ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Συνωστισμός στην Ακρόπολη: Η κρουαζιέρα κάνει απόβαση στον Ιερό Βράχο

Ο συνωστισμός στην Ακρόπολη διαρκώς χειροτερεύει, καθώς η Αθήνα αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών. Φυσικά το πρώτο αρχαιολογικό μνημείο που σπεύδουν να επισκεφθούν είναι ο Ιερός Βράχος. Ενώ λοιπόν η τουριστική κίνηση κορυφώνεται ενόψει του καλοκαιριού, στην Ακρόπολη σημειώνεται το αδιαχώρητο. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επισκέπτες υφίστανται μία αδιανόητη ταλαιπωρία περιμένοντας για ολόκληρες ώρες σε τεράστιες ουρές και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ και ο αρχαιολογικός χώρος κινδυνεύει.

Από την μία ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και λοιποί φορείς επευφημούν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και από την άλλη η Πολιτεία βρίσκεται απροετοίμαστη απέναντι σε ένα καλοκαίρι που θα φέρει ρεκόρ επισκεπτών την Ελλάδα. Σύμφωνα με πολλές έρευνες το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να επισκεφτούν τη χώρα μας περισσότεροι τουρίστες από κάθε άλλη χρονιά. Ωστόσο ήδη, πριν ξεκινήσει καλά-καλά η σεζόν, το ιστορικό μνημείο της Ακρόπολης δέχεται τεράστια πίεση, από τον όγκο των τουριστών που την επισκέπτονται καθημερινά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από τους διεθνείς οργανισμούς στο ότι ποτέ δεν έχει κατατεθεί για την Ακρόπολη Σχέδιο Διαχείρισης Ροής των Τουριστών. Αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο, και μάλιστα σε συνάρτηση με τον ευρύτερο σχεδιασμό διαχείρισης των αρχαιολογικών τόπων και της πόλης της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, η διαχείριση του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών πρέπει να ρυθμιστεί με την κατανομή της ροής των επισκεπτών, ακόμη και αν αυτό στενοχωρήσει τους πράκτορες των κρουαζιερόπλοιων που καταφθάνουν σωρηδόν στον Πειραιά.

Συνωστισμός στην Ακρόπολη: Η κρουαζιέρα κάνει απόβαση στον Ιερό Βράχο 3
Ο συνωστισμός στην Ακρόπολη είναι βασανιστικός κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.

Το θέμα αυτό εξαρχής το έθετε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, μόνο που η Υπουργός κώφευε και κωφεύει και στις υποδείξεις των αρχαιολόγων και της Unesco και του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς για κάποιο λόγο.

Ιδιαιτερα ενδιαφέρον είναι το κάλεσμα που απευθύνει ο ΣΕΑ στην Ακρόπολη: 

“Καλούμε τους πολίτες να επισκεφθούν αυτές τις ημέρες την Ακρόπολη, να περάσουν από τα εκδοτήρια και να διαπιστώσουν, μεταξύ άλλων, την ταλαιπωρία χιλιάδων επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα, που οφείλεται στην απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στις συνεχείς βλάβες του ανελκυστήρα που δεν σχεδιάστηκε ειδικά για την Ακρόπολη, όπως είναι το αυτονόητο, και στην κατηγορηματική άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ να ελέγξει τις ροές επισκεπτών με προκαθορισμένες ώρες επισκέψεων (ραντεβού), όπως γίνεται σε όλα τα σημαντικά μνημεία και μουσεία της Ευρώπης, μόνο και μόνο επειδή αυτό δεν το θέλουν οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες που ελέγχουν την κρουαζιέρα.

Ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες ταλαιπωρούνται καθημερινά και δημιουργούνται κίνδυνοι βλάβης των μνημείων και ασφάλειας των χιλιάδων επισκεπτών, λόγω του συνωστισμού και της αδυναμίας ελέγχου των υψηλών ροών”.

Συνωστισμός στην Ακρόπολη: Η κρουαζιέρα κάνει απόβαση στον Ιερό Βράχο 5
Συνωστισμός στην Ακρόπολη, λίγα τα τουρνικέ.

Συνωστισμός στην Ακρόπολη: Γράφει ο Κρίτων Πιπεράς, Πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο ξεναγός Κρίτων Πιπεράς, αναφέρεται -στις 15 Μαΐου- σε 4.000 απόλυτα δυσαρεστημένους επισκέπτες. “Νιώθω ντροπή που οι ξεναγοί προσπαθούμε δεκαετίες τώρα να καλύψουμε την ανικανότητα υπουργών, “υπευθύνων”, να απαλύνουμε τις κακές εντυπώσεις ενός ανίκανου κράτους. Μιαμισι ώρα στην ουρά για να μπούμε στην Ακρόπολη και άλλη μιαμιση ώρα να να φτάσουμε στον Παρθενώνα.

Δεν υπάρχει χρόνος για ξενάγηση που οι επισκέπτες έχουν πληρώσει. Η ουρά φτάνει στην Δ. Αρεοπαγίτου και μεγαλώνει. Αν δεν έχετε ιδέα πως να το διαχειριστείτε, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ! Κάνετε τεράστια ζημιά στη χώρα και τον τουρισμό. Λύσεις υπάρχουν. Τις προτείνουμε κάθε χρόνο. Σοβαρευτείτε πριν θρηνήσουμε θύματα!” λέει.

Οι συνάδελφοί του αναρωτιούνται τι θα γίνει μόλις γεμίσει ο Πειραιάς με κρουαζιερόπλοια και το πως θα αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο πρόβλημα η πολιτεία ενόψει εκλογών.

Συνωστισμός στην Ακρόπολη: Η κρουαζιέρα κάνει απόβαση στον Ιερό Βράχο 7
Για τους πιο ηλικιωμένος ο συνωστισμός στην Ακρόπολη μπορεί να γίνει και επικίνδυνος.

Προβλήματα ξανά με τουαλέτες και αναβατόριο 

«Οι τουαλέτες στην Ακρόπολη είναι ανεπαρκέστατες, δημιουργούνται και εκεί ουρές. Φανταστείτε ένας άνθρωπος να περιμένει μισή ώρα για να πάει τουαλέτα, πρέπει να κοιτάξουμε την καθαριότητα και το αναβατόριο να λειτουργεί. Χθες συνάδελφός μου είπε ότι είχε πελάτη ΑΜΕΑ και δε λειτουργούσε το αναβατόριο» δήλωσε στο Star o κ. Πιπεράς.

Βλέπε και «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων»

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button