ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση νέου βιβλίου του Κώστα Λάμπου: “Κοινωνική αν-Ισότητα και Αταξικός Ουμανισμός”

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΥΚΚΙΔΑ και το ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Κώστα Λάμπου με τίτλο:

Κοινωνική αν-Ισότητα και Αταξικός Ουμανισμός
Ένα δοκίμιο Πολιτικής Φιλοσοφίας της Πράξης

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

Φώτης Καγγελάρης,
Δρ. Ψυχοπαθολογίας Univ. de Paris, Συγγραφέας

Στέργιος Μπαμπανάσης,
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γιάννης Χάλαρης,
Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 και ώρα 18.00 στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, Σόλωνος & Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια.

Περί Κοινωνικής αν-Ισότητας και αταξικού Ουμανισμού

Κώστας Λάμπος

“Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει,
αλλά μια φωτιά που πρέπει ν ανάψει”, Πλούταρχος

Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας”, Αλμπέρ Καμύ

Η πολιτική φιλοσοφία, η κοινωνική και η οικονομική θεωρία των νεότερων χρόνων από τους θεμελιωτές τους και μέχρι σήμερα και με ελάχιστες εξαιρέσεις, αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό τους φυσικούς νόμους που εξηγούν την ύπαρξη του Σύμπαντος και την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής, αλλά και τους νόμους κίνησης των κοινωνιών.

Αντ’ αυτού εστίασαν, ως φιλελευθερισμός και νεοφιλελευθερισμός, όπως και ως κλασικισμός και νεοκλασικισμός, στην υπεράσπιση της ατομικής ιδιοκτησίας, ως την πεμπτουσία, τάχα, της ατομικής ελευθερίας, γεγονός που τους ανάγκασε να αγνοήσουν, ακόμα και να αορατοποιήσουν την ανθρώπινη κοινωνία, ως υποκειμένου δημιουργίας του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξουν σε θρησκευόμενες, διαπλεκόμενες και αλληλοσπαρασσόμενες ιδεολογίες του κεφαλαίου. Αυτή η επιλογή τους τις οδήγησε στην στείρα υπεράσπιση της κοινωνικής ανισότητας, γεγονός που τις έφερε σε αντίθεση με τις δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού.

Αντίθεση στρατηγικής σημασίας που γέννησε την ανάγκη νέας σύγχρονης αναζήτησης εναλλακτικής στρατηγικής για την έξοδο της ανθρωπότητας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας αναζήτησης ξαναφέρνει στην επιφάνεια τη διαχρονική στρατηγική της εργαζόμενης ανθρωπότητας για έναν κόσμο της κοινωνικής ισότητας, ο οποίος στον 21ο αιώνα και χάρη στις σύγχρονες επιστήμες και τεχνολογίες υπό τον έλεγχο, βέβαια, της εργαζόμενης κοινωνίας/ανθρωπότητας, παίρνει σταδιακά το περιεχόμενο, την μορφή και τις διαστάσεις ενός Αταξικού Οικουμενικού Ουμανισμού. Ένα βιβλίο έντιμο και καθαρό που τολμά τομές στην σκέψη και στην δράση.

ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ. Ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν εκτός από εκείνους που μας θέλουν άλαλους, κωφούς, τυφλούς και δούλους ‘θείων σκιάχτρων’ και άπληστων μικρών και μεγάλων αφεντικών. Σας περιμένουμε.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button