ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Απόδραση στο Χαϊδάρι: Με ταχύτητα φωτός η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς, ενώ “σφυρίζουν αδιάφορα” για την διάλυση των Τμημάτων

Ας ξεκινήσουμε από τα καλά νέα. Ο νεαρός αστυνομικός που τραυματίστηκε κατά την “κινηματογραφική” απόδραση τριών κρατουμένων από το ΑΤ Χαϊδαρίου είναι καλά στην υγεία του. Κατά τα άλλα, η Υπηρεσία αντέδρασε άμεσα όσον αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο των δύο αστυνομικών, που εκτελούσαν υπηρεσία το απόγευμα της Κυριακής 11/9, αλλά ποιεί την νήσσαν για την “κατεδάφιση” των Αστυνομικών Τμημάτων, η οποία προχωρά ακάθεκτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο 22χρονος αστυφύλακας που εκτελούσε χρέη Αστυνομικού Υπηρεσίας προσπάθησε να ανακόψει τη φυγή των κρατουμένων, που προηγουμένως είχαν επιτεθεί στον ίδιο και τον φρουρό, “βουτώντας” από το παράθυρο μέσα στο αυτοκίνητο, για να τραβήξει το χειρόφρενο. Όμως αυτοί τον χτύπησαν, πάτησαν γκάζι και τον πέταξαν έξω, με αποτέλεσμα να υποστεί ελαφρά τραύματα και εκδορές. Μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για εξετάσεις και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες.

Ο λαλίστατος για τα καλά και “πιασιάρικα” υπουργός ΠΡΟΠΟ, κ. Θεοδωρικάκος, δεν έκανε καμία δήλωση για το συμβάν, αλλά η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη στα χαμηλόβαθμα στελέχη και τον κόσμο της αστυνομίας, που βλέπουν ότι είναι άμεσες οι υπηρεσιακές ενέργειες για ΕΔΕ (η οποία προβλέπεται φυσικά για τέτοια περιστατικά) αλλά δεν βλέπουν καμιά υποστήριξη από την Πολιτεία και την ηγεσία της ΕΛΑΣ στις εκκλήσεις τους για ενίσχυση των Τμημάτων, που έχουν καταντήσει ΑΤ “φαντάσματα”, με ό,τι σημαίνει αυτό: κούραση, φθορά, διαρκής έκθεση στα παράπονα του κόσμου για την έλλειψη αστυνόμευσης, σχεδόν εξαφάνιση των τοπικών περιπολιών πρόληψης του εγκλήματος κοκ.

Αυτή η τακτική της ηγεσίας, που είναι κοινωνικά βλαβερή και υπηρεσιακά καταστροφική, δεν πρέπει να υποβληθεί σε ΕΔΕ; Και -κυρίως- δεν είναι ποινικά ελέγξιμη η πολιτική ηγεσία για τη φοβερή υποστελέχωση και εν τέλει τη διάλυση των Τμημάτων; Οι εισαγγελείς, από τη μεριά τους, είναι ενήμεροι αλλά ούτε από εκεί έρχονται ενέργειες ελέγχου της μείωσης της αστυνόμευσης στις γειτονιές (βλέπε Στον εισαγγελέα η ελλιπής αστυνόμευση στην περιοχή μας! – Μας φλόμωσε “επικοινωνία” ο υπουργός)

Βλέπουμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά να μεταφέρονται όλα τα βάρη και οι πειθαρχικές ευθύνες στους “κάτω”, για “να βγουν λάδι” οι από πάνω…

Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, έμπειροι αστυνομικοί επισημαίνουν μεν ότι ο αξιωματικός υπηρεσίας θα μπορούσε να καλέσει ενίσχυση από την Άμεση Δράση, προκείμενου να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια η διαχείριση των τριών και όχι μόνο από τον ίδιο και τον φρουρό, αλλά αυτό ήταν θέμα εκτίμησης της στιγμής, καθώς οι δύο από τους πρωταγωνιστές της επίθεσης δεν διώκονταν και επρόκειτο να ελευθερωθούν.

Στο σημείο αυτό μπαίνει μία άλλη παράμετρος: Η πλήρης ακαταλληλότητα των υποδομών του ΑΤ Χαϊδαρίου. Το έχουμε γράψει και άλλες φορές ότι ολόκληρο το κτήριο είναι πλήρως ακατάλληλο, αλλά ειδικότερα το κρατητήριο δεν πληροί καμία προδιαγραφή. Είναι ένας εξαιρετικά περιορισμένος χώρος και κυρίως δεν έχει προθάλαμο που να κλειδώνει, ώστε να γίνεται με ασφάλεια η διαχείριση των κρατουμένων. (Βλέπε Το κτήριο της Αστυνομίας στο Χαϊδάρι μαρτυρά όλη την αλήθεια…)

Το θέμα των υποδομών των αστυνομικών τμημάτων της ευρύτερης περιοχής μας έχει θέσει κατ’ επανάληψη με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, κ. Γιώργος Σταματάκης, αλλά “στου κουφού την πόρτα”…

Όσο για τον φυγόδικο δραπέτη, καταζητείται και αργά ή γρήγορα ή θα συλληφθεί ή θα παραδοθεί.

Μ.Χ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: “Μην “πυροβολείτε” τον αστυνομικό της γειτονιάς: Είδος υπό εξαφάνιση!”  //  Σημεία και τέρατα καταγγέλλουν οι αστυνομικοί: Περιπολικά φαντάσματα τα βράδια και πρωτοφανής εξαπάτηση!!! // Καθημερινό μπαράζ διαρρήξεων 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button