ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Βάλτε πλάτη” στο ΕΣΥ

To σύνολο των  ειδικευόμενων Ψυχιάτρων  του Π.Γ.Ν. “Αττικόν” και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού διαμαρτύρονται την έλλειψη οργάνωσης και τη μη εξασφάλιση ασφαλών και αξιοπρεπών συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς, κατά τη μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, λόγω ανακαίνισης των εγκαταστάσεων στο “Αττικόν”.

Η ανακοίνωση:

Σάββατο 1 Ιουλίου κληθήκαμε, ως Β΄ Ψυχιατρική Π.Γ.Ν. Αττικόν, να λειτουργήσουμε στο νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα”. Πρόκειται για μια μεταφορά κλινικής, λόγω προγραμματισμένης ανακαίνισης της ψυχιατρικής κλινικής, που ήταν γνωστό από μήνες ότι θα συμβεί. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία οργάνωση ούτε επίσημη ενημέρωση περί του θέματος έως την Τρίτη 27/6/23, όταν η διεύθυνση της ψυχιατρικής κλινικής, πρώτη φορά είδε τον χώρο στην Αγία Βαρβάρα, ενώ ήδη από την Παρασκευή 23/6 η κλινική είχε πρακτικά κλείσει και δεν είχε νοσηλευόμενους. Στην ίδια συνάντηση όπου αναμενόταν να δει το χώρο δια ζώσης η υπεύθυνη της Περιφέρειας, ώστε να κρίνει και η ίδια την καταλληλόλητα του, δεν εμφανίστηκε ποτέ και έδινε οδηγίες τηλεφωνικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μέσα σε 3 μόνο ημέρες, να γίνει πρόχειρη και βιαστική μεταφορά της λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής στο “Αγία Βαρβάρα” με επιεικώς απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες, νοσηλείας  για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Παραθέτουμε αναλυτικά μερικά παραδείγματα των συνθηκών νοσηλείας:

1) Δεν υπάρχει σύστημα  πυρασφάλειας και πυροπροστασίας στους χώρους του νοσοκομείου “Αγία Βαρβάρα”. Να διευκρινίσουμε ότι υπάρχει πευκόφυτο περιβάλλον που περικυκλώνει τους χώρους της κλινικής. Η λύση που έχει δοθεί για αυτό είναι να υπάρχουν 2 φύλακες σε κάθε βάρδια ώστε να προσέχουν τους ασθενείς που καπνίζουν.

2) Τα δωμάτια που νοσηλεύονται οι ασθενείς, ως πρώην δωμάτια παθολογικής κλινικής, έπρεπε να διαμορφωθούν ασφαλώς για ψυχιατρική νοσηλεία.  Η λύση που δόθηκε ήταν να καλυφθούν οι παροχές οξυγόνου των δωματίων και τα air condition με γυψοσανίδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του κλιματισμού στα δωμάτια, εν μέσω καύσωνα. Συνολικά οι χώροι έχουν υψηλή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα ασθενείς, νοσηλευτές και γιατροί να ιδρώνουν. Γεγονός άκρως επικίνδυνο, ιδιαίτερα για τους ψυχιατρικούς ασθενείς που συχνά έχουν θέματα θερμορύθμισης. Στο παρελθόν (δεκαετία του ’80) αντιψυχωσικά φάρμακα και υψηλές θερμοκρασίες έχουν επιφέρει αιφνίδιους και αναίτιους θανάτους σε ψυχιατρικούς ασθενείς.

3) Οι χώροι του Νοσοκομείου “Αγία Βαρβάρα” που μας έχουν διαθέσει για τη λειτουργία της κλινικής αποτελούνται από 4 δίκλινα δωμάτια ασθενών και 1 κοινό δωμάτιο για νοσηλευτές και ιατρούς. Πέραν από τον χώρο του προαυλίου, δεν υπάρχει κανένας άλλος κοινόχρηστος χώρος απασχόλησης για τους ασθενείς ( όπως πχ τραπεζαρία ή χώρος εργοθεραπείας), περιορίζοντας έτσι την ποιότητα νοσηλείας και την κινητοποίηση των ασθενών, οι οποίοι  παραμένουν περισσότερη ώρα κλινήρεις. Επιπλέον η ιδιωτικότητα κατά την διάρκεια ψυχιατρικής εξέτασης είναι ανέφικτη λόγω και πάλι ανεπάρκειας διαθέσιμων χώρων.

