ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Η μόνη βάση συζήτησης: Τα “μπλε” γήπεδα ανήκουν στον Δήμο και στους κατοίκους

Ο Δήμος δημιουργεί νέο τμήμα τένις αρχαρίων και ο Αθλητικός Όμιλος Αντισφαίρισης αντιδρά.

Το θέμα της χρήσης των 3 «μπλε» δημοτικών γηπέδων τένις παραμένει εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια στην τοπική επικαιρότητα, με το «θερμόμετρο να ανεβαίνει» μετά από το Δελτίο Τύπου του ΑΟΑΧ, το οποίο δημοσιεύσαμε την προηγούμενη Πέμπτη. Η ζήτηση για αθλητικές υπηρεσίες είναι αυξημένη μετά την πανδημία, με αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον για τένις, στην οποία ίσως συντελούν και οι διεθνείς επιτυχίες Ελλήνων αθλητών. Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τα συμβαίνοντα στα κορτς του Χαϊδαρίου, από αθλητικής και όχι μόνον πλευράς.

1. Η κατάσταση μέχρι το 2019.

Ο ΑΟΑΧ έκανε για πολλά χρόνια χρήση των 3 “μπλε” δημοτικών γηπέδων στο Δάσος, έκανε επίσης χρήση των 2 γηπέδων τένις στην Ανάπλαση (συμβολή Λ, Αθηνών και Ιεράς Οδού), χωρίς να υπάρχει κανένα πρόγραμμα και χωρίς ο Δήμος να γνωρίζει τις δραστηριότητές του – τουρνουά, εκδηλώσεις κλπ. Αποτέλεσμα ήταν να είναι πολύ περιορισμένη χρονικά η αξιοποίηση των δημοτικών γηπέδων τόσο από τα Τμήματα Τένις του Δήμου όσο και από τους κατοίκους που ήθελαν να παίξουν τένις, από το ευρύ «κοινό». Η εφημερίδα μας είχε γίνει πολλές φορές δέκτης σχετικών παραπόνων δημοτών, τα οποία κατά καιρούς δημοσιεύαμε.

Ένα κοινό μοτίβο των παραπόνων και των διαμαρτυριών ήταν ότι είναι απαράδεκτο να μην μπορούν οι δημότες, ενήλικοι και ανήλικοι, να παίξουν στα δημοτικά γήπεδα που οι ίδιοι πληρώνουν.

2. Η στάση της νέας Δημοτικής Αρχής.

Η Δημοτική Αρχή Ντηνιακού έβαλε από την αρχή της θητείας της στόχο τον εξορθολογισμό, όπως τον αποκάλεσε, στη χρήση των γηπέδων τένις. Δηλαδή να παραχωρείται στον ΑΟΑΧ αρκετός χρόνος για τις δραστηριότητές του και κυρίως για τα τμήματα παιδιών και εφήβων, αλλά παράλληλα να αναπτυχθούν και τα Δημοτικά Προγράμματα τένις, αλλά και να υπάρχει διαθέσιμος χρόνος στα γήπεδα για να αθλούνται οι κάτοικοι που το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια Διεύθυνση Αθλητισμού του Δήμου διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα των ωρών που τα γήπεδα τένις παραχωρούνται στον ΑΟΑΧ. Επίσης, ο Δήμος ανέλαβε τη διαχείριση των δυο γηπέδων τένις στην Ανάπλαση, στα οποία μέχρι το 2020 κρατούσε τα κλειδιά ο ΑΟΑΧ, πράγμα μάλλον παράδοξο.

Παράλληλα, ξεκίνησε η ηλεκτρονική κράτηση γηπέδων τένις από το κοινό με σειρά προτεραιότητας.

Όσον αφορά το θέμα της διοργάνωσης τουρνουά στα δημοτικά γήπεδα τένις, θέμα για το οποίο ο σύλλογος κατηγορεί τον Δήμο ότι τα απαγορεύει, ο τελευταίος μας είπε ότι το αίτημα για τη διοργάνωση τουρνουά πρέπει να υποβάλλει κάθε φορά η Ομοσπονδία, όπως προβλέπει ο νόμος. Άλλωστε η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην κράτηση των γηπέδων για τη διοργάνωση τουρνουά αποτελεί και εγγύηση για την άρτια διοργάνωσή τους από κάθε πλευρά και πρώτιστα από αυτή της ασφάλειας των συμμετεχόντων.

