ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κορύφωση των κινητοποιήσεων του Δήμου Χαϊδαρίου με συγκέντρωση και πορεία – Φωτογραφίες και βίντεο

Κορύφωση σήμερα Κυριακή 21 Απριλίου της προσπάθειας ανάδειξης των προβλημάτων που δημιουργεί στον Δήμο και την τοπική κοινωνία η ψαλιδισμένη χρηματοδότηση από το κράτος, με την συγκέντρωση πορεία που οργάνωσε ο Δήμος Χαϊδαρίου, με τη συμμετοχή δημοτικών παρατάξεων και φορέων της πόλης. Την κινητοποίηση αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο με σύνθημα “Όλη η πόλη μια φωνή”.

Με συνθήματα «Εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας», «Όλη η πόλη μια φωνή, για μας και τα παιδιά μας καλύτερη ζωή», «Ζητάμε λεφτά και προσωπικό, όχι άλλα βάρη στο λαό» εκατοντάδες κάτοικοι του Χαϊδαρίου «ξεσηκώθηκαν» σήμερα συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου με σύνθημα «Όλη η πόλη μια φωνή για την ικανοποίηση των αναγκών μας». Είχαν προηγηθεί 7 Λαϊκές συνελεύσεις στις συνοικίες της πόλης και δηλώσεις υποστήριξης από μαζικούς φορείς.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο. Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν η Αγγελική Γκούσκου από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, ο Γιώργος Σιδέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν» και ο Βασίλης Τσίτσος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής των «Πολιτών σε Δράση».

Κορύφωση των κινητοποιήσεων του Δήμου Χαϊδαρίου με συγκέντρωση και πορεία - Φωτογραφίες και βίντεο 3

Η Α. Γκούσκου ανέφερε ότι οι Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων της πόλης πήραν από το κράτος, ως πρώτη δόση, για 43 σχολικές μονάδες με 6.500 μαθητές, το ποσό των 98.580 ευρώ. Την ίδια στιγμή, όπως κατήγγειλε, σε ένα τυπικό 12θέσιο σχολείο, ανά δίμηνο, ο φωτισμός του κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ και η θέρμανσή του έφτασε το 2023 στα 1,35 ευρώ το λίτρο.

Ο Γ. Σιδέρης αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική που μετατρέπει το δημόσιο νοσοκομείο σε κερδοσκοπικό ίδρυμα που εμπορεύεται τον ανθρώπινο πόνο και τη σχέση γιατρού-ασθενούς σε μια απλή εμπορική συναλλαγή. Όπως κατήγγειλε «στο “Αττικόν” τα τελευταία χρόνια έχει γίνει καθεστώς η ελαστική εργασία, ετοιμάζονται να απολύσουν δεκάδες συμβασιούχους και εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έχει γίνει καθεστώς η αλλαγή και μετακίνηση από τμήμα σε τμήμα, για να βουλώνονται οι τρύπες της υποστελέχωσης, έχουν γίνει καθεστώς τα ράντζα και η νοσηλεία σε διαδρόμους και σε φορεία καταργώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Ο ομιλητής ζήτησε από τους συγκεντρωμένους κατοίκους να σώσουν το νοσοκομείο τους, να διεκδικήσουν προσλήψεις σε αυτό, να ενισχυθούν τα ΚΥ και να ξανανοίξει το «Λοιμωδών» ως σύγχρονο, πλήρες, δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση, Βασίλης Τσίτσος, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι ο Δήμος έχει έρθει σε κακή κατάσταση λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης, αλλά και της ανεπάρκειας των δημοτικών αρχών τα τελευταία 20 χρόνια. Θαύματα δεν γίνονται, τόνισε, αλλά με αγώνα και δουλειά θα τα καταφέρουμε.

Καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής

Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, εκλεγμένος με την «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο Μ. Σελέκος τόνισε στην αρχή πως η κινητοποίηση, που περιελάμβανε συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο και πορεία στην πλατεία Ηρώων, ήταν αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας λαϊκών συνελεύσεων και δημιουργικής επαφής με τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της πόλης όπου καταγράφηκαν απόψεις και αιτήματα.

Κορύφωση των κινητοποιήσεων του Δήμου Χαϊδαρίου με συγκέντρωση και πορεία - Φωτογραφίες και βίντεο 5

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική που έχει ως συνέπεια την ακρίβεια που «εξατμίζει» στα μέσα του μήνα το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της Ενέργειας, την ανεργία, τη φτώχεια, τους πλειστηριασμούς κατοικιών, την Υγεία που από δικαίωμα γίνεται πολύ ακριβό εμπόρευμα. Αναφέρθηκε και εκείνος στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου «Αττικόν», στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της πόλης, όπως είναι τα αδιάβατα και επικίνδυνα πεζοδρόμια, η μόλυνση του περιβάλλοντος, τα πλημμυρικά φαινόμενα, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη συχνής συγκοινωνίας, η ανάγκη φροντίδας του πράσινου κ.ά.

Επίσης, έκανε αναφορά στην υποχρηματοδότηση του Δήμου Χαϊδαρίου, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση «αρνείται να χρηματοδοτήσει τον δήμο μας, όπως και όλους τους δήμους, ακόμα και με τους θεσμοθετημένους πόρους. Αντί για 14,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που πρέπει να δίνονται, δίνουν μόνο 5,8 εκατομμύρια, ποσό που δεν φτάνει ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Έχουμε περικοπή 65%. Αντί για 100, παίρνουμε 35, δηλαδή, το 1/3. Κανονική κλεψιά χρημάτων». Την ώρα, που, όπως είπε, με βάση «το ήδη λειψό οργανόγραμμα λείπουν σήμερα πάνω από 156 μόνιμοι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές προσωπικό σε βασικές υπηρεσίες του δήμου». 