4) Στις ανωτέρω απαράδεκτες συνθήκες για ψυχιατρική νοσηλεία, καλούμαστε επιπλέον να νοσηλεύσουμε ασθενείς ακουσίως, χωρίς να μπορούμε να παρέχουμε την ιδιαίτερη φροντίδα που αυτά τα περιστατικά χρειάζονται και με αυξημένη επικινδυνότητα για τους ίδιους και τους υπόλοιπους ασθενείς.

5) Ενώ η κλινική θεωρείται ψυχιατρική κλινική γενικού νοσοκομείου, δεν έχουμε άμεση κάλυψη από άλλες παθολογικές ή χειρουργικές ειδικότητες, καθώς λειτουργούμε σε διαφορετικό χώρο από το γενικό νοσοκομείο. Γεγονός που περιορίζει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς μας και τους εκθέτει σε κίνδυνο.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος ασθενής μας χρειαστεί επείγουσα ή μη εκτίμηση από άλλη ειδικότητα, έχει ειπωθεί προφορικά ότι θα έχουμε κάλυψη από τους συναδέλφους στο Π.Γ.Ν. “Αττικον”. Ωστόσο, τόσο στο προσωπικό της ψυχιατρικής κλινικής, όσο και στους συναδέλφους των υπόλοιπων ειδικοτήτων του  νοσοκομείου μας,  δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση για το ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί σε τέτοια περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε ΕΠΙΣΗΜΕΣ και ΓΡΑΠΤΕΣ οδηγίες σχετικά με το :

Πού θα γίνεται η εκτίμηση του ασθενούς;  Με ποιόν τρόπο θα γίνεται η πιθανή μετακίνησή του; Εάν χρειάζεται συνοδεία ποιος θα συνοδεύει το περιστατικό; Σε περίπτωση που το περιστατικό χρήζει συνοδείας από εφημερεύοντα ειδικευόμενο ψυχίατρο, ποιος γιατρός θα παραμένει στην κλινική με τους ασθενείς; Σε περίπτωση εκτίμησης του περιστατικού στα ΤΕΠ του Π.Γ.Ν. “Αττικόν”, είναι ενήμεροι επισήμως οι συνάδελφοι ότι καλύπτουν τα περιστατικά της κλινικής μας και με ποια διαδικασία;

Επιπλέον, παρόλο που υπάρχει αναφορά για ενημέρωση των λοιπών κλινικών του Π.Γ.Ν. “Αττικόν” για τη μεταφορά μας και το νέο τρόπο λειτουργίας της κλινικής, οι συνάδελφοι των άλλων ειδικοτήτων μοιάζουν ανενημέρωτοι. Ακόμη και μετά την έναρξη της εφημερίας το Σάββατο 1 Ιουλίου, η υποδοχή των ασθενών στα ΤΕΠ δεν γνώριζε για την εφημέρευση ή μη της ψυχιατρικής κλινικής.

Όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας:

1) Στα πλαίσια της ελλιπούς οργάνωσης και πληροφόρησης κληθήκαμε να βρούμε λύση για ανάγκες πέραν των καθηκόντων μας, σε μία τακτική διαχείρισης «βάλτε πλάτη». Όπως το να εφημερεύουμε ταυτόχρονα σε 2 διαφορετικές τοποθεσίες (ΤΕΠ “Αττικόν”, και νοσοκομείο “Αγία Βαρβάρα”). Για την εφημερία του Σαββάτου συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε, προφορικώς, μια μέρα πριν πού θα εφημερεύσουμε. Δεν έγινε καμία ενημέρωση με επίσημο τρόπο τόσο στους εφημερεύοντες, όσο και στο προσωπικό της κλινικής καθώς και του υπόλοιπου νοσοκομείου.

2) Θεωρούμε δεδομένο ότι για την εύρυθμη λειτουργία μιας εφημερίας πρέπει να υπάρχει εξασφαλισμένος χώρος εφημερίου τόσο για τους ειδικούς όσο και τους ειδικευόμενους, καθώς και εύκολη πρόσβαση συναδέλφου με αναπηρικό αμαξίδιο. Το ζήτημα εξασφάλισης χώρου εφημέρευσης στο Π.Γ.Ν. “Αττικόν” εκκρεμεί ακόμα. 