Οι παρεμβάσεις του Δήμου στη χρήση των γηπέδων τένις, από τη μια μεριά αύξησαν ορατά τη συμμετοχή παιδιών στα δημοτικά τμήματα και τη χρήση των γηπέδων από το ευρύ κοινό της πόλης μέσω της ηλεκτρονικής κράτησης, ενώ από την άλλη προκάλεσαν τις αντιδράσεις από την πλευρά του ΑΟΑΧ. Στελέχη του Δήμου δηλώνουν ότι οι αντιδράσεις παραγόντων του Ομίλου, σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπέρασαν τα όρια και εξετράπησαν σε ύβρεις και απειλές.

Παρόλα αυτά, με πρωτοβουλία του Δημάρχου πραγματοποιήθηκε συνάντησή του στο Δημαρχείο με την κα Χατζή και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, με σκοπό να αποκατασταθεί κλίμα συνεργασίας και, όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή του προς την Ομοσπονδία ο Δήμαρχος, «να μην επαναληφθούν άσχημες εικόνες που αμαυρώνουν την εικόνα του αθλητισμού στην πόλη μας».

3. Η κα Χατζή με επιστολή της αμφισβήτησε τη νόμιμα κατοχυρωμένη ιδιοκτησία των γηπέδων από τον Δήμο.

Την ίδια ακριβώς εποχή που γίνονταν οι προσπάθειες ώστε να αποκατασταθεί μια ομαλή συνεργασία, η κα Χατζή, εν αγνοία του Δήμου, σε επιστολή της προς το Υπουργείο Άμυνας τον Δεκέμβριο του 2020 ισχυριζόταν ότι τα «μπλε» γήπεδα τένις ανήκουν στο ΤΕΘΑ και όχι στον Δήμο Χαϊδαρίου και ζητούσε από το ΤΕΘΑ να τα παραχωρήσει «με οποιαδήποτε μορφή είναι εφικτή (παραχωρητήριο, μισθωτήριο κλπ)» στον ΑΟΑΧ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι πια διαθέσιμα στον καθέναν, τα «μπλε» γήπεδα έχουν επίσημα καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του Δήμου και μάλιστα κατόπιν απόφασης του αρμόδιου δικαιοδοτικού οργάνου. Το θέμα δηλαδή της ιδιοκτησίας των «μπλε» γηπέδων νομικά είναι ξεκάθαρο και όχι υπό αμφισβήτηση: Ανήκουν στον Δήμο.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου ενημερώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας για την ενέργεια αυτή της κας Χατζή, την οποία χαρακτηρίζει πρωτοφανή καθώς η κα Χατζή, που έχει υπάρξει και Δημοτική Σύμβουλος, στρέφεται ευθέως κατά των νόμιμων συμφερόντων του Δήμου.

4. Το φετινό πρόγραμμα χρήσης των γηπέδων τένις.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου μετά την επιτυχημένη λειτουργία των προγραμμάτων του ξεκινάει φέτος ένα νέο Τμήμα εκμάθησης τένις για παιδιά και αρχαρίους. Για το λόγο αυτό, εδώ και καιρό έχει ζητήσει την πρόσληψη επιπλέον δασκάλων τένις για τη λειτουργία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο υπάρχει αξιόλογο δυναμικό προπονητών τένις, μεταξύ των οποίων ο συμπολίτης μας Κώστας Περγαντής, ο οποίος είναι και μόνιμος συνεργάτης του Στέφανου Τσιτσιπά και η παρουσία του αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τα μικρά παιδιά. Είναι εύλογο ότι ο Δήμος αξιοποιεί την ευτυχή αυτή συγκυρία για την προβολή του αθλήματος στην πόλη.

Με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας του νέου Τμήματος, διαμορφώθηκε τον φετινό Αύγουστο από τη Διεύθυνση Αθλητισμού του Δήμου το πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2023. Στο πρόγραμμα αυτό προβλέπεται η χρήση των Δημοτικών γηπέδων τένις από τον ΑΟΑΧ επί 193 ώρες την εβδομάδα, ωράριο το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεπαρκές για τις δραστηριότητες κάθε αντίστοιχου Ομίλου. Ενδεικτικά, στο Αιγάλεω υπάρχουν μόνο 5 γήπεδα τένις και σε αυτά παίρνουν ώρες δύο σωματεία αντισαφίρισης, δηλαδή έχουν στη διάθεσή τους πολύ λιγότερες ώρες. Γενικά στους περισσότερους Δήμους, τα Σωματεία που δραστηριοποιούνται στο τένις είναι 2 ή 3 και ο χρόνος χρήσης των γηπέδων από το καθένα είναι αναγκαστικά μειωμένος. Επιπλέον, ο ΑΟΑΧ κάνει εδώ και χρόνια χρήση και των δυο γηπέδων τένις του Δρομοκαϊτειου (6 – 7 ώρες καθημερινά) με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Επιπλέον προπονητές και οι αθλητές του ΑΟΑΧ, κάτοικοι ή όχι της πόλης, μπορούν να κλείνουν πρόσθετες ώρες στα Δημοτικά γήπεδα τένις μέσω της ηλεκτρονικής κράτησης.