Εξάλλου, όπως τόνισε, η κυβέρνηση επιβάλλει «νέα χαράτσια, όπως το “τέλος ταφής” που κάθε χρόνο επιβαρύνει τον δήμο με 500.000 ευρώ, ενώ οι χρηματοδοτήσεις για έργα αυτεπιστασίας, όπως πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, μικρά έργα στις γειτονιές, για τα σχολεία, τον πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική, την πυρασφάλεια, την προστασία του πρασίνου κ.α. είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και έχουν ως σκοπό να επιβάλουν στους δήμους να φορολογήσουν ακόμα περισσότερο τους δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, των τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς, των συνδρομών για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό και, γενικά, να μειώσουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα μέσω τοπικών τελών και φόρων», όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι πολλοί δήμοι έχουν ήδη υλοποιήσει αυτή την κατεύθυνση, αλλά «εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή τη λογική. Αρνούμαστε να μεταφέρουμε νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων που πληρώνουν συνεχώς τα “σπασμένα”. Γι’ αυτό και είχαμε μειώσει τα δημοτικά τέλη σε πολλές κατηγορίες συνανθρώπων μας».

Καταλήγοντας ο Μιχάλης Σελέκος κάλεσε τους κατοίκους να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, μαζί με τη δημοτική αρχή:

– Να αποδοθούν στον Δήμο Χαϊδαρίου στο σύνολό τους οι θεσμοθετημένοι οικονομικοί πόροι που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

– Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών σχολικών μονάδων καθώς χρειάζονται συντηρήσεις, επισκευές, αντισεισμικοί έλεγχοι, κάλυψη με επιπλέον καθαρίστριες, φύλακες για να ανοίγουν τα απογεύματα, προσωπικό για δημιουργική απασχόληση. Η κρατική χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών φτάνει μόνο και μόνο για τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.

– Να δοθεί χρηματοδότηση για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών, αλλά και για όσους θέλουν να βρουν μια δημιουργική διέξοδο. Αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση των δημοτικών υποδομών που χρησιμοποιούν χιλιάδες συμπολίτες μας.

– Να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης, οι οποίες θα καλύψουν τις πολλές κενές οργανικές θέσεις και θα επιτρέψουν την πολύ καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο χαιρετισμός του δημάρχου Ικαρίας, Φανούρη Καρούτσου
στην κατάληξη της πορείας στην Πλατεία Ηρώων.

– Να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα (κεντρικός αγωγός στη λεωφόρο Αθηνών – Δάσος – Αφαία – Στρατόπεδο).

– Να παραχωρηθούν στον δήμο τα 220 στρέμματα στον Σκαραμαγκά, τα 66 στρέμματα στο Στρατόπεδο, η πρώην Γιορτή Κρασιού και το Πάρκο Νεολαίας (Θεαθήναι) για να λειτουργήσουν ως ελεύθεροι χώροι ξεκούρασης, αναψυχής και ήπιων χρήσεων Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ούτε να το σκεφτούν ότι μπορεί να εγκατασταθεί μονάδα LNG στον Σκαραμαγκά.

– Να δοθεί χρηματοδότηση για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας (παλαιό Δημαρχείο, διατηρητέο οδού Κύπρου κ.λπ.).

– Να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του τεράστιου κυκλοφοριακού φόρτου που δέχεται καθημερινά η πόλη μας και να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τη δημιουργία σταθμού Μετρό στο Χαϊδάρι καθώς και την υπογειοποίηση της λεωφόρου Αθηνών, που διασχίζει και χωρίζει την πόλη μας, με σοβαρούς κινδύνους για τους πολίτες.

– Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ορεινών όγκων (Όρος Αιγάλεω, Ποικίλο Όρος, Σχιστό) από καταπατητές και να μπει εμπόδιο σε κάθε είδους σχέδια για «επενδύσεις» από επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην συγκέντρωση πήρε μέρος σύσσωμη η δημοτική αρχή, η παράταξη “Χαϊδάρι Ξανά” με τον επικεφαλής της Βαγγέλη Ντηνιακό και η παράταξη “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” με τον επικεφαλής της Βασίλη Τσίτσο, που απηύθηνε και χαιρετισμό.

Παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα και αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θοδωρή Χιώνη και Θέμη Γκιώνη. Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Ικαρίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Φανούρης Καρούτσος.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, το Σωματείο Εργαζομένων «Αττικού» Νοσοκομείου, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ «Δαφνί», ο Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ «Δρομακαΐτειο», το Παράρτημα Χαϊδαρίου – Αιγάλεω – Αγ. Βαρβάρας του Συνδικάτου Οικοδόμων, τα Παραρτήματα Χαϊδαρίου – Αιγάλεω – Αγ. Βαρβάρας των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΕ, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, οι Σύλλογοι Γονέων 1ου, 4ου, 7ου, 9ου, 14ου, Δημοτικών Σχολείων, 3ου Γυμνασίου, 2ου Λυκείου, ο Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου (μέλος ΟΓΕ), ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Χαϊδαρίου. Παραβρέθηκαν, τέλος, εκπρόσωποι των Εξωραϊστικών Συλλόγων Άνω Αφαίας και Κάτω Αφαίας, η «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ», o Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου, οι Σύλλογοι Θεσσαλών, Δαφνίου, Πυργούσων και ο ΑΣ Αχιλλέας Χαϊδαρίου.

Φωτογραφίες: Χαϊδάρι Σήμερα, Γιώργος Μαλιώτης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button