστά στο θέμα της περισυλλογής και της επεξεργασίας των απορριμάτων με σημαντικά οφέλη για τον πληθυσμό τους.

Οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής, που έχει την αρμοδιότητα υλοποίησης του σχεδιασμού των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής, είναι πολύ σοβαρές καθώς παρά τα ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κονδύλια που υπάρχουν, με την επιλογή του πράγματι “πιο δίκαιου και πιο οικολογικού τρόπου συλλογής απορριμμάτων” μέσω Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, δεν έχει να επιδείξει ως σήμερα καμία εξέλιξη στην πρόοδο του νέου σχεδιασμού.

Μεγάλη ευθύνη επίσης φέρουν και οι διοικήσεις των δήμων που ”βολεύονται” προσωρινά από τον ΧΥΤΑ στη Φυλή χωρίς να συνεισφέρουν στην οριστική και ωφέλιμη για όλους λύση του προβλήματος.

Φτάσαμε λοιπόν για ακόμη μια φορά να απειλείται η υγεία των κατοίκων της Αττικής και να γίνεται αγώνας δρόμου για την επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ μέχρι το επόμενο ατύχημα, με πολύ υπαρκτό όμως τότε τον κίνδυνο να κλείσει και να μην επαναλειτουργήσει.

Η υπομονή και η ανοχή έχει εξαντληθεί προ πολλού. Επιβάλλεται αυτή τη φορά από τους έχοντες την ευθύνη και την αρμοδιότητα να πάρουν αποφάσεις τώρα και να δώσουν λύσεις άμεσα γιατί με τη δημόσια υγεία κανείς δε δικαιούται να ολιγωρεί, και πολύ περισσότερο να παίζει παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων ή συμφερόντων…

Για το δήμο μας το Χαϊδάρι δυστυχώς η κατάσταση στην καθαριότητα είναι απαράδεκτη ανεξαρτήτως των παραπάνω προβλημάτων. Με τη σημερινή διοίκηση δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει κάτι προς το καλλίτερο, αφού στις διαμαρτυρίες-καταγγελίες μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και γενικότερα, η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι το Χαϊδάρι είναι από τους πιο καθαρούς δήμους!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button