5. Τα εξώδικα

Μετά την ενημέρωσή του για το φετινό πρόγραμμα ο ΑΟΑΧ έστειλε (στις 31/8) επιστολή προς τον Δήμο όπου έθετε ένα τελεσίγραφο να αποσυρθεί το νέο πρόγραμμα εντός 3 ημερών, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθεί κατά του Δήμου αμφισβητώντας την ιδιοκτησία των «μπλε» γηπέδων τένις. Κάτι που στην πραγματικότητα ήδη κάνει από τον Δεκέμβριο του 2020, όπως προκύπτει από την επιστολή προς το Υπουργείο που προαναφέρουμε.

Στην επιστολή αυτή της κας Χατζή απάντησε ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, επισημαίνοντας πως η κα Χατζή είναι πλήρως ενήμερη ότι τα γήπεδα τένις είναι νομίμως κατοχυρωμένα στο Κτηματολόγιο ως Δημοτική Περιουσία και οι ισχυρισμοί της περί του αντιθέτου είναι ανυπόστατοι και συκοφαντικοί. Αναφερόμενος μάλιστα στην προηγούμενη επιστολή της κας Χατζή προς το Υπουργείο Άμυνας, ο Δήμαρχος τονίζει: «Στραφήκατε ευθέως και προκλητικά κατά των έννομων συμφερόντων του Δήμου Χαϊδαρίου -στον οποίον εδρεύετε και με τον οποίον κατά τα άλλα επιδιώκετε να συνεργάζεστε (συμφέροντα τα οποία μάλιστα κατά το παρελθόν είχατε ορκιστεί να προασπίζεστε)». Η απάντηση του Δημάρχου κατέληγε πληροφορώντας την κα Χατζή ότι ο Δήμος θα ενημερώσει για τη στάση της τα αρμόδια όργανα που εποπτεύουν το χώρο της αντισφαίρισης και του αθλητισμού συνολικά.

Ακολούθησε το εξώδικο του ΑΟΑΧ , στο οποίο αναφερόταν το Δελτίο Τύπου του ΑΟΑΧ που δημοσιεύσαμε αυτούσιο την Πέμπτη.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε εξώδικο του Δήμου προς τον ΑΟΑΧ (βλέπε πιο κάτω), τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται το φαινόμενο να πηγαίνουν στα «μπλε» γήπεδα δημότες που έχουν κάνει ηλεκτρονική κράτηση για να παίξουν και προπονητές ή παράγοντες του Ομίλου να τους διώχνουν, ισχυριζόμενοι ότι τα γήπεδα ανήκουν στον Όμιλο.

Στο εξώδικο του ΑΟΑΧ απάντησε με δικό του εξώδικο ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός. Σε αυτό ο Δήμαρχος αναφέρει μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στην Διοίκηση του ΑΟΑΧ:

«Εμμένετε στην πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας υποστηρίζοντας ότι δήθεν παρεμποδίζουμε την εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου σας, προβάλλοντας ψευδώς ότι στερούνται ωρών προπόνησης αθλητές σας με σημαντικές διακρίσεις (αναφερόμενοι εσείς ακόμη και σε πρώην αθλητές σας) , ενώ συνεχίζετε να υπονομεύετε τη Δημοτική Περιουσία αμφισβητώντας νομίμως κατοχυρωμένα εμπράγματα δικαιώματα του Δήμου».

«Παρότι σας εξασφαλίζουμε επαρκέστατο χρόνο για την προπόνηση των αθλητών σας, δυσανασχετείτε και προκειμένου να έχετε αποκλειστικότητα στη χρήση των Δημοτικών γηπέδων, χωρίς αναστολές, αμφισβητείτε ακόμη και τη νόμιμη ιδιοκτησία του Δήμου».

«Βάλλετε ευθέως εναντίον των συμφερόντων της πόλης, της διαυγούς διαχείρισης της Δημοτικής περιουσίας από το Δήμο και του δικαιώματος των Δημοτών της να κάνουν χρήση των αθλητικών χώρων, συνυπάρχοντας με τους αθλητικούς συλλόγους».

«Σημειωτέον ότι υπάρχουν γραπτές καταγγελίες πως προπονητές και παράγοντές σας παρεμποδίζουν Δημότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «τένις για όλους» που έχουν κάνει ηλεκτρονική κράτηση, να κάνουν χρήση των γηπέδων, όπως έχουν δικαίωμα».

«Για τελευταία φορά σας επισημαίνουμε ότι τα δικαιώματα του Δήμου έχουν οριστικά καταχωρηθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, μέσω της νόμιμης διαδικασίας ελέγχου και είναι πλήρως κατοχυρωμένα όπως και όλη η έκταση του Αθλητικού Κέντρου, οργανικό τμήμα του οποίου αποτελούν και όλα τα γήπεδα τένις».

«Σας καλούμε για τελευταία φορά να απέχετε από κάθε ενέργεια μπορεί να βλάψει τα εμπράγματα δικαιώματα του Δήμου Χαϊδαρίου καθώς και από κάθε ενέργεια παρεμπόδισης της νομιμότητας και της ομαλής λειτουργίας των προγραμμάτων τένις του Δήμου μας. Άλλως και εφόσον επιμείνετε σε αυτή την τακτική της αντιδικίας, και των παράνομων ενεργειών, η Δημοτική Αρχή θα υποχρεωθεί να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την υπεράσπιση της νομιμότητας, του κύρους και της αξιοπρέπειας της ιστορικής μας πόλης».

6. Συμπερασματικά

Το τένις είναι ένα άθλημα που αναπτύσσεται ταχύτατα στη χώρα μας, με τη βοήθεια και των διακρίσεων που κατακτούν οι Έλληνες πρωταθλητές τα τελευταία χρόνια.

Το Χαϊδάρι έχει την τύχη να διαθέτει αρκετά γήπεδα τένις, αναλογικά με τον πληθυσμό του περισσότερα από άλλους Δήμους.

Το ιδιοκτησιακό θέμα των «μπλε» γηπέδων τένις έχει επιλυθεί. Ανήκουν επίσημα στον Δήμο και όλοι οι Χαϊδαριώτες πρέπει να χαιρόμαστε για αυτό. Η Δημοτική Περιουσία είναι περιουσία όλων μας.

Στα Δημοτικά γήπεδα τένις έχουν ισότιμα δικαιώματα πρόσβασης οι αθλητές των προγραμμάτων του Δήμου Χαϊδαρίου, το ευρύ «κοινό», δηλαδή κάθε κάτοικος που θέλει να αθληθεί, και τα μέλη του ΑΟΑΧ.

Ο ΑΟΑΧ επί πολλά χρόνια ουσιαστικά μονοπωλούσε τη χρήση των γηπέδων, είτε με το ωράριο που εξασφάλιζε για την τακτική λειτουργία των τμημάτων του είτε με τα τουρνουά για τα οποία δέσμευε τα γήπεδα για πολλές ώρες. Είχε καταλήξει δηλαδή αν ήθελες να παίξεις τένις στο Χαϊδάρι, να είναι περίπου υποχρεωτικό να γίνεις μέλος του ΑΟΑΧ, αναλαμβάνοντας και τις όποιες οικονομικές επιβαρύνσεις που αυτό συνεπάγεται.

Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια νέα ισορροπία. Είναι αυτή η οποία… έρχεται με ωδίνες, καθώς ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει βάλει στόχο να λειτουργήσει με επάρκεια δασκάλων και γηπέδων Τμήματα εκμάθησης και Τμήματα «τένις για όλους», με διαφάνεια στη χρήση των γηπέδων, τη χαμηλότερη δυνατή χρέωση και την υψηλότερη δυνατή ποιότητα, γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί ο Δημόσιος τομέας, τον οποίο πληρώνουμε από την τσέπη μας όλοι.

Η συνεργασία μεταξύ του ΑΟΑΧ και του Δήμου που τον φιλοξενεί θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Πώς όμως μπορεί να υπάρξει συνεργασία όταν ο Όμιλος αμφισβητεί τη νομικά κατοχυρωμένη ιδιοκτησία του Δήμου;

Ο αθλητισμός στα τμήματα του Δήμου ενδιαφέρει πάρα πολλούς δημότες και η ανάπτυξή τους δεν πρέπει να ανακόπτεται για χάρη των εσυλλόγων. Η ισορροπία είναι μια αρχή που όλοι μας οφείλουμε να δεχτούμε, αλλά αυτή προϋποθέτει καλόπιστο διάλογο, βάση του οποίου είναι η αποδοχή των νόμιμων συμφερόντων του Δήμου, της περιουσίας του, και της υποχρέωσής του να αναπτύσσει τις υπηρεσίες του προς όφελος των δημοτών.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button