Συγκεκριμένα οι συνάδελφοι που εφημέρευσαν το Σάββατο 1 Ιουλίου έπρεπε οι ίδιοι να αναζητήσουν χώρο ανάπαυσης. Αναγκάστηκαν να βάλουν ράντζα στον χώρο της κλινικής που τελεί υπό κατασκευή, χωρίς παροχή ρεύματος  και νερού, χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα, σε μία ατμόσφαιρα που μύριζε σκόνη και μούχλα.

3) Έχουμε κληθεί να συνεχίσουμε λειτουργίες διασυνδετικής ψυχιατρικής κάλυψης στο “Αττικόν”, μονοήμερες θεραπείες και εξωτερικά ιατρεία ψυχιατρικής με μηνιαίες ενέσιμες αγωγές χωρίς να έχει εξασφαλιστεί σαφώς κάποιος προσωρινός χώρος για τη διεξαγωγή όλων αυτών με αποτέλεσμα κάθε μέρα οι συνάδελφοι να αναζητούν εκ νέου που μπορούν να εργαστούν

Συμπερασματικά, με αυτή μας τη διαμαρτυρία δεν εναντιωνόμαστε στην ανακαίνιση της κλινικής που θεωρούμε απαραίτητη, αλλά θέλουμε να στηλιτεύσουμε την έλλειψη οργάνωσης για τη διαδικασία, την υποτίμηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και την μη εξασφάλιση ασφαλών και αξιοπρεπών συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς. Μοιάζει η μόνη μέριμνα της Διεύθυνσης, της Διοίκησης, του ΚΕΠΥ και της Περιφέρειας να είναι η διάθεση 8 κλινών χωρίς ουσιαστική οργάνωση, ασφάλεια και φροντίδα για τους ασθενείς. Αναρωτιόμαστε πόσο τελικά εξυπηρετούν αυτές οι 8 κλίνες την Περιφέρεια, έτσι ώστε να  αφήνεται εκτεθειμένο ένα μεγάλο γενικό νοσοκομείο σαν το “Αττικόν” χωρίς διασυνδετική κάλυψη ψυχιατρικής σε κλειστές εφημερίες. Γεγονός είναι ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για ακούσιες νοσηλείες εισαγγελικών περιστατικών που έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία και φαίνεται απλά να θέλουν να τα αποθηκεύσουν όπως όπως σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες για να τα ξεφορτωθούν.

Παράλληλα μετά την ανακαίνιση αναμένεται αύξηση κλινών στην κλινική μας, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί η ανάλογη αύξηση στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έτσι ώστε να εξασφαλίζεται  σωστή ψυχιατρική φροντίδα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι προτεραιότητα μοιάζει να είναι τελικά η εξυπηρέτηση του αριθμού των κλινών και όχι των ίδιων των ασθενών. Έχουμε αναγκαστεί να εξυπηρετήσουμε τέτοιες πρακτικές παρόλο που μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους. Ζητάμε την άμεση εξασφάλιση ασφαλών και αξιοπρεπών συνθηκών νοσηλείας και εργασίας. Όσο εξακολουθούν ασθενείς να νοσηλεύονται σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες, ευθύνη τυχόν άσχημης εξέλιξης περιστατικού λόγω των επικίνδυνων συνθηκών έχουν η Περιφέρεια, η Διοίκηση του νοσοκομείου και η Διεύθυνση της κλινικής που έχουν αντίστοιχα επιβάλλει και αποδεχτεί αυτή την κατάσταση.

Εν κατακλείδι θεωρούμε απαραίτητη τόσο για την προστασία των ασθενών μας όσο και για τη σωστή εκτέλεση των εργασιακών μας καθηκόντων την άμεση απάντηση στα ανωτέρω αιτήματα από τους υπεύθυνους.

To σύνολο των  ειδικευόμενων Ψυχιάτρων  του Π.Γ.Ν. “Αττικόν” και από το νοσηλευτικό προσωπικό οι κάτωθι:  Καπνιά Βαΐα, Τσαβάλα Παρασκευή , Παπαθανασίου Αλεξάνδρα, Γεωργίου Σάββας, Μαθιουδάκη Ειρήνη- Μαρία,  Κατσιώνης Εμμανουήλ, Παναγιώτης Ζιώγας, Κορομηλάς Δημήτριος, Μαρκέτου Μαρίνα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button