ΘΕΜΑ

Εργοστάσια “φαντάσματα” – Φωτογραφικό οδοιπορικό του Γιάννη Μπεχράκη στην Ελλάδα

O αείμνηστος φωτογράφος του Reuters, Γιάννης Μπεχράκης*, σε ένα οδοιπορικό 2.500 χιλιομέτρων από την Αθήνα στη Βόρεια Ελλάδα και πίσω μέχρι την Πελοπόννησο, απαθανάτισε τα απομεινάρια της άλλοτε ακμάζουσας ελληνικής βιομηχανίας. Το τοπίο συνθέτουν εικόνες ερήμωσης, εγκατάλειψης και μαρασμού, καθώς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες εκατοντάδες εργοστάσια έχουν κλείσει.

«Εκατοντάδες εργοστάσια έχουν κλείσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για διάφορους λόγους, όμως η οικονομική κρίση έβαλε την ταφόπλακα της βιομηχανικής εποχής στην Ελλάδα», τονίζει ο καλλιτέχνης, ο οποίος ταξίδεψε από την Αθήνα προς την Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στην Πελοπόννησο, διανύοντας 2.500 συνολικά χιλιόμετρα για να ολοκληρώσει το έργο του.

Image 1

Τα εργοστάσια στη χώρα είναι συνυφασμένα με την προοπτική της ανάπτυξης και της εξέλιξης της οικονομίας, καθώς προσφέρουν θέσεις εργασίας και οι άνθρωποι δεν αναγκάζονται να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου συνειδητοποίησα την παρακμή της ελληνικής βιομηχανίας», σχολιάζει ο φωτογράφος, ενώ εξηγεί πως ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Λάρισα, όπου πλέον ξεχωρίζουν μόνο οι σκουριασμένες πύλες και τα σημάδια που έχουν αφήσει οι καταληψίες. Σε μια δερμάτινη πολυθρόνα στο γραφείο του διευθυντή κάποιος είχε γράψει: Παρακαλώ, βοηθήστε.

Image 2

Εκατοντάδες εργοστάσια στη χώρα έχουν κλείσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για διάφορους λόγους

Image 3

«Στη Θεσσαλονίκη, ένα τεράστιο εργοστάσιο ξυλείας καταστράφηκε από αρχαιοκάπηλους αλλά και τις καιρικές συνθήκες, ενώ ένα άλλο θύμιζε σκηνή από την ταινία “I am legend” με πρωταγωνιστή τον Will Smith. Έξω από την Ξάνθη, συνάντησα ένα ακόμη ερειπωμένο εργοστάσιο. Δίπλα από κάποια γκράφιτι που ήταν ζωγραφισμένα στον τοίχο, ένας μετανάστης που ίσως ζούσε για κάποιο διάστημα εκεί, εν ονόματι Abdi, είχε γράψει τα ονόματα γερμανικών πόλεων.»

Image 4

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου προς την Πελοπόννησο, περιπλανήθηκα στη Στερεά Ελλάδα προκειμένου να αντικρίσω από κοντά την άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανική ζώνη. Τα απομεινάρια της Izola, της μεγάλης εταιρείας παραγωγής οικιακών συσκευών, βρίσκονται ακόμα σε περίοπτη θέση», σημειώνει ο κ. Μπεχράκης.

Image 5

«Η τελευταία μου στάση ήταν στην Ελευσίνα. Εντύπωση μου προκάλεσε ένα εγκαταλελειμμένο ελαιοτριβείο που έκλεισε τη δεκαετία του ’90. Μια σκισμένη ελληνική σημαία κυμάτιζε δίπλα από τη σκουριασμένη πύλη», καταλήγει.

Εργοστάσια φαντάσματα - Τα απομεινάρια της ελληνικής βιομηχανίας . Η σκουριασμένη πύλη ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας, που έκλεισε το 1995, κοντά στη Λάρισα, στη Θεσσαλία.

REUTERS / YANNIS BEHRAKIS
Η σκουριασμένη πύλη ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας,

που έκλεισε το 1995, κοντά στη Λάρισα, στη Θεσσαλία.

Εργοστάσια "φαντάσματα" - Φωτογραφικό οδοιπορικό του Γιάννη Μπεχράκη στην Ελλάδα 9

REUTERS / YANNIS BEHRAKIS
Το εσωτερικό ενός εγκαταλελειμμένου εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας,

που έκλεισε το 1995, κοντά στη Λάρισα, στη Θεσσαλία.

Εργοστάσια "φαντάσματα" - Φωτογραφικό οδοιπορικό του Γιάννη Μπεχράκη στην Ελλάδα 11

REUTERS / YANNIS BEHRAKIS
Εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας,

που έκλεισε το 1995, κοντά στη Λάρισα, στη Θεσσαλία.

Εργοστάσια "φαντάσματα" - Φωτογραφικό οδοιπορικό του Γιάννη Μπεχράκη στην Ελλάδα 13

REUTERS / YANNIS BEHRAKIS
Σπασμένη πινακίδα στο πάτωμα ενός εγκαταλελειμμένου του εργοστασίου μαρμάρου,

το οποίο έκλεισε το 2006, κοντά στη Λάρισα, στη Θεσσαλία.

Εργοστάσια "φαντάσματα" - Φωτογραφικό οδοιπορικό του Γιάννη Μπεχράκη στην Ελλάδα 15

REUTERS / YANNIS BEHRAKIS
Η είσοδος στα γραφεία του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου μαρμάρου.

Image 6
Image 7
Image 8
Image 9
Image 11
Image 13
Image 15
Image 16
Image 17
Image 18
Image 19

πηγή: reuters

* Ο Γιάννης Μπεχράκης (1960 – 2 Μαρτίου 2019) ήταν Έλληνας φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.

Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Στη διάρκεια της καριέρας του είχε καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου, την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ως επικεφαλής της ομάδας φωτογράφων του πρακτορείου Reuters είχε βραβευθεί το 2016 με το βραβείο Πούλιτζερ.

Απεβίωσε στις 2 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 59 ετών

